Το Working Man είναι ταινία του 2020 σε σκηνοθεσία του Robert Jury, του οποίου αποτελεί μοναδική ταινία στην βιογραφία του ως τώρα. Πρόκειται για μια απλή και συγκινητική αφήγηση του τι συμβαίνει όταν κάποιος χάνει την δουλειά του, η οποία ήταν το μόνο πράγμα που έδινε σημασία στην ζωή του.

Υπόθεση

Στο Working Man, ο Άλλερι (Peter Gerety) είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που ζει με την γυναίκα του Ιόλα (Talia Shire) σε μια μικρή και ήσυχη πόλη. Εκείνος όπως και οι κοντινοί του γείτονες εργάζονται στο μοναδικό πλέον εργοστάσιο που έχει απομείνει στην περιοχή,αφού η οικονομία αναγκάζει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν. Στο ξεκίνημα της ταινίας παρακολουθούμε την ημέρα που και αυτό το εργοστάσιο στο οποίο εργάζεται ο Άλλερι, πρόκειται να κλείσει. Ενώ όλοι οι εργαζόμενοι έχουν στοιβαχθεί σε μια σειρά περιμένοντας για τον τελευταίο τους μισθό, ο Άλλερι αφήνει τελευταίος την δουλεία του. Αφού το εργοστάσιο παραμένει κλειστό, για τον Άλλερι είναι αδύνατον να συνηθίσει στην ιδέα. Ξυπνάει κάθε μέρα την ίδια ώρα, παίρνει το βαλιτσάκι με το κολατσιό,τo θερμό του, και βαδίζει προς την δουλειά του. Η γυναίκα του τον παρακολουθεί με ανησυχία,όμως όταν τον ρωτάει που πηγαίνει εκείνος πάντα απαντάει “απλά πηγαίνω στην δουλειά μου”. Ο Άλλερι έχει παραβιάσει την πίσω πόρτα του εργοστασίου και αφού η διακοπή ρεύματος δεν τον αφήνει να συνεχίσει την εργασία του, καθαρίζει καθημερινά κάθε γωνιά του εργοστασίου. Οι γείτονες και συνεργάτες του αρχικά  τον αντιμετωπίζουν με χιούμορ,αλλά αφού τον παρακολουθούν καθημερινά να παίρνει τον ίδιο δρόμο σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, αποφασίζουν να τον βοηθήσουν και να διεκδικήσουν την εργασία τους πίσω, με πρωτεργάτη έναν από αυτούς.

Κριτική

Η υπόθεση μας γεννά ερωτήματα σχετικά με το πόσο σημαντικό ρόλο έχει η δουλειά του ανθρώπου στην ζωή του. Ο πρωταγωνιστής μας είναι ένας ηλικιωμένος άντρας που δουλεύει πολλά χρόνια σε εκείνο τον εργοστάσιο,έτσι είναι η καθημερινή συνήθεια στην οποία υποβάλλει τον εαυτό του.Έπειτα από ένα τραγικό γεγονός που έχουν βιώσει αυτός και η γυναίκα του,είναι πιο απόμακροι και δεν περνάνε αρκετό χρόνο μαζί. Όταν ο Άλλερι αναγκάζεται να μείνει στο σπίτι και όχι να δουλεύει,φαίνεται πως δεν έχει με τι να ασχοληθεί και η παραμονή του στο σπίτι είναι δύσκολη. Η ερμηνεία του Peter Gerety είναι πολύ αξιόλογη,και καταφέρνει να μας μεταφέρει όλα τα συναισθήματα του χαρακτήρα του. Κάθε αγωνία,απογοήτευση και απελπισία του τι θα κάνει χωρίς την δουλειά στην οποία είχε συνηθίσει τόσα χρόνια. Για εκείνον είναι αδύνατον να το δεχτεί, αρνείται να αφήσει πίσω αυτό το κομμάτι της ζωής του και κάθε μέρα επιστρέφει σε ένα άδειο εργοστάσιο το οποίο εκείνος γεμίζει με την θέληση του να συνεχίσει να είναι εκεί. Ο χαρακτήρας του φαίνεται καταθληπτικός, δεν εκφράζεται σε κανέναν και είναι κλεισμένος στον εαυτό του. Μοναδική του παρηγοριά ήταν και θα είναι η εργασία του,όπως εκείνη έχει πλέον διαμορφωθεί. Η Talia Shire έχει έναν υποστηρικτικό ρόλο, προς τον σύντροφό της, τον οποίο δεν αφήνει ποτέ όσο και αν εκείνος δεν της εκφράζεται,τον στηρίζει σε κάθε του επιλογή και τον φροντίζει. Η αναζωογόνηση του Άλλερι θα έρθει μόνο όταν ένας συνεργάτης του τον προσεγγίσει και τον βοηθήσει να έχει ξανά πρόσβαση στο εργοστάσιο,καθώς και όταν εκείνοι και οι συνεργάτες τους, κάνουν κατάληψη στο εργοστάσιο και διεκδικήσουν τις θέσεις τους πίσω. Η σκηνοθεσία είναι απλή αλλά φορτισμένη στο κλίμα που χρειάζεται.Όμορφα πλάνα και σκοτεινά σκηνικά μας εισάγουν στο δραματικό ύφος της ταινίας. Συνοπτικά το Working Man είναι μια ταινία που αξίζει να δει κανείς.Η δραματοποίηση της ανεργίας είναι αρκετά ρεαλιστική και μπορεί να ταυτίσει μερικούς ανθρώπους που είτε χάνουν την δουλειά τους είτε συνταξιοδοτούνται. Σίγουρα είναι μια απλή αλλά καλή επιλογή δράματος για τους λάτρεις του είδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Trailer:


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

21,Φοιτήτρια Φιλοσοφίας