Mια ταινία παλιά, ένας Johnny Depp νέος

Arizona Dream

Πολλές ταινίες τις θυμόμαστε σαν εξαιρετικές δημιουργίες, σαν έργα σταθμό, αλλά λίγες σαν δικές μας εμπειρίες. Όταν πριν πολλά χρόνια έκατσα να δω το Arizona Dream δεν φανταζόμουν τι θα ακολουθούσε. Ο Τζόνυ Ντεπ  στα 28 του, νέος, ξεκούραστος, σαν να μην είχε περάσει από πάνω του ακόμα η στόφα του ηθοποιού, ο Κοστουρίτσα σκηνοθετώντας όνειρα, ο Μπρέγκοβιτς γράφοντας αυτή την υπέροχη μουσική που άφησε ιστορία, κι εγώ να κοιτάω σα χάνος αυτό το όνειρο που ξεδιπλωνόταν μπροστά μου κάθε δευτερόλεπτο.

Όταν έβρεξε

Το Arizona Dream είναι ένας ύμνος στη ζωή, περιπαίζει τον θάνατο τόσο τρανταχτά που στο τέλος δεν απομένει στον θεατή πάρα μια μοναδική αίσθηση ευτυχίας. Νομίζω πως δεν έχω δει πιο “ασυνάρτητη” ταινία με τόσο νόημα, πλουραλιστικές σκηνές δεμένες με την μουσική με τον αρτιότερο τρόπο,  έντονος σουρεαλισμός, κι αυτό το αμερικάνικο ερημικό τοπίο που ηλεκτρίζει όλη την ταινία και σε κάνει υποσυνείδητα να αποζητάς να βρέξει. Και βρέχει, και μαζί με την βροχή έρχονται και η κορύφωση και η λύτρωση.

Kusturica GIF - Find & Share on GIPHY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σκηνοθέτης, πατώντας αφηρημένα πάνω στα στοιχεία της κλασσικής τραγωδίας, πλέκει την ένταση κάθε λεπτό ώσπου να φτάσει στην κορύφωση- λύτρωση του πρωταγωνιστή που “ενηλικιώνεται” – και δε θα ταίριαζε καλύτερα στη θέση του πρωταγωνιστή κανένας άλλος από τον Τζόνυ Ντεπ, που υποδύεται άψογα τον άδολο νεαρό με ένα πρόσωπο νεανικό, καθαρό, ανυποψίαστο –  Ειρωνικό το ότι ένας ευρωπαίος σκηνοθέτης παρουσιάζει τόσο άψογα αυτό το τόσο αμερικάνικο όνειρο και σατιρίζει με έμμεσους, διακριτικούς υπαινιγμούς την δυτική κοινωνία.

Μερικές φορές συνηθίζουμε στο “εύκολο” σινεμά των “έξυπνων” διαλόγων ή των πιασάρικων σεναρίων και κατεβάζουμε τον πύχη ξεχνώντας τι είναι μια πραγματικά καλή ταινία.  Αν περιμένετε να δείτε μια γραμμική ταινία με τα συνήθη κινηματογραφικά στοιχεία, τότε το Arizona Dream θα σας ξαφνιάσει. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα σας αρέσει ή όχι (άλλωστε αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό), αλλά σίγουρα θα σας ηλεκτρίσει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αν την έχετε δει, ξαναδείτε την, κάνει καλό. Η φράση “τέτοιες ταινίες φτιάχνονται μια φορά” αν δε βγήκε για το Arizona Dream, του ταιριάζει απόλυτα.

Arizona Dream


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μυρτώ Θεοδώρογλου

She has a dream to travel all across the USA but at nights she travels the galaxy | Δυσκολεύομαι μονίμως να αυτοπροσδιοριστώ και γι' αυτό λέω ότι σε έναν ουτοπικό κόσμο θα ήμουν σκηνοθέτης. Αλλά ο κόσμος δεν είναι ουτοπικός κι εγώ δεν είμαι σκηνοθέτης. Φύσει βουκολική και ανικανοποίητη, αγάπησα κάποτε τον δρόμο κι από τότε ασφυκτιώ στην αδράνεια. Είμαι κατά κυριολεξία ερωτευμένη με την μουσική και πεθαίνω να δω μια νύχτα τ' αστέρια του Νότου. ~ A summer soul, a child pledged to summer needs only gasoline ~

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;