Το «The waiter», είναι ένα νεο-νουάρ ελληνικό θρίλερ που θα μπορούσαμε να κατατάξουμε στο είδος του greek weird wave. Την ταινία υπογράφει ο Στηβ Κρικρής , αποτυπώνοντάς την με τον σπουδαίο σκηνοθετικό του τρόπο. Πέρα από καλές κριτικές, το 2019 απέσπασε και αρκετά βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Υπόθεση

Ο 40χρονος σερβιτόρος Ρένος, βιώνει την ζωή του σε ένα αυστηρό πρόγραμμα περιορισμένο σε δουλειά και φροντίδα των υπεράριθμων φυτών που διατηρεί στο διαμέρισμά του. Ο ελεύθερος χρόνος του, όταν δεν δουλεύει επικεντρώνεται στην ζωγραφική και το διάβασμα. Είναι αρκετά απομωνομέν0ς και σχολαστικά προσεχτικός και τακτικός στην εργασία του. Η ζωή του, θα πάρει διαφορετική τροπή όταν ανακαλύψει πως ο γείτονάς του λείπει από το διαμέρισμά στο οποίο έμενε,και στην θέση του βρίσκεται ένας περίεργος, άγνωστος τύπος. Ο τύπος αυτός πλησιάζει με ύποπτο φιλικό τρόπο τον Ρένο, και έπειτα από αρκετές συναντήσεις τους που ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να αποφύγει, του συστήνει μια φίλη. Η σχέση του με αυτά τα άτομα εισάγει τον Ρένο σε μια διαδικασία αρκετά περίπλοκη.

Κριτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «the waiter» μας μετατρέπει σε αυτό που λέει και ο τίτλος του, όχι σερβιτόρους, αλλά αναμένοντες, στο να ξεδιπλωθεί ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή ώστε να απολαύσουμε την δράση σε όσα ζει. Από το ξεκίνημα της ταινίας παρακολουθούμε τον Ρένο στην ανιαρή καθημερινότητά του. Φροντίζει τα φυτά του, διαβάζει ώστε να μάθει τα πάντα για εκείνα, τα ζωγραφίζει, σιδερώνει προσεκτικά την στολή του για να πετύχει την τέλεια τσάκιση, και εξυπηρετεί με απόλυτη ευγένεια τους πελάτες του ζαχαροπλαστείου. Η μόνη ανθρώπινη σχέση που διατηρεί, είναι η φιλία με έναν συνεργάτη του τον οποίο συμβουλεύει τόσο για τα ερωτικά του, όσο και για την τσάκιση στο παντελόνι που πρέπει να πετύχει. Η ταραχή που επέρχεται στην ζωή του μετά την γνωριμία με τον μυστηριώδη γείτονα είναι αναπόφευκτη για τον Ρένο. Όσο και αν αντιστέκεται στο να παραμείνει ανέγγιχτος και απομονωμένος, η γνωριμία αυτή τον περιπλέκει σε μια παγίδα που ναι μεν μόνος του εισέβαλε, αλλά η επιμονή του περίεργου ξανθού άντρα δεν του επιτρέπει να ξεφύγει. Ο Ρένος γίνεται μάρτυρας γεγονότων που στοιχειώνουν το μυαλό του, και τον οδηγούν σε πράξεις που θεωρεί φυσικά επακόλουθες, θέτοντάς διλλήματα στον εαυτό του. «Όπου και αν πας είναι τα ίδια, αφού παίρνεις εσένα μαζί», είπε στον συνάδελφό του, και φαίνεται πως η φράση αυτή καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο καθιέρωσε τις πράξεις της δικής του ζωής.

Ο Κρικρής αποτυπώνει με όμορφο σκηνοθετικά τρόπο το «the waiter», η επιλογή της συγκεκριμένης καταπληκτικής φωτογραφίας (Γιώργος Καρβέλας) αναβαθμίζει ποιοτικά την ταινία και τα αριστοτεχνικά πλάνα την απογειώνουν. Σίγουρα μιλάμε για ένα νέο-νουάρ ελληνικό θρίλερ που αποζημιώνει κάθε θεατή και συλλέγει καλές κριτικές για το ελληνικό σινεμά.

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=w2-kanUwPaI


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 4.6 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 5

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

21,Φοιτήτρια Φιλοσοφίας