Μέσα μαζικής μεταφοράς και ΑμεΑ

Πηγή εικόνας: skplakas.gr

Στην σημερινή εποχή, με την βοήθεια των μέσων μαζικών μεταφορών, μπορούμε μέσα σε λίγες ώρες να βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικία μας. Η εξερεύνηση νέων τοποθεσιών είναι αναγκαία για την ψυχική μας υγεία. Πολλές φορές ένα ταξίδι αποσκοπεί σε επαγγελματική υποχρέωση. Και πάλι, η μεταφορά στην τοποθεσία που πρέπει να επισκευάζουμε  είναι πλέον γρήγορη και οικονομική. Για τα ΑμεΑ όμως, υπάρχει πρόσβαση στα μέσα αυτά;

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Μέσα μαζικής μεταφοράς είναι αυτά που ανήκουν στο δίκτυο συγκοινωνιών. Τρένα, πλοία, αεροσκάφη, μετρό, λεωφορεία και ότι συνεπάγεται σε αυτή την κατηγορία. Θα επικεντρωθούμε όμως στην πρόσβαση των ΑμεΑ στις κατηγορίες των πλοίων και των αεροσκαφών. Τα δυο αυτά μέσα αποτελούν τα βασικότερα μέσα για ένα ταξίδι, ανεξάρτητα τον προορισμό, μπορούν να καλύψουν γρήγορα μικρές άλλα και μεγάλες αποστάσεις. Ο περισσότερος κόσμος προτίμα τα αεροσκάφη, καθώς ταξιδεύουν γρηγορότερα από ένα πλοίο. Άλλοι επιλέγουν τα πλοία είτε λόγο φόβου είτε λόγο οικονομικότερης λύσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πρόσβαση ΑμεΑ στα αεροσκάφη

Όλοι έχουμε δικαίωμα σε ένα ταξίδι. Για την πρόσβαση των ΑμεΑ στα αεροσκάφη υπάρχει  ένα κείμενο αναρτημένο στην ιστοσελίδας αντιπροσωπίας της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή ένωση.  Το κείμενο αναφέρετε αναλυτικά στα δικαιώματα των ΑμεΑ σε ότι αφορά τις μετακινήσεις. Ποιο συγκεκριμένα αφορά τα δικαιώματα για κάθε μετακίνηση με κάθε μέσο, είτε αναφερόμαστε σε χερσαίες, θαλάσσιες ή αέριες μεταφορές. Σχετικά λοιπόν με τις μετακινήσεις με αεροσκάφος, τα άτομα με κινητικά προβλήματα δικαιούνται την παροχή βοήθειας δωρεάν.  Κατά την επιβίβαση, την  πτήση, την απογείωση, την προσγείωση άλλα και στο αεροδρόμιο πριν και μετά το ταξίδι. Συνιστάται τα ΑμεΑ να επικοινωνούν 48 ώρες πριν με το αεροδρόμιο ή τον τουριστικό πράκτορα για την ομαλή επιβίβαση τους. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύετε η επιβίβαση ατόμου με κινητικά πρόβλημα. Μια εξαίρεση του κανόνα είναι να απαγορευτεί η είσοδος σε περίπτωση μικρού αεροσκάφους ή σε περίπτωση μια ασφαλής πτήσης για ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες.

ΑμεΑ στο αεροδρόμιο
Πηγή εικόνας: amea-care.gr

Πρόσβαση ΑμεΑ στα πλοία

Επίσης αποτελεί κοινό δικαίωμα. Τα άτομα με κινητικός δυσκολίες δικαιούνται   δωρεάν παροχή βοήθειας για την επιβίβαση και αποβίβαση στο πλοίο. Επίσης σε περίπτωση αλλαγής πλοίου μεταξύ του ταξιδιού, κατά την διάρκεια του ταξιδιού άλλα και στο λιμάνι. Τα ΑμεΑ έχουν την υποχρέωση να καλέσουν και πάλι εστί ώστε οι αρμόδιοι να είναι γνώστης για την καλύτερη εξυπηρέτηση του. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, ο φορέας διαχείρισης του ταξιδιού οφείλει να καταβάλει την κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή πρόσβαση ενός ατόμου με κινητικά προβλήματα.  Σε περίπτωση που ο φορέας  του ταξιδιού ζητήσει κάποιον σύνοδο για την ασφάλεια ή λόγο του σχεδιασμού του πλοίου, το άτομο αυτό ταξιδεύει δωρεάν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρυσή Δημάκη

Σπουδάζω τουριστικά σε ιδιωτικό ιεκ στα Χανιά, και ενδιαφέρομαι για τον τουρισμό των ΑμεΑ. Ασχολούμαι 10 χρόνια με τους παραδοσιακούς χορούς και το τελευταίο χρονικό διάστημα και με την παραδοσιακή μουσική, και τις τέχνες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;