Μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης για ΑμεΑ

αυτόνομης κατάδυσης
Πηγή εικόνας: nmeda.com

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα κοινωνικές ομάδες και τυπικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιους οικισμούς δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν σε θαλάσσιες δραστηριότητες. Με βασικό γνώμονα τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, τα ΑμεΑ μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης. Στην Αττική και σε νησιά όπως στην Αλόννησο και την Κύθνο εκπαιδευμένοι δύτες παρέχουν μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης σε ΑμεΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπαιδευτές ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα  του DDI(Disabled Divers International). Έτσι, τα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης παρέχονται στα πλαίσια ειδικών προγραμμάτων και κατοχυρώνονται ίσες ευκαιρίες άσκησης, άθλησης και ψυχαγωγίας.

αυτόνομης κατάδυσης
Πηγή εικόνας: parallaximag.gr

Τι είναι η DDI (Disabled Divers International);

H DDI (Disabled Divers International) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συμβάλλει στη προώθηση της αυτόνομης κατάδυσης στα άτομα με αναπηρία. Το 2010 εισέπραξε την αναγνώριση από την παγκόσμια καταδυτική κοινότητα. Πλέον έχει συνεισφέρει αποτελεσματικά στην εκμάθηση της αυτόνομης κατάδυσης σε μαθητές με αναπηρία, καθώς και στην επαγγελματική κατάρτιση εκπαιδευτών και συνοδών κατάδυσης. Επισημαίνεται πως τα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης συμβαδίζουν με τα πρότυπα των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων των εκπαιδευτικών οργανισμών κατάδυσης. Ο οργανισμός αυτός καθιστά σαφές πως τα κινητικά προβλήματα δεν αποτελούν τροχοπέδη στη συμμετοχή των ΑμεΑ σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και στη σωματική άσκηση. «Η αυτόνομη κατάδυση επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία να αλληλεπιδρούν σε ένα περιβάλλον χωρίς βαρύτητα, με την αίσθηση της υπερπήδησης εμποδίων που στην ξηρά θα ήταν απροσπέλαστα, και εξαφανίζονται υποβρυχίως με την κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό.»

DDI
Πηγή εικόνας: salaminadivingcenter.gr

Σημαντικά οφέλη που προσφέρουν τα μαθήματα κατάδυσης σε ΑμεΑ

Τα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης στα άτομα με αναπηρία συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής κατάστασης. Οι δραστηριότητες συντελούν στη σωματική ενδυνάμωση και ψυχική ανάταση. Η αυτονομία και η ανεξαρτησία που τους παρέχεται αυξάνει τα επίπεδα αυτοετκίμησης και αυτοπεποίθησης. Τα πιθανά συναισθήματα μειονεξίας αντικαθίσταται με συναισθήματα χαράς και προσωπικής ευχαρίστησης. Ακόμη, εκεί που οι κινήσεις έξω από το νερό φαντάζουν δύσκολες, μέσα στο νερό γίνονται απλές. Οι κινήσεις εντός θάλασσας βελτιώνουν και ενισχύουν τη κινητικότητα των μυών και των αρθρώσεων. Ο Αλεξάντρ Κουσνίρ είναι εκπαιδευτής και παρέχει μαθήματα κατάδυσης σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ο ίδιος αναφέρει πως “μέσα στο νερό νιώθουν την απόλυτη ελευθερία”.

αυτόνομης κατάδυσης
Πηγή εικόνας: www.circogreco.gr

Γενικότερα η σωματική άσκηση η ισχυροποιεί τις γνωστικές ικανότητες των ατόμων και καταπολεμά πολλά ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επισημαίνεται πως η φυσική δραστηριότητα ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης, καθώς επίσης, συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Μακροπρόθεσμα υποστηρίζεται πως η σωματική άσκηση συμβάλλει στην καρδιοαναπνευστική αντοχή και στη μυϊκή ενδυνάμωση. Τέλος, η συμμετοχή στα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης καθίσταται άκρως αποτελεσματική καθώς συμβάλλει στη βελτίωση μιας επιπλέον σημαντικής παραμέτρου: της κοινωνικότητας.

αυτόνομης κατάδυσης
Πηγή εικόνας: dikaioma.gr

Προαγωγή της κοινωνικοποίηση στα πλαίσια διεξαγωγής των μαθημάτων κατάδυσης

Η σωματική ενδυνάμωση και η βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Η συναναστροφή έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχική τους υγεία. Τα μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης αποτελούν μια ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και κοινωνική αλληλεπίδραση. Η αίσθηση της ικανότητας, η αποδοχή και η προαγωγή της ισότητας που διασφαλίζεται στα πλαίσια εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων καλλιεργούν θετικά συναισθήματα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για ενεργό ανάμειξη στο κοινωνικό σύνολο. Η πλήρη κοινωνικοποίηση επιτυγχάνεται όταν τα ΑμεΑ δεν θα νιώθουν ότι επιβαρύνουν κάποιον στον οποίο βασίζονται για να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους. Ο Nick Vujicic είπε “Η νίκη δεν είναι όταν σηκώνομαι όρθιος αλλά όταν ξέρω ότι μπορώ να το κάνω μόνος μου.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Υποβρύχιος κόσμος χωρίς εμπόδια: Δύτες κάνουν μαθήματα κατάδυσης σε άτομα με αναπηρία. Ανακτήθηκε από www.amea-care.gr (τελευταία πρόσβαση 13/09/2020)

Κατάδυση σε άτομα με αναπηρίες. Ανακτήθηκε από salaminadivingcenter.gr (τελευταία πρόσβαση 13/09/2020)

Ελληνικό “Blog”-Σχετικά με τη DDI. Ανακτήθηκε από ddivers.org/blog (τελευταία πρόσβαση 13/09/2020)

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Τσουρέκα

Απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας στα Γιάννενα. Απέκτησε εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και συνεχίζει τις σπουδές της στην Εργοθεραπεία. Εργάζεται εθελοντικά ως φιλόλογος σε κοινωνικό φροντιστήριο και η αγάπη της; Τα παιδια!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;