Αρχιτέκτονες που άλλαξαν τον κόσμο

Μπορεί να μην είστε από αυτούς που θα επενδύατε τον χρόνο σας σε αυτό, αλλά δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι η αρχιτεκτονική λίγο-πολύ περιβάλλει τη ζωή μας. Από τα σπίτια στα οποία κατοικούμε, έως τα αξιοθέατα που θαυμάζουμε, η αρχιτεκτονική είναι παντού γύρω μας. Οι παρακάτω Αρχιτέκτονες άλλαξαν τον κόσμο, δημιουργώντας μερικά από τα πιο μοναδικά κτήρια και αλλάζοντας τα δεδομένα στο θέμα της αρχιτεκτονικής.

Zaha Hadid- Μία από τους Aρχιτέκτονες

Με ψευδώνυμο «Queen of the Curve», η Zaha Hadid (1950-2017) είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο διάσημες γυναίκες αρχιτέκτονες που ο κόσμος έχει γνωρίσει. Το πρωτοποριακό της όραμα βοήθησε στην μετατροπή της αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα. Έλαβε τις υψηλότερες τιμές από πολιτικά, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Αρχιτέκτονες

Γεννημένη στη Βαγδάτη του Ιράκ, η Hadid σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν μετακομίσει στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει στην Αρχιτεκτονική Ένωση. Το Forbes την κατέταξε ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, ενώ η Βασίλισσα την ανακήρυξε κυρία της τάξεως του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Hadid ήταν η γυναίκα πίσω από το London Aquatics Centre, την Bridge Pavilion και την Guangzhou opera house. Θα είναι πάντα γνωστή ως μια από τις πιο διάσημες σύγχρονες καλλιτέχνιδες.

Αρχιτέκτονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Frank Gehry – Ένας από τους Αρχιτέκτονες

Ο Frank Gehry εξελίχθηκε από τις δυτικές ακτές της Αμερικής και έχει γίνει ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους αρχιτέκτονες του κόσμου και είναι περισσότερο γνωστός για τον επικό του σχεδιασμό στο Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Ο Gehry είναι επίσης εξαιρετικά γνωστός στην Αμερική για το έργο του στο Walt Disney Hall του Λος Άντζελες και για τη δουλειά του με μέταλλο – κάτι που εφαρμόστηκε στα δύο αυτά κτήρια.

Αρχιτέκτονες

Γεννημένος στον Καναδά, ο βραβευμένος αρχιτέκτονας παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και το Graduate School of Design του Χάρβαρντ. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στο Παρίσι, ο Gehry επέστρεψε στο Λος Άντζελες και ίδρυσε τη δική του επιχείρηση. Μέσα από όλα αυτά, έχει καταλήξει σε σχέδια για μερικά από τα πιο εκπληκτικά κτήρια του κόσμου και δεν κατέχει αδίκως τον τίτλο ενός από τους καλύτερους αρχιτέκτονες στον κόσμο.

Αρχιτέκτονες

Norman Foster – Ένας από τους Αρχιτέκτονες

Ο Sir Norman Foster είναι ένας από τους καλύτερους αρχιτέκτονες που έρχονται από τη Βρετανία και έχει κερδίσει περισσότερα από 470 βραβεία για το έργο του. Ο Foster είναι πτυχιούχος της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και το 1967 ίδρυσε την Foster + Partners, η οποία είναι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται από τότε. Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του Foster περιλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, μαζί με το Ινστιτούτο Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Αρχιτέκτονες

Η αρχιτεκτονική του Foster έχει ένα συγκεκριμένο στοιχείο υψηλής τεχνολογίας, το οποίο μπορεί να φανεί μέσα από το έργο του για το Gherkin στο Λονδίνο και τον Πύργο Hearst στη Νέα Υόρκη. Είναι αναμφισβήτητα ο κορυφαίος αρχιτέκτονας του Ηνωμένου Βασιλείου της εποχής και είναι παραγωγικός σε όλο τον κόσμο.

Αρχιτέκτονες

Michael Graves – Ένας απο τους Αρχιτέκτονες

Ο Michael Graves είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες που έχουν κοσμήσει ποτέ αυτόν τον πλανήτη και είναι ένας από τους μεταμοντερνιστές. Υπήρξε καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Princeton για πάνω από 40 χρόνια και είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο η ζωγραφική επηρέασε την αρχιτεκτονική του. Πέθανε το 2015, αλλά το έργο του εξακολουθεί να διακρίνεται σε όλο τον κόσμο.

Αρχιτέκτονες

Συμμετείχε στη New York Five (ομάδα αρχιτεκτόνων της Νέας Υόρκης), η οποία απαρτίζεται επίσης από τον Peter Eisenman, τον Michael Graves, τον Charles Gwathmey, τον John Hejduk και τον Richard Meier. Αξιοσημείωτα κτήρια που είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς του, περιλαμβάνουν το κτήριο Portland.

Αρχιτέκτονες

Le Corbusier – Ένας από τους Αρχιτέκτονες

 

Ο Le Corbusier είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες στον κόσμο και ήταν πρωτοπόρος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής όπως τη βλέπουμε σήμερα. Γεννήθηκε στην Ελβετία και έγινε Γάλλος πολίτης το 1930. Η καριέρα του κράτησε πέντε δεκαετίες και συνέβαλε στη δημιουργία μερικών από τα καλύτερα κτήρια στον κόσμο. Ο Le Corbusier σχεδίασε κτήρια στην Ευρώπη, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Αρχιτέκτονες

Το 2016, 17 αρχιτεκτονικά έργα του Le Corbusier, ανακηρύχθηκαν περιοχές παγκόσμιας κληρονομιάς. Η Villa Savoye, το Poissy είναι αναμφισβήτητα τα πιο γνωστά έργα του, αλλά είναι επίσης γνωστός και για το Notre Dame Du Haut, το έργο Le Roche-Jeannerat και το Παλάτι της Δικαιοσύνης στο Chandigarh.

Αρχιτέκτονες

Antoni Gaudi –  Ένας από τους Αρχιτέκτονες

Ο Antoni Gaudi είχε ένα μοναδικό στυλ και έφερε στο προσκήνιο τον Καταλανικό Μοντερνισμό, αν και τελικά το ξεπέρασε. Το πιο διάσημο έργο του Γκαουντί κατοικεί στη Βαρκελώνη και οι άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο για να δουν τα σχέδιά του.

Αρχιτέκτονες

Σημαντικά έργα του είναι τα Segrada Familia, Park Guell, Casa Mila και Casa Battlo. Έλαβε το ψευδώνυμο «Αρχιτέκτονας του Θεού» εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο η ρωμαιοκαθολική του πίστη επηρέασε την αρχιτεκτονική του.

Αρχιτέκτονες

Renzo Piano –  Ένας από τους Αρχιτέκτονες

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano είναι το μυαλό πίσω από ένα από τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά κτήρια του Λονδίνου, το Shard, το οποίο είναι το μεγαλύτερό του μέχρι σήμερα σε 95 ορόφους. Το πιο ενδιαφέρον για τον Piano είναι ότι δεν έχει στυλ υπογραφής και είναι δύσκολο να επισημανθεί ποια κτήρια είναι το αποτέλεσμα του απίστευτου μυαλού του.

Αρχιτέκτονες

Ένα πράγμα όμως είναι σίγουρο, ότι όλα τα κτήρια του Piano έχουν υιοθετήσει ένα είδος βιομηχανικού στοιχείου. Αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες, είναι η ικανότητά του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτηρίων, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

Αρχιτέκτονες

Daniel Libeskind –  Ένας από τους Αρχιτέκτονες

Γιος  Πολωνών Εβραίων και επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μεγάλο μέρος του έργου του Libeskind είναι αφιερωμένο στην κληρονομιά του. Τα κτήριά του έχουν συνήθως εντυπωσιακή όψη και συχνά φαίνονται να αψηφούν τη βαρύτητα. Το 1989, με τη σύζυγό του Nina δημιούργησε το Εβραϊκό Μουσείο του Βερολίνου, δίνοντάς του διεθνή φήμη.

Αρχιτέκτονες

Ο Libeskind περιγράφεται συχνά ως ένας τύπος που αντικατοπτρίζει ένα στυλ μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής η οποία χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και παραμόρφωση. Αυτό μπορεί να φανεί, για παράδειγμα, στο σχεδιασμό του για το Imperial War Museum North του Λονδίνου, το οποίο διαθέτει τρία διασταυρωμένα τμήματα εμπνευσμένα από θραύσματα σπασμένου σφαιριδίου. Ο Libeskind είναι ο σχεδιαστής πίσω από πολλά κτήρια όπως: το Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ, το Grand Canal Commercial Complex και το Σύγχρονο Εβραϊκό Μουσείο στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο.

Αρχιτέκτονες


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Πολυνάκη

Πολιτική επιστήμονας με αγάπη για τις τέχνες, τον πολιτισμό και την ωραία αισθητική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;