Οι ηθοποιοί με ρεκόρ συμμετοχών στον Ελληνικό Κινηματογράφο

 

Ο Λαυρέντης Διανέλλος έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, ενώ η Ελένη Ζαφειρίου ταυτίστηκε με τον ρόλο της μάνας. Ας δούμε, λοιπόν, τους δέκα παραγωγικότερους Έλληνες / Ελληνίδες ηθοποιούς στον Κινηματογράφο.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Έχουν προσμετρηθεί μόνο οι ταινίες μεγάλου μήκους και όχι μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, σειρές, τηλεταινίες και βιντεοταινίες. Επίσης, στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι κομπάρσοι (π.χ. ο Σπύρος Γουριώτης συμμετείχε σε 194 ταινίες).

Οι 10 πρώτοι σε συμμετοχές, Δημιουργία: Αντώνιος Ευθυμίου

 

  1. Λαυρέντης Διανέλλος – 206 ταινίες

Ξεκίνησε να παίζει στον Ελληνικό Κινηματογράφο τέλη της δεκαετίας του ’40. Πρώτη του εμφάνιση στο αριστούργημα «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται», αλλά και στη χαμένη ταινία «Μαντάμ Σουσού» το 1948. Για την ταινία «Το Ολοκαύτωμα» κέρδισε βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971. Τελευταία του συμμετοχή το 1975 στην ταινία «Στα δίχτυα του τρόμου».

Advertisements
Ad 14
Λαυρέντης Διανέλλος, Πηγή Εικόνας: iSelida.gr

 

  1. Γιώργος Βελέντζας – 205 ταινίες

Ξεκίνησε κι αυτός να παίζει στον Ελληνικό Κινηματογράφο το 1948, στη χαμένη ταινία «Οχυρό 27». Έπαιζε πάντα μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους, όπως του αστυνομικού. Τελευταίος του ρόλος ήταν στο «Πικρό χιόνι» το 2010. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον γιο του, Θάνο Βελέντζα, έχει παίξει σε 209 ταινίες.

Γιώργος Βελέντζας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Έλληνες Ηθοποιοί»

 

  1. Νίκος Φέρμας – 154 ταινίες

Χρονιά εκκίνησης και για τον Φέρμα ήταν το 1948, στις ταινίες «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» & «Χαμένοι Άγγελοι». Διακρίθηκε στον Ελληνικό Κινηματογράφο παίζοντας τον ρόλο του μάγκα και θεωρείται από τους καλύτερους καρατερίστες. Τελευταία του εμφάνιση το 1972 στην ερωτική ταινία «Πουλημένες παρθένες».

Νίκος Φέρμας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Σαν παλιό σινεμά»

 

  1. Νάσος Κεδράκας – 153 ταινίες

Ο Γιώργος Τζαβέλλας του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα». Έπαιζε πάντα μικρούς ρόλους. Τελευταία του εμφάνιση το 1978 στην «Ηλικία της Θάλασσας» του Τάκη Παπαγιαννίδη.

Ο Νάσος Κεδράκας στο θεατρικό έργο «Οι Μαυρόλυκοι», Πηγή Εικόνας: Εθνικό Θέατρο

 

  1. Κώστας Παπαχρήστος – 140 ταινίες

Ξεκίνησε ως πρωταγωνιστής στην πολεμική ταινία «Οχυρό 27» το 1948. Κατόπιν, ως δευτεραγωνιστής διακρίθηκε σε ρόλους αστυνομικού. Τελευταία του εμφάνιση στη δραματική παραγωγή «Δεξιότερα της δεξιάς».

Διαβάστε επίσης  Ο κινηματογραφικός Peter Brook
Ο Κώστας Παπαχρήστος με στολή, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Σαν παλιό σινεμά»

 

  1. Διονύσης Παπαγιαννόπουλος – 134 ταινίες

Από τους πιο αγαπημένους κωμικούς του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πρωτοεμφανίστηκε στα «Παιδιά της Αθήνας το 1947. Ακολούθησαν πολλοί ρόλοι, του πατέρα, του καθηγητή, του πλούσιου κλπ. Το 1977 έγινε και πρωταγωνιστής στο «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», ενώ η τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το 1984.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί»

 

  1. Περικλής Χριστοφορίδης – 126 ταινίες

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πως κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Ξεκίνησε ως ζεν πρεμιέ το 1929 στην «Μπόρα» του Δημήτρη Γαζιάδη. Στα επόμενα 50 χρόνια έπαιξε πολλούς δεύτερους ρόλους στον Κινηματογράφο, κυρίως πλούσιου. Τελευταία του ταινία ήταν το «Ταξίδι του Μέλιτος».

Ο Περικλής Χριστοφορίδης στο θεατρικό έργο «Ο Επιθεωρητής», Πηγή Εικόνας: Εθνικό Θέατρο

 

  1. Νίκος Ρίζος – 121 ταινίες

Ο αγαπημένος «κοντός» του Ελληνικού Σινεμά. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1948 στην εξαίσια κοινωνική ταινία του Νίκου Τσιφόρου «Χαμένοι Άγγελοι». Στη διάρκεια της μακράς καριέρας του έπαιξε και αρκετούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως στην τελευταία του εμφάνιση, στην κωμωδία «Ο κοντός και οι μνηστήρες».

