Καλλιτέχνες και ιός Covid-19

Covid-19
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης η οποία δημιουργήθηκε καθώς εξαπλώνεται ο ιός Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο, επηρεάζοντας τους πάντες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής κατάστασης και τοποθεσίας, ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους καλλιτέχνες και σχεδιαστές από το να συμμετάσχουν στην καμπάνια επιβράδυνσης της εξάπλωσης που επιφέρει ο ιός Covid-19.

Παρά το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δεν ανήκουν στο ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό και επομένως δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το καθαυτό ιατρικό πρόβλημα, προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο τους να δημιουργήσουν κάτι χρήσιμο που θα κάνει την διαφορά και θα μπορέσει να ευαισθητοποιήσει τον πολίτη στην καταπολέμηση του κορονοϊού Covid-19, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο στον τρόπο σκέψης και στην λογική της μη μετάδοσης του σε κάποιον άλλο.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Κατά το γνωστό γνωμικό «Μια εικόνα χίλιες λέξεις» καλλιτέχνες και σχεδιαστές δημιουργούν εικόνες δυνατές με στόχο να ενημερώσουν και να παροτρύνουν τους ανθρώπους για τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να συντελέσει ο καθένας από εμάς στην καθημερινότητά του, συμβάλλοντας ο καθένας με τον τρόπο του στην μείωση της εξάπλωσης και διάδοσης που μπορεί να έχει ο ιός Covid-19.

Ας δούμε λοιπόν μερικά παραδείγματα δημιουργικότητας καλλιτεχνών από τη δική τους οπτική στα παρακάτω σκίτσα:

Συμπτώματα 

Μια σειρά από σκίτσα με εικόνες με τα συμπτώματα και τις άμεσες προφυλάξεις του κορονοϊού ιός Covid-19 με στόχο την ενημέρωση των συνανθρώπων μας. Τα συμπτώματα θυμίζουν κοινή γρίπη, γι αυτό τον λόγο είμαστε προσεκτικοί και ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Covid-19
Πηγή εικόνων: Dezeen.com & Nmed.gr

Μένουμε σπίτι

Μένοντας στο σπίτι διακόπτουμε την αλυσιδωτή συνέχεια μετάδοσης και εξάπλωσης του ίου Covid-19 συμμετέχοντας ενεργά. Με αυτόν τον απλό τρόπο προστατεύουμε  γενικά τους συνανθρώπους μας, φιλικά και συγγενικά πρόσωπα και τελικά τους εαυτούς μας.

Covid-19
Πηγή εικόνων: Dezeen.com -Breake the chain

Πλένουμε χέρια

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, 20 δευτερόλεπτα είναι το καλύτερο χρονικό διάστημα για να πλύνετε τα χέρια σας. Μελέτες δείχνουν ότι το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να εμποδίσει μέχρι και 20% των συνηθισμένων ασθενειών να μεταφερθούν, ποσοστό που φτάνει μέχρι και 50% στα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι υπερήλικοι και τα μικρά παιδιά.

Covid-19
Πηγή εικόνων: Pinterest.com

Συλλογική προσπάθεια

Η προσπάθεια είναι συλλογική και όχι ατομική και εκεί έγκειται και η μεγαλύτερη δυσκολία της, στην εφαρμογή της. Η υπάκουη και η συμμόρφωση στους γενικούς κανόνες που θέτει το κάθε κράτος είναι υποχρέωση του καθενός μας και όχι τιμωρία ή ελεύθερος χρόνος για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων ή ακόμη την ανάπτυξη χόμπι και λοιπών δραστηριοτήτων που θέτουν σε κίνδυνο το ευρύτερο πληθυσμό. Στόχος η μη περαιτέρω εξάπλωση και διάδοση του ιός Covid-19, ή μείωση του, έως και την τελική του εξάλειψη.

Ενωμένοι όλοι μαζί, μπορούμε ακόμα μια φορά να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες ελπίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

Μένουμε σπίτι για τα ΠΑΙΔΙΑ όλου του κόσμου.

Μένουμε σπίτι για τους ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ όλου του κόσμου.

Μένουμε σπίτι για ΕΜΑΣ.

Μένουμε σπίτι γιατί είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ πάνω από όλα.

Covid-19
Πηγή εικόνων: Dezeen.com

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξενοφών - Εκτορας Γρηγορελης

Interior & industrial designer με αφετηρία την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τομέα της Εσωτερικής Διακόσμησης έχω αναλάβει πλήθος έργων. Από το 2012 & έπειτα συμμετέχω σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί με δικές μου δημιουργίες . Παράλληλα έχω διδάξει σχέδιο διακόσμησης σε δημόσιο ινστιτούτο. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου ως designer, θέτω ως άμεσο στόχο τον σχεδιασμό & την δημιουργία καλαίσθητων αντικείμενων καθημερινής χρήσης, τα οποία θα ομορφαίνουν τον χώρο μας & κατά επέκταση & την ζωή μας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;