Τα social media έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις

social media
Πηγή εικόνας: Pexels.com

Τα social media, αν και είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, έχουν καταστρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις. Έχουν καταντήσει ένα όπλο στο κυνήγι της κοινωνικής αποδοχής και καταξίωσης.

Ζούμε στην εποχή, όπου αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ως προφίλ στα social media.  Εάν δεν μας αρέσει αυτό που βλέπουμε, απλά σκρολάρουμε στο επόμενο προφίλ μέχρι να βρούμε κάτι που μας ενδιαφέρει. Έχουμε ξεχάσει ότι πίσω από τα προφίλ βρίσκονται άνθρωποι με διαφορετικά όνειρα, αδυναμίες και προτερήματα.

Αναζητούμε το τέλειο, γιατί τέλειο θεωρείται το προφίλ του καθενός στα social media. Τα social media έχουν καλλιεργήσει το φαίνεσθαι στην κοινωνία. Και δυστυχώς, το φαίνεσθαι έχει καταντήσει το κριτήριο επιλογής φίλων και συντρόφων.

Κρίνουμε τους ανθρώπους με βάση όχι τον χαρακτήρα τους ή τις πράξεις τους, αλλά με τον αριθμό των followers που έχουν σε μία σελίδα στο Instagram!

Η κοινωνία αντιμετωπίζει μία επιδημία ναρκισσισμού με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η ανάγκη για προβολή έχει διογκώσει τον εγωκεντρισμό. Ο καθένας πλέον θεωρεί τον εαυτό του τον καλύτερο ή τον άριστο. Φυσικά, ούτε λόγος για την αυτοκριτική…

Η συλλογικότητα έχει χαθεί και ζούμε πλέον στην κοινωνία του απόλυτου ατομισμού. Ο καθένας κοιτάζει πως θα υπερπροβάλλει τον εαυτό του, για να κερδίσει την μέγιστη αποδοχή. Η ανασφάλεια και η χαμηλή αυτοπεποίθηση ”θερίζουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ο εθισμός των millenials στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκρίνεται με τον εθισμό στο αλκοόλ ή στον τζόγο. Σε πρόσφατη έρευνα 24% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά να περάσει τον χρόνο του στο Instagram παρά να βγει έξω!

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταστρέψει και τον έρωτα. Η ”μηχανοποίηση” του έρωτα και του σεξ είναι πραγματικότητα. Έχει χαθεί η επαφή μεταξύ των φύλων και έχει αντικατασταθεί από ψηφιακές αναζητήσεις. Έχουν περάσει οι εποχές που περίμενες τον έρωτα στο μπαράκι της γειτονιάς. Σήμερα, κάθεσαι στον καναπέ σου χαζεύοντας προφίλ στο Tinder.

Και το αποτέλεσμα: αποξένωση, ανασφάλεια και άγχος…

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιάννης Κουτρούδης

Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Storyteller. Για να περνάω την ώρα μου γράφω στο μπλογκ μου, στα social media και γενικά όπου μπορώ να γράφω...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;