Ο Νίκος Ρίζος στην ταινία «Η αδελφή μου θέλει ξύλο», Πηγή Εικόνας: Yabook

 

  1. Θανάσης Βέγγος – 121 ταινίες

Ο «καλός μας άνθρωπος» προσέφερε άφθονο γέλιο με τις δεκάδες ερμηνείες του. Ο Νίκος Κούνδουρος τον έβγαλε στον Ελληνικό Κινηματογράφο, το 1954, στη «Μαγική Πόλη». Τελευταίος του ρόλος το 2010 στην ταινία «The flight of the swan».

Θανάσης Βέγγος, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί»

 

  1. Γιάννης Γκιωνάκης – 117 ταινίες

Ακόμη ένας σπουδαίος κωμικός στη λίστα. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον Ελληνικό Κινηματογράφο στην πρώτη ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, το «Παπούτσι από τον τόπο σου». Τελευταία του εμφάνιση το  1989, στην κωμωδία «Αχ αυτός ο άντρας μου».

Γιάννης Γκιωνάκης, Πηγή Εικόνας: Cosmopoliti

 

  1. Βασίλης Καΐλας – 117 ταινίες

Το δημοφιλέστερο παιδί θαύμα του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πρώτη του εμφάνιση το 1958 στο αριστούργημα του Μιχάλη Κακογιάννη «Το τελευταίο ψέμα» και τελευταία το 1985 στο «Πήρες πτυχίο;»

Βασίλης Καΐλας, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ένα παιδί μετράει τα πλάνα»

 

ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Η λίστα δημιουργήθηκε σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του IMDb, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, αλλά και από προσωπική έρευνα. Αν είχαν συμπεριληφθεί και οι κομπάρσοι, στις γυναίκες τα σκήπτρα θα κρατούσε η ενδυματολόγος Βίκυ Ιακωβίδου με 173 συμμετοχές!

Οι 10 πρώτες σε συμμετοχές, Δημιουργία: Αντώνιος Ευθυμίου

 

  1. Ελένη Ζαφειρίου – 106 ταινίες
Διαβάστε επίσης  Πίτσα Γλυκόριζα και King’s Man: Νέες Ταινίες 6/1/22

Θεωρείται η «Μάνα» του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στη μεγάλη οθόνη το 1951, στη δραματική ταινία «Νεκρή Πολιτεία» του Φρίξου Ηλιάδη. Το 1965 συμμετείχε στην αμερικάνικη ταινία «The Naked Brigade» του Maury Dexter. Τελευταία της εμφάνιση το 1996 στην ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Προς την Ελευθερία».

Ελένη Ζαφειρίου, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Φωτογραφίες Ελλήνων Ηθοποιών 1937-1946»

 

  1. Μαλαίνα Ανουσάκη – 106 ταινίες

Ήταν η μητέρα της αγαπημένης πρωταγωνίστριας Ελένης Ανουσάκη. Λίγοι γνωρίζουν πως έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό συμμετοχών με την Ελένη Ζαφειρίου. Πρώτη της ταινία στον Ελληνικό Κινηματογράφο ήταν οι «Δύο Κόσμοι» του 1949 και τελευταία το «Άρπα Colla» του 1982. Έπαιξε και στη γαλλική παραγωγή «À l’aube du troisième jour» του Claude Berrnard-Aubert.

Μαλαίνα Ανουσάκη, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Το θέατρο της Αθήνας»

 

  1. Έφη Οικονόμου – 92 ταινίες

Σύζυγος του γνωστού ηθοποιού Χάρη Παναγιώτου. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της το 1959, στις ταινίες «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» και «Λύγκος ο Λεβέντης». Τελευταία της εμφάνιση το 1984 στην κοινωνική ταινία «Νιάτα στη λάσπη».

Έφη Οικονόμου, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Έλληνες Ηθοποιοί»

 

  1. Νίτσα Αβαταγγέλου – 88 ταινίες

Σε αρκετές ταινίες εμφανίστηκε ως κομπάρσα, αλλά σε πολλές είχε κανονικό ρόλο, γι’ αυτό και μπήκε στη λίστα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1949 στην κωμωδία «Διαγωγή… μηδέν!», ενώ τελευταία της ρόλος ήταν στο αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «1922».

Νίτσα Αβαταγγέλου, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

  1. Ρένα Γαλάνη – 79 ταινίες

Την αποκαλούσαν βασίλισσα του ελληνικού «ντουμπλάζ», αφού δάνεισε τη φωνή της σε δεκάδες ταινίες. Όμως, έπαιξε και σαν ηθοποιός σε αρκετές ταινίες, από το 1947 («Η Κρήτη στις φλόγες») μέχρι το 1985 («Τα παιδιά μας οι άγγελοι»).

