Μουσείο χαλιού, το ιδιαίτερο κτήριο του Αζερμπαϊτζάν

Μουσείο χαλιού
 Πηγή εικόνας: www.destig.com


Το μουσείο χαλιού στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα

Το πιο περίτεχνο κτήριο, από αρχιτεκτονικής άποψης, αγκαλιάζει όλα τα εκθέματα στο μουσείο χαλιού στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Το συγκεκριμένο μουσείο, που έχει τη μορφή τυλιγμένου χαλιού, θεωρείται από τα πιο ιδιαίτερα κτίσματα της χώρας. Σε μια πόλη η οποία δίνει έδαφος σε τόσα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, δεν μας ξαφνιάζει και η ύπαρξη του μουσείου χαλιού. Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα, ένα απ’ τα ιδιαίτερα κτήρια που έχει τοποθετηθεί με την αξία του στον παγκόσμιο αρχιτεκτονικό χάρτη.

Μουσείο χαλιού
Πηγή εικόνας: www.destig.com

Το μουσείο χαλιού ανήκει στο Doha City Center, που βρίσκεται στην εμπορική περιοχή της Ντόχα. Το κτήριο δημιουργήθηκε για τη στέγαση της ιδιωτικής συλλογής χαλιών και αντικειμένων τοπικής τέχνης του Σεΐχη Faisal Bin Qassim Al Thani. Στο μουσείο στεγάζονται περίπου 10.000 ιδιαίτερα χαλιά και αντικείμενα. Επίσης, ο χώρος 2.800 τ.μ. περιλαμβάνει foyer, χώρους έκθεσης και υποστήριξης.

Μουσείο χαλιού
Πηγή εικόνας: skyticket.com

Τα χαλιά έχουν τοποθετηθεί σε σκούρες επιφάνειες ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα. Ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση συσχέτιση με το αντικείμενο έκθεσης. Ο εστιασμένος φωτισμός επιτείνει τη προβολή των χαλιών, ζωντανεύοντας τα χρώματα, τα μοτίβα, τις υφές τους, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό θέαμα φωτός, σκιάς και χρώματος.

Μουσείο χαλιού
Πηγή εικόνας: baku-magazine.com

Όταν μπαίνεις στο foyer του μουσείου, πέντε δεντρόμορφες κολώνες κοσμούν το χώρο. Ως εκμετάλλευση της άτακτης θέσης των υποστυλωμάτων, δημιουργήθηκαν σημεία με οπτικοακουστικό υλικό με πέντε θεματικές κατηγορίες, βάση των εκθεμάτων. Σε όλους τους χώρους γίνεται χρήση ολογραμμάτων και προβολών, που «αφηγούνται» σκηνές από τη κατασκευή και την ιστορία των χαλιών. Η κυματοειδής χάραξη, ενσωματώνει τις βιτρίνες των εκθεμάτων, ενώνοντας τα δύο ανεξάρτητα τμήματα του μουσείου.

Εκθέσεις

Τέλος, το μουσείο εκτελεί έρευνες για χάρη του δημοσίου και διαθέτει πληθώρα προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες. Κάθε χρόνο διοργανώνονται κρατικές και διεθνείς εκθέσεις. Σε κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα στο μουσείο τυπώνονται και μυρίζονται φυλλάδια με πληροφορίες και φωτογραφίες απ τα χαλιά. Το μουσείο διοργανώνει κάθε χρόνο εκθέσεις σε όλο το κόσμο. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 30 χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιαπωνία και οι Κάτω Χώρες. Το 1998, το μουσείο συμμετείχε σε έκθεση που διοργάνωσε η UNESCO στο Παρίσι αφιερωμένη στο Fuzûlî. Το 1999 αφιερώθηκε στην 1.300η επέτειο του βιβλίου του Dede Korkut και παρουσίασε χαλιά, αντικείμενα λαϊκής εφαρμοσμένης τέχνης, όπως χάλκινα κανάτες, κούπες, κάδοι και σέλα -στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέργος Χρυσοστομάκης

Χαιρετώ την ομήγυρη!Είμαι ο Στέργος, χωρίς "ι", μια πολύπλευρή ανθρώπινη οντότητα. Φοιτητής στο Δομικών Έργων που έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα και εργάζομαι πλέον ως Μάγειρας! Καλλιτεχνική φλέβα από μικρός, αφου πάντα μου άρεσε η ζωγραφική, ενώ με γοήτευε ιδιαίτερα η Αρχιτεκτονική και η διακόσμηση! Τα άρθρα μου θα προσπαθήσω να είναι "Στέργος", σύντομα και συνάμα πλήρη. Σας εύχομαι καλή ανάγνωση!!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;