Το πρώτο δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία στην Νέα Υόρκη

δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία
Πηγή Εικόνας: AlfaVita.gr

Το πρώτο δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία στην Νέα Υόρκη αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Οι απαιτητικοί ρυθμοί που επιβάλλουν τα δημόσια σχολεία και που προκαλούν απογοήτευση  στα παιδιά με δυσλεξία οδήγησαν για πρώτη φορά τους γονείς στο Στάτεν Άιλαντ να ιδρύσουν το δικό τους σχολείο. Το σχολείο αυτό ονομάζεται Bridge Preparatory Charter και υποδέχτηκε 90 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής σχολείο  που προσφέρεται για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που σχετίζονται με την γλώσσα, όπως η δυσλεξία.

δημόσιο σοχλείο για παιδιά με δυσλεξία
Πηγή Εικόνας: Naftemporiki.gr

Η Φιλοσοφία αυτού του Σχολείου

Γονείς και υποστηρικτές του σχολείου αυτού προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον με μικρές τάξεις, εντατική διδασκαλία με βάση τη φωνή και άλλες υποστηρίξεις. Η φιλοσοφία αυτού του σχολείου είναι αντίθετη προς την ιδεολογία των εκπαιδευτικών οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει μια συστηματική μέθοδος προσέγγισης και διδασκαλίας για τα παιδιά με δυσλεξία.

Ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες εγκαταλείπουν τα δημόσια σχολεία και πληρώνουν δίδακτρα σε ιδιωτικά. Οι γονείς αυτών των παιδιών επιθυμούσαν να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι ακριβώς χρειάζονταν, ένα δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία. Είχαν την επίγνωση πως τα παιδιά τους μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο  και ήθελαν να προσφέρουν σε αυτά ό,τι είναι καλύτερο για την επιμόρφωση τους .

Για αρκετά χρόνια οι γονείς πάλευαν και προσέγγιζαν εκλεγμένους υπαλλήλους, στο τμήμα Εκπαίδευσης ζητώντας τους συγκεκριμένα και εξειδικευμένα προγράμματα. Επιδίωκαν να δημιουργήσουν σχολεία ειδικά σχεδιασμένα για τους μαθητές που παλεύουν με δυσκολίες στην ανάγνωση. Περίπου το 70 % των μαθητών του Bridge Prep είναι είτε δυσλεξικοί, είτε έχουν μαθησιακές δυσκολίες .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία
Πηγή Εικόνας: paidonarogi.gr

Μαθήματα που διδάσκονται στο Σχολείο

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο δημόσιο σχολείο για παιδιά με δυσλεξία είναι αγγλικά, μαθηματικά, επιστήμες, κοινωνικές σπουδές και τέχνες. Αποσκοπούν σε μια σε μια δομημένη προσέγγιση του γραμματισμού μέσω μεθόδων που βασίζονται στην έρευνα και στην πολλαπλή χρήση αισθήσεων, γνωστές και ως Orton Gillingham. O Διευθυντής διδασκαλίας και μάθησης του Σχολείου δήλωσε πως δεν πρόκειται για μια απλή μαθησιακή διαδικασία, αλλά μια εκπαιδευτική πράξη που είναι ενσωματωμένη όλη την ημέρα, για να διασφαλιστεί η ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών. Το Bridge Prep Charter School θα διευρυνθεί το επόμενο έτος με την πρόσθεση και της τρίτης τάξης. Οι αιτήσεις για τους ενδιαφερόμενους μαθητές ξεκινούν στις αρχές κάθε χειμώνα.

Είναι θεμιτό ένα τέτοιο εγχείρημα;

Η δημιουργία ενός σχολείου για παιδιά με δυσλεξία καταδεικνύει από μόνη της τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στις γενικές τάξεις και φανερώνει την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να εκπαιδεύσει αυτά παιδιά. Η δημιουργία ενός δημόσιου σχολείου για παιδιά με δυσλεξία, αποτελεί ένδειξη της αγανάκτησης των γονέων και μαρτυρεί πως η παρεχόμενη εκπαίδευση δεν είναι ισότιμη για όλα τα παιδιά. Το σχολείο σε κάθε χώρα του πλανήτη οφείλει να μπορεί να συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά και να είναι ικανό να τα εκπαιδεύει, παρέχοντας τους ίσες ευκαιρίες για μάθηση, τηρώντας τη δέσμευση απέναντι στην συμπεριληπτική εκπαίδευση, εξαλείφοντας τις περιθωριοποιήσεις και τους διαχωρισμούς.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Τουρλή

Oνομάζομαι Παναγιώτα Τουρλή, φοιτήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στα 22 μου χρόνια ζω και λειτουργώ με γνώμονα τις ασχολίες που αγαπώ και με γεμίζουν,ασχολίες όπως το διάβασμα, τα ταξίδια και ο χρόνος με τους ανθρώπους μου!Φράση που θα χαρακτήριζε τη φιλοσοφία μου απέναντι στην ζωή είναι αυτή του παιδαγωγού Λέο Μπουσκάλια "Να ζείς,να αγαπάς και να μαθαίνεις".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;