Ρένα Γαλάνη, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Γεωργίου Ζγούρα

 

  1. Ντίνα Τριάντη – 68 ταινίες

Μια από τις πιο όμορφες παρουσίες του Ελληνικού Κινηματογράφου. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο της το 1957 στην κωμωδία «Τα μαναβάκια» του Πέτρου Γιαννακού. Οι τελευταίες της εμφανίσεις ήταν το 1970, στις ταινίες «Ένα μπουζούκι αλλιώτικο από τ’ άλλα», «Μάρθα η γυναίκα του πόνου» και «Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει».

Ντίνα Τριάντη, Πηγή Εικόνας: Αρχείο Αντώνη Ευθυμίου

 

  1. Δέσποινα Στυλιανοπούλου – 60 ταινίες

Θριάμβευσε στον Ελληνικό Κινηματογράφο στον ρόλο της αφελούς υπηρέτριας με τους αδιανόητους σολοικισμούς. Πρωτοεμφανίστηκε το 1960 ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Ο ξένος της νύχτας». Ο τελευταίος της ρόλος ήταν στην κωμωδία του Ερρίκου Θαλασσινού «Πες τα βρωμόστομε» το 1983.

Διαβάστε επίσης  Howl's Moving Castle: H αντιπολεμική ταινία του Ιάπωνα Ντίσνευ
Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Πηγή Εικόνας: newsbreak

 

  1. Νίτσα Τσαγανέα – 59 ταινίες

Μια από τις πιο γλυκές παρουσίες του ελληνικού σινεμά. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν το 1933 στην τουρκική παραγωγή του Muhsin Ertugrul «Ο Κακός Δρόμος» (Fena Yol) με την Κυβέλη και τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Τελευταία της εμφάνιση το 1982 στο «Αλαλούμ» με τον Χάρρυ Κλυνν.

Νίτσα Τσαγανέα, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Έλληνες Ηθοποιοί»

 

  1. Αλέκα Στρατηγού – 59 ταινίες

Ήταν η πιο μπριόζα από τα αδέρφια της και πάντα άφηνε το στίγμα της με την παρουσία της. Το 1951 έπαιξε για πρώτη φορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν». Τελευταία φορά εμφανίστηκε στην κωμωδία του Ντίνου Κατσουρίδη «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι».

Αλέκα Στρατηγού, Πηγή Εικόνας: Βιβλίο «Ο οργασμός του μπράβο»

 

  1. Τζόλυ Γαρμπή – 58 ταινίες

Σε πολύ μικρή ηλικία, το 1932, έκανε το ντεμπούτο της στον Κινηματογράφο, στη σπουδαία ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Κοινωνική Σαπίλα». Το 1952 έπαιξε στην ταινία «Έτσι έσβησε η ζωή μου» με το ψευδώνυμο «Ντάρλινγκ Γαρμπή». Τελευταίος της ρόλος, όπως και της Νίτσας Τσαγανέας, ήταν το 1982 στο «Αλαλούμ» με τον Χάρρυ Κλυνν.

Τζόλυ Γαρμπή, Πηγή Εικόνας: ανεμουριον

 


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Ηλιάδης, Φρ. (1960). Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960. Αθήνα: Φαντασία
  • Έξαρχος, Θ. (1996). Έλληνες Ηθοποιοί «Αναζητώντας τις Ρίζες», Έτος γέννησης από 1900 μέχρι 1925. Αθήνα-Γιάννινα: Δωδώνη
  • Έξαρχος, Θ. (2000). Έλληνες Ηθοποιοί «Η γενιά μας», Έτος γέννησης από 1926 μέχρι 1940. Αθήνα-Γιάννινα: Δωδώνη
  • Βρανά, Σ. (2001). Ο οργασμός του μπράβο. Αθήνα: Άγκυρα
  • Παπαδούκα, Ο. (2001). Το θέατρο της Αθήνας. Αθήνα: Σμπίλιας
  • Πρέκας, Α. (2003). Σαν Παλιό Σινεμά. Αθήνα: Σύγχρονοι Ορίζοντες
  • Φραντζής, Λ. (2003). Φωτογραφίες Ελλήνων Ηθοποιών 1937-1946. Αθήνα: ΕΛΙΑ
  • Ρούβας Ά. & Σταθακόπουλος Χρ. (2005). Ελληνικός Κινηματογράφος: Ιστορία-Φιλμογραφία-Βιογραφικά. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα
  • Καΐλας, Β. (2013). Ένα παιδί μετράει τα πλάνα. Αθήνα: Αγγελάκη
  • Δελαπόρτας, Μ. (2019). Μεγάλοι Έλληνες Ηθοποιοί. Αθήνα: Καθημερινή
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
  • Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)
  • retroDB (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο φιλμογραφίας)
  • greekactor.blogspot.com (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για έλεγχο φιλμογραφίας)

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Turkish Detective: Εγκλήματα με άρωμα… Κωνσταντινούπολης

Εγκλήματα στην ΠόληΗ σειρά The Turkish Detective είναι από εκείνες
Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Η ψυχοθεραπεία σκοτώνει τον έρωτα;

Έρωτας και ψυχοθεραπεία – έννοιες ασύμβατεςΗ Κόλαση του Δάντη μοιάζει