Έπιπλα και Kομικς στo design

Corto Maltese
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Sideboard

Καλλιτέχνες, ζωγράφοι και σχεδιαστές απ’ όλον τον κόσμο δημιουργούν, συνδράμουν και συμπορεύονται μέσω του design και του σύγχρονου σχεδιασμού με τους παραγωγικούς ιστούς της κοινωνίας, ενώ παράλληλα καθιερώνουν τις βάσεις του σύγχρονου βιομηχανικού σχεδιασμού θέτοντας ως στόχο την ικανοποίηση και την απλούστευση των καθημερινών αναγκών της σύγχρονης ζωής και κατά προέκταση των καθημερινών αναγκών του ανθρώπου.

Στην προσπάθεια τους αυτή πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Είναι αυτονόητο ότι η διαφορετική οπτική και προσέγγιση του εκάστοτε καλλιτέχνη διαμορφώνεται μέσα από τις πολιτιστικές του επιρροές, τις κοινωνικές του πεποιθήσεις και τα προσωπικά του βιώματα.

Έτσι το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα, αποδεκτό ή μη στον καταναλωτή, συντίθεται από τον προσωπικό τρόπο σκέψης του δημιουργού του, την εξατομικευμένη προσέγγιση και ανάλυσή του, τα συγκεκριμένα υλικά που προδιαγράφει, τον τρόπο που τα προσεγγίζει, τα χρησιμοποιεί, τα εντάσσει στη δημιουργία και τα συνδυάζει με άλλα, είτε πρόκειται για όρους μινιμαλιστικούς και αφαιρετικούς, είτε μεταμοντέρνους και αποδόμητικους.

bar
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Bar Furniture

Pop- Art & Πείραμα

Ένα τέτοιο πείραμα, μία τέτοια πρωτότυπη προσέγγιση και ελευθερία έκφρασης είναι η μετατροπή όλο και περισσότερων επίπλων σε έργα τέχνης.

Χαρακτηριστικό κίνημα εξάπλωσης της παραπάνω λογικής θεωρείται η Pop Art. Πρόκειται για μία τάση που αντλεί από της γεννήσεώς της την έμπνευσή της από τις εικόνες της καταναλωτικής κοινωνίας και της λαϊκής κουλτούρας. Τα θέματα που είναι δανεισμένα από τα αμερικανικά κόμικς και τη διαφήμιση αποτελούν χωρίς αμφιβολία το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα της αισθητικής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

tables
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Coffee tables

Hugo Pratt

Εμπνευσμένοι από το παραπάνω κίνημα, γοητευμένοι από τα κόμικς της δεκαετίας του ΄60 και αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στον σχεδιαστή και εμπνευστή Hugo Pratt και στον ήρωα του συναντάμε την παραπάνω λογική στο design του ιταλικού οίκου «Capo D’ Opera» και των σχεδιαστών του Μ. Pellizon και S. Pierdona.

Αγαπημένες απεικονίσεις με τις ιστορίες του ήρωα σε φανταστικά του ταξίδια αποδίδονται σε ασπρόμαυρο φόντο πάνω στις επιφάνειες των επίπλων.

Como
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Comodino

Corto Maltese

Ο Corto Maltese, δημιουργία του Ιταλού σχεδιαστή, είναι ένας λακωνικός καπετάνιος, του οποίου οι περιπέτειες εκτυλίσσονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για «έναν παράνομο με χρυσή καρδιά», ανεκτικό που ευνοεί και ενισχύει τους αδύναμους. Συνήθως προσπαθεί να κρατάει στάση ουδετερότητας, αλλά ενστικτωδώς παίρνει το μέρος των καταπιεσμένων και των μειονεκτούντων.

Ο Corto Maltese γεννήθηκε στη Βαλέτα της Μάλτας στις 10 Ιουλίου του 1887 και είναι γιος Βρετανού ναυτικού από τη Κορνουάλη και τσιγγάνας ανδαλουσιανής πόρνης, γνωστής ως «το κορίτσι του Γιβραλτάρ».  Ως παιδί μεγαλώνει στην εβραϊκή συνοικία της Κόρδοβα, όπου και συνειδητοποιεί ότι δεν φέρει τη «γραμμή της ζωής» στην παλάμη του και αποφασίζει να χαράξει τη δική του με ένα ξυράφι αποφασίζοντας ότι η μοίρα του ήταν αυτή που ορίζει αυτός μόνος του.

Corto Maltese
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Sideboard

«One Piece»

Το «One Piece» αποτελεί αναντίρρητα ένα μοναδικό κομμάτι για κάθε χώρο, το οποίο υπέχει διπλή λειτουργία. Προορίζεται αφενός να εξυπηρετήσει τον αυτονόητο σκοπό που είναι η καθεαυτή κατασκευή του και χρήση και αφετέρου να διακοσμήσει με τον δικό του αντισυμβατικό τρόπο προκαλώντας και εγείροντας ερωτήσεις, απορίες, σκέψεις, όπως ένα αυθεντικό έργο τέχνης.

Ας ανοίξουμε λοιπόν τους ορίζοντες της δημιουργίας, ας αγκαλιάσουμε και ας αποδεχτούμε αυτήν τη διαφορετική προσέγγιση της τέχνης, απελευθερώνοντας τους εαυτούς μας από τα στερεότυπα και στεγανά της αισθητικής και τα συμβατικά της μονοπάτια ταξιδεύοντας καμιά φορά μαζί με τους ήρωες του design της Pop Art στις παράτολμες περιπέτειες τους.

Corto
Πηγή εικόνων: Capo d’ Opera.it – Drawers

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξενοφών - Εκτορας Γρηγορελης

Interior & industrial designer με αφετηρία την Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος του τομέα της Εσωτερικής Διακόσμησης έχω αναλάβει πλήθος έργων. Από το 2012 & έπειτα συμμετέχω σε εγχώριους & διεθνείς διαγωνισμούς όπου έχω διακριθεί με δικές μου δημιουργίες . Παράλληλα έχω διδάξει σχέδιο διακόσμησης σε δημόσιο ινστιτούτο. Επαναπροσδιορίζοντας τις προτεραιότητες μου ως designer, θέτω ως άμεσο στόχο τον σχεδιασμό & την δημιουργία καλαίσθητων αντικείμενων καθημερινής χρήσης, τα οποία θα ομορφαίνουν τον χώρο μας & κατά επέκταση & την ζωή μας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;