160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, ένα από τα σωζόμενα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας, άνοιξε για το κοινό το 2013. Αυτές τις μέρες στο χώρο του Μουσείου, στην Τεχνόπολη, φιλοξενείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις στη χώρα μας. 160 χρόνια made in Greece, ένα ταξίδι στη βιομηχανία της χώρας μας. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να αναδιφήσει στα μυστικά της ελληνικής βιομηχανίας από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Tο MAXMAG βρέθηκε εκεί, και μέσα από το φακό, κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το κλίμα και τον χαρακτήρα της έκθεσης. Ο κ. Γιάννης Στογιαννίδης είναι ιστορικός, ο οποίος ασχολείται με τη βιομηχανική κληρονομιά, μελετά την ιστορία της υγείας, διατελεί καθηγητής ιστορίας και αρχειονομίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και εκπόνησε την έρευνα για την έκθεση αυτή. Ο ίδιος μας ξενάγησε στο μουσειακό χώρο της έκθεσης και μας μίλησε για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ένα εγχείρημα με εύστοχη οργάνωση, μεράκι, κόπο και ατέλειωτες ώρες εργασίας. Ο κος Γιάννης Στογιαννίδης μαζί με την κα Χριστίνα Αγριαντώνη (ομότιμη Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Παν/μιο Θεσσαλίας που έχει μελετήσει τη βιομηχανική ιστορία και κληρονομιά) έφεραν εις πέρας ένα δύσκολο έργο ανεκτίμητης αξίας με μεγάλη επιτυχία.

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Ιδέα της Έκθεσης:

Η Έκθεση αυτή είναι μια ιδέα που προέκυψε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγοι:

  • Κυρίως γιατί ήθελε να φέρει την έννοια της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Ελληνικό κοινό.

Η έκθεση πέρα από τον όρο βιομηχανία εισάγει και τους όρους πρωτοπορία και καινοτομία. Ο όρος πρωτοπορία αντιστοιχεί σε ελληνικές βιομηχανίες που έφεραν πρώτες κάποιο προϊόν του εξωτερικού στη χώρα μας. Από την άλλη, ο όρος καινοτομία αφορά μια μια πρωτότυπη τεχνολογική εφεύρεση, μία επινόηση ενός μηχανικού ή μιας εταιρείας. Με άλλα λόγια, κάτι διαφορετικό που ήρθε και προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα.

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Εκθέματα:

Η έκθεση φιλοξενεί τα εκθέματα 120 εταιριών, με περισσότερες από τις μισές να είναι ενεργές ακόμη και σήμερα. Είναι χωρισμένη σε 8 κλάδους της Ελληνικής Βιομηχανίας. Τα μέταλλα και οι χημικές βιομηχανίες αποτελούν τον αρχικό κλάδο της έκθεσης και είναι αυτό που ονομάζουμε: βαριά βιομηχανία. Όμως, δεν περιορίζεται μόνο εδώ καθώς φιλοξενεί και άλλους κλάδους όπως: τρόφιμα, ενέργεια, καπνός, κλωστοϋφαντουργία.

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Παρουσίαση:

Για κάθε έκθεμα υπάρχει ιστορικό κείμενο που συνοδεύεται από αρχειακά τεκμήρια και φωτογραφικό υλικό. Ακριβώς δίπλα στο πλατό, υπάρχουν τα εκθέματα από κάθε εταιρία.

160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Τι είδους εκθέματα;

Τα εκθέματα αφορούν κάποια προϊόντα των εταιριών ή κάποια μηχανήματα.

Χρονολόγιο: Το χρονολόγιο είναι η ιστορική διαδρομή η οποία δίνει την εξέλιξη της Ελληνικής Βιομηχανίας και τα γεγονότα της πολιτικής ή της οικονομίας της χώρας που ενθάρρυναν την βιομηχανική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς που τη δυσκόλεψαν. Η τοποθέτηση του είναι πάνω σε ένα τραπέζι που παρέχει δραστηριότητες και ευκαιρίες στους επισκέπτες να μελετήσουν την ανάπτυξη ενός κλάδου στην Ελληνική Βιομηχανία. Παράλληλα με το χρονολόγιο ενυπάρχουν και παράλληλες ιστορίες.

https://image.ibb.co/c2dJxn/DSCN1480.jpg

H προσπάθεια, ο συντονισμός, η δράση και η συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής απέδειξαν κάτι σπουδαίο: Μια λαμπρή έκθεση που δεν πρέπει να λείπει κανείς. Στη γιορτή της βιομηχανίας, μέσα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, που μέχρι σήμερα αποτελεί το προπύργιο της βιομηχανικής μας κληρονομιάς.160 χρόνια made in Greece: Η γιορτή της Βιομηχανίας.

Τα τελευταία χρόνια οι παλμοί της πόλης χτυπούν όλο και περισσότερο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Μέσα από εκδηλώσεις, εκθέσεις, θεάματα και πολλά events η Τεχνόπολη εξυψώνει και προάγει όλο και περισσότερο τον πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας.

Ευχαριστίες στην υπεύθυνη επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Τεχνόπολης, κ. Κωνσταντίνα Μαργαρίτη που προθυμοποιήθηκε, βοήθησε και με όλη την καλή διάθεση συνέβαλλε στην επίσκεψη μας στο χώρο του μουσείου, σε μια από τις ξεναγήσεις που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Η επιθυμία μας εκπληρώθηκε μέσω της καταγραφής πληροφοριών, της φωτογράφησης και της πραγματοποίησης του ρεπορτάζ.  

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Μουσειολογική επιμέλεια: Μαρία Φλώρου & Δέσποινα Ανδριοπούλου
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα& Εικαστικός σχεδιασμός: pi6 communicationdesign
Projectmanagement: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Ξεναγήσεις
Κάθε Κυριακή στις 12.00 & κάθε Παρασκευή στις 18.30, πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση “160 χρόνια made in Greece” από τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου. Κλείσε την ξενάγησή σου εδώ!

Περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ.
Κρατήσεις: 2130109325

 

.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτης Χοχτούλας

Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δύο είναι οι μεγάλες μου αγάπες: Η εκπαίδευση και η δημοσιογραφία. Αν και αταίριαστες (κάπως) μεταξύ τους, αυτές οι δυο κρύβουν ολόκληρες ιστορίες...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;