5+1 ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ

 ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: wbur. org

Το ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος κινηματογραφικής ταινίας που πραγματεύεται οικολογικά, ιστορικά, οικονομικά, κοινωνικά και άλλα θέματα. Το είδος αυτό βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά και σε αποδεικτικά στοιχεία (www.wikipedia.org). Θα λέγαμε λοιπόν, πως πρόκειται για μια μεταφορά της πραγματικότητας στο κινηματογραφικό πανί. Ακολουθούν έξι ντοκιμαντέρ με αρκετό ενδιαφέρον!


Happy People: A Year In The Taiga (2010)

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: straight.com

Ξεκινάμε με την ενδιαφέρουσα κινηματογράφηση του 2010 που αφορά τους κατοίκους μιας απομακρυσμένης περιοχής στη Σιβηρία της Ρωσίας. Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τη ζωή στο χωριό Bakhtia, που βρίσκεται στην καρδιά της Σιβηρικής Τάϊγκα. Σε ένα χωριό που η καθημερινότητα των ανθρώπων έχει αλλάξει ελάχιστα μέσα στους αιώνες. Σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω ελικοπτέρου ή πλοίου. Ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε αρκετά φεστιβάλ και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Προσωπικά οι ιστορίες των αυτόχθονων πληθυσμών πάντα με γοήτευαν.

1821 (2011)

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: zappit.gr

Το 2011 προβλήθηκε από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ ένα ντοκιμαντέρ 9 επεισοδίων με τίτλο «1821: Η γέννηση ενός έθνους». Η σειρά των ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζει τις ηρωικές μάχες, την καθημερινή ζωή, τα πολιτικά παιχνίδια αλλά και τις εμφύλιες συγκρούσεις των Ελλήνων. Μια μεγάλη παραγωγή για την Ελληνική τηλεόραση με συνεντεύξεις διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια σπάνια και επίκαιρη οπτική για ένα γεγονός που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

A plastin ocean (2016)

ντοκιμαντέρ
Πηγή εικόνας: pgmuseum.com

Η μόλυνση των θαλάσσιων υδάτων και των ωκεανών είναι ένα ζήτημα που  ταλανίζει τους επιστήμονες ανά την υφήλιο. Αυτήν την ωμή πραγματικότητα προσπαθεί να μας παρουσιάσει και το ντοκιμαντέρ «A plastic ocean». O δημοσιογράφος Craig Leeson καθώς ερευνά για τις μπλε φάλαινες αποκαλύπτει τα πλαστικά απόβλητα που καταλήγουν στους ωκεανούς (www.imdb.com). Μια ομάδα ειδικών ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του πλανήτη για να ερευνήσει τη θλιβερή κατάσταση των ωκεανών. Ένα φιλμ που μας βάζει σε σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον την θαλάσσιας ζωής και όχι μόνο.

Chasing ice (2012)

Πηγή εικόνας: democracynow.com

Μία άλλη απειλή για το μέλλον του πλανήτη αποτελεί και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Ο φωτογράφος του National Geographic James Balog μας οδηγεί στους παγετώνες της Αρκτικής και καταγράφει το ρεκόρ με το οποίο αυτοί μεταβάλλονται. Μια ταινία που αποκαλύπτει ακράδαντα την άνοδο της θερμοκρασίας παγκοσμίως και την επίπτωση αυτής. Ένα ντοκιμαντέρ πιο επίκαιρο από ποτέ. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο Emmy Ειδησεογραφίας και ντοκιμαντέρ Καλύτερου φυσιοδιφικού προγράμματος.

Before the flood (2016)

Πηγή εικόνας: sierraclub.org

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «The Revenant» Alejandro Gonzalez Inarritu και ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Leonardo DiCaprio μας συντροφεύουν στο ντοκιμαντέρ «Before the Flood». Μια ματιά για το πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει το περιβάλλον που ζούμε. Ένα φιλμ για το τι μπορεί να κάνει η κοινωνία για την ανατροπή αυτού του σκηνικού. Μια καμπάνια του ηθοποιού που προσπαθεί να μας ευαισθητοποιήσει και να μας αφυπνίσει για τη ζωή του πλανήτη μας. Από την αφάνιση των τροπικών δασών μέχρι και το λιώσιμο των πάγων, η γη εκπέμπει σήματα SOS που δεν μπορούν να  αγνοηθούν.

I am Jane Joe (2017)

Πηγή εικόνας: imdb

Φεύγουμε από τα ντοκιμαντέρ με θέμα την οικολογική καταστροφή της γης και πάμε σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παγκοσμίως. Αναφερόμαστε στην εμπορία ανθρώπων και δη των γυναικών (human trafficking). Αυτό το ζήτημα καλείται να ερευνήσει το «I am Jane Doe». Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις πραγματικές ιστορίες κοριτσιών από την Αμερική που πέφτουν θύματα της εμπορίας ανθρώπων μέσω του διαδικτύου. Ένα οδυνηρό και εξωφρενικό έγκλημα που συντελείται κατά του γυναικείου φύλου. Ένα έγκλημα που μόνο αποτροπιασμό μας προκαλεί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αθανάσιος Παπατσάνης

Κατοικώ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Είμαι 28 χρονών. Σπούδασα στο τμήμα ''Μεσογειακών Σπουδών'' με κατεύθυνση τη Γλωσσολογία στο πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος). Συνέχισα τις σπουδές μου σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο ''Διδασκαλία της Ελληνικής ως 2ης ΞΓ'' του πανεπιστημίου της Λευκωσίας (Κύπρος). Λατρεύω τη μουσική, τον κινηματογράφο και τον εθελοντισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;