Είναι γνωστό πως λόγω της πανδημίας του covid-19 πολλές ταινίες που δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν στις αίθουσες έκαναν απευθείας την εμφάνισή τους στις on demand πλατφόρμες. Μία από αυτές είναι το ‘Scoob’, η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον τετράποδο ντετέκτιβ που είναι φυσικά βασισμένη στην κλασική τηλεοπτική σειρά ‘Scooby Doo‘, των William Hanna και Joseph Barbara. Στη σκηνοθετική καρέκλα βρίσκεται ο Tony Cervone, ενώ το σενάριο αναλαμβάνουν οι Matt Lieberman, Adam Sztykiel, Jack Donaldson και Derek Elliott. Το cast περιέχει κάποια αρκετά γνωστά ονόματα όπως οι Will Forte, Mark Wahlberg, Zac Efron, Jason Isaacs, Amanda Seyfried και φυσικά τον βετεράνο του voice acting Frank Welker, στον ρόλο του Scooby Doo.

Η Πλοκή

Όταν ο μικρός Scooby κλέβει έναν ολόκληρο γύρο από ένα ελληνικό σουβλατζίδικο, η αστυνομία τον καταδιώκει και εκείνος κρύβεται. Λίγο αργότερα o Shaggy, ένα μοναχικό αγόρι που δεν έχει φίλους, βρίσκει τον σκύλο και τον παίρνει κοντά του, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μία δυνατή φιλία. Χρόνια αργότερα, η Mystery Inc. έχει ιδρυθεί αλλά η ομάδα θέλει να επεκταθεί με τον Simon Cowell ως επενδυτή. Εκείνος όμως θεωρεί πως οι Shaggy και Scooby δεν προσθέτουν κάτι στο σύνολο της ομάδας και οι δύο φίλοι πληγωμένοι αποχωρούν. Αμέσως μετά μπλέκονται σε μία περιπέτεια όπου συμμαχούν με μία ομάδα υπερηρώων για να γλυτώσουν από τον διαβολικό Dick Dastardly, ο οποίος θέλει να αποκτήσει τον Scooby για τους δικούς του σκοπούς.

Η Κριτική

Ας ξεκινήσουμε με τα καλά στοιχεία του ‘Scoob’. Το φιλμ είναι αρκετά διασκεδαστικό, πράγμα που βασίζεται στον γρήγορο ρυθμό του, που δεν κουράζει τον θεατή στο ελάχιστο. Η ποιότητα του animation είναι υψηλού επιπέδου, με το καρτουνίστικο στυλ που έχουν επιλέξει οι δημιουργοί να ξεχωρίζει, αφού καταφέρνει να αποδώσει σωστά τον κόσμο του Scooby Doo, θυμίζοντάς μας κάπως το αντίστοιχο 2D animation της σειράς της δεκαετίας του ’60. Ερμηνευτικά επίσης το ‘Scoob’ είναι άρτιο καθώς οι φωνές των ηθοποιών φαίνεται να ταιριάζουν με τους χαρακτήρες του κινουμένου σχεδίου, με τους Will Forte, Mark Wahlberg και Jason Isaacs να δίνουν τις καλύτερες ερμηνείες στους ρόλους των Shaggy, Blue Falcon και Dick Dastardly αντίστοιχα. Φυσικά δεν ξεχνάμε τον κορυφαίο Frank Welker που ενσαρκώνει τον Scooby εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια. Ότι και να πούμε όμως θα είναι λίγο, αφού πρόκειται για έναν από τους ζωντανούς θρύλους του voice acting. Τέλος, το ‘Scoob’ περιέχει αρκετές αναφορές στην σύγχρονη ποπ κουλτούρα όπως επίσης στην αρχική τηλεοπτική σειρά με highlight το 3D remake της εισαγωγής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έτσι περνάμε στο σενάριο, στο μοναδικό αρνητικό στοιχείο της ταινίας που δυστυχώς καταφέρνει να μειώσει αρκετά το συνολικό αποτέλεσμα. Όπως προανέφερα, το στυλ του animation αποδίδει σωστά το σύμπαν του Scooby Doo, το σενάριο όμως ξεχνάει να το κάνει αυτό αφού πέρα από κάποιες αναφορές, φαίνεται να μην καταλαβαίνει το παρελθόν του χαρακτήρα, καθώς στην πλοκή δεν υπάρχει ένα μεγάλο μεταφυσικό μυστήριο που η ομάδα καλείται να λύσει. Αντ’ αυτού οι χαρακτήρες αναγκάζονται να πετάξουν την ταυτότητά τους και να προσαρμοστούν στην κουλτούρα του σήμερα, συμμετέχοντας σε μία superhero περιπέτεια, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς λάθος. Επίσης το σενάριο χωρίζει την ομάδα για μεγάλο μέρος της ταινίας, μετατρέποντας τους Fred, Daphne και Velma σε κομπάρσους, αφού τους δίνει ελάχιστα πράγματα να κάνουν.

Εν κατακλείδι, το Scoob είναι μία διασκεδαστική περιπέτεια με υπέροχο animation που δεν θα σας κάνει να κοιτάτε το ρολόι. Παρόλα αυτά, λόγω του σεναρίου το φιλμ θα δουλέψει καλύτερα για το νέο κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με το σύμπαν του Scooby Doo όπως οι παλιότεροι.


Δώστε τη δικιά σας βαθμολογία

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΔΙΝΕΤΕ

Μέσος όρος: 5 / 5. Συνολικά βαθμολόγησαν: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Είμαι ο Σπύρος, παιδί των 90s, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Ant1 MediaLab, λάτρης του κινηματογράφου. Πέρα από την σκηνοθεσία ασχολούμαι επίσης και με την συγγραφή των δικών μου ταινιών μικρού μήκους. Επίσης είμαι άρρωστος συλλέκτης ταινιών και κόμικς. Είμαι στο MAXMAG για να γράψω για την έβδομη τέχνη, την τέχνη που αγαπώ περισσότερο αλλά και για άτομα που την αγαπούν όπως και εγώ.