Ξενάγηση στο Σκοτεινό Βερολίνο του Harald Gilbers

Τον Μάιο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σύστησαν το βιβλίο του Harald Gilbers με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ στο αναγνωστικό κοινό. Καλωσόρισαν το πρώτο βιβλίο από την τριλογία Germania του Γερμανού συγγραφέα, το Σκοτεινό Βερολίνο. Το Σκοτεινό Βερολίνο έχει ήδη διακριθεί  με το βραβείο Friedrich Glauser. Μεταφράστηκε από τον Βασίλη Τσάλη και το επόμενο βιβλίο της σειράς, αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο αυτού του έτους.