Το The Vast of Night είναι μια από τις νέες προσθήκες στη ταινιοθήκη της Amazon Prime. Ουσιαστικά πρόκεται για μια ταινία μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας, που εντάσσεται στις low-bugdet παραγωγές.

Και επειδή γνωρίζω ότι σε πολλούς ανθρώπους ξενίζει λίγο το “low-bugdet”, ειδικά εν έτει 2020, όπου τα production values των ταινιών έχουν φτάσει πάρα πολύ ψηλά, θα σας μιλήσω για αυτό το μινιμαλιστικό διαμαντάκι που λέγεται The Vast of Night!

Μια περίεργη νύχτα

H ταινία τοποθετεί την ιστορία της στη δεκαετία του 1950, σε μια μικρή πόλη του Νέου Μεξικού, ονόματι Cayuga.

Είναι μια καθημερινή νύχτα στη Cayuga, όπου τίποτα δεν φαίνεται ασυνήθιστο. Μετά από ένα τοπικό αγώνα μπάσκετ, ο Everett (Horowitz) μαζί με τη Fay (McCormick), πηγαίνουν μια βόλτα μέχρι να φτάσουν ο καθένας στη βραδινή του δουλειά. Ο Everett είναι παρουσιαστής σε μια τοπική, μουσική ραδιοφωνική εκπομπή. Η Fay είναι τηλεφωνήτρια του τοπικού τηλεφωνικού κέντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βραδιά “ρέει με ομαλούς ρυθμούς. Μέχρι τη στιγμή που ένας παράξενος, σχεδόν απόκοσμος ήχος, ακούγεται σαν παρεμβολή στις τηλεφωνικές γραμμές που χειρίζεται η Fay. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα μυστήριο που θα αναστατώσει τη μικρή πόλη, αλλά πιθανόν και όλο τον κόσμο.

Δεξιοτεχνική απλότητα

Μια ολόκληρη σεκάνς γυρισμένη εξ’ολοκλήρου πάνω σε ένα go cart, με απλή ρυθμική μουσική, όπου η κάμερα “γυρίζει” σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη.

Δέκα (ίσως και παραπάνω) λεπτά. όπου ο φακός επικεντρώνεται στη πρωταγωνίστρια της ταινίας, καθώς αυτή αλλάζει διακόπτες και συχνότητες.

Αυτά και άλλα πολλά είναι που αποτελούν το The Vast of Night.

Η ταινία αυτή ούσα low-budget δεν έχει εντυπωσιακά CGI ή οπτικοακουστικά εφέ. Δεν έχει αστέρες του Χόλιγουντ ή ακριβές στολές και κοστούμια. Αυτά που επιλέγει να μας δείξει ο σκηνοθέτης είναι πολύ λίγα και πολύ συγκεκριμένα. Το μόνο που αποδεικνύει ότι η ταινία τοποθείται στο 1950 είναι τα λιγοστά κουπέ αυτοκίνητα της εποχής και τα κοστούμια των ελάχιστων πρωταγωνιστών και κομπάρσων, καθώς και τα μουσικά κομμάτια της εποχής (μέσα σε αυτά και ένα ρεμπέτικο της δεκαετίας του 1930!!!)

Εντούτοις μέσα στην απλότητα της η ταινία “λειτουργεί” απόλυτα. Όπως ακριβώς και ένα βιβλίο, το The Vast of Night βασίζεται στη φαντασία του δέκτη, μαζί με τις περιγραφές. Ο Andrew Patterson γνωρίζει τι να μας δείξει και τι όχι. Γνωρίζει τι μέσα διαθέτει και πως θα τα αξιοποιήσει στο έπακρο.

Η επιτυχία της ταινίας βασίζεται κυρίως στο αθέατο μυστήριο, τους διαλόγους και τις εξαιρετικές ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και σέβεται το πολυσχιδές είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Ωδή στο είδος επιστημονικής φαντασίας

Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν, το The Vast of Night με “κέρδισε”, διότι εκτός από ταινία που σέβεται τον εαυτό της, είναι και μια ταινία που σέβεται το συγκεκριμένο είδος, αλλά και τις ταινίες sci-fi τρόμου. Είναι ένα φιλμ που θυμίζει πονήματα, όπως το Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου, Σούπερ 8 (και τα δύο δια χειρός Spielberg), αλλά και τηλεοπτικές δημιουργίες όπως Η Ζώνη του Λυκόφωτος και The X-Files. 

Αυτό που αποκόμισα από το The Vast of the Night είναι ότι ο δημιουργός της, που ακούει στο όνομα Andrew Patterson, είναι ένας άνθρωπος με αγάπη προς το σινεμά, το είδος της επιστημονικής φαντασίας και τις κλασσικές ταινίες.

Αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο σας!

Γνωρίζω, όπως προείπα, ότι ταινίες μικρής παραγωγής και προυπολογισμού δεν τυχαίνουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, χαίρομαι που υπάρχουν δημιουργίες σαν το The Vast of Night και δεν μπορώ παρά να την προτείνω σε όλους.

Επιπλέον, με γεμίζει ιδιαίτερο ενθουσιασμό το γεγονός ότι υπάρχουν σκηνοθέτες σαν τον Andrew Patterson, που αγαπούν εκ βάθους τον κινηματογράφο, αλλά και όλους αυτούς που λατρεύουν το σινεμά. Επίσης, θα ήθελα να δω τι ταινίες μπορεί να φτιάξει αυτός ο σκηνοθέτης με μεγαλύτερο bugdet!


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 3.2 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 6

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες , και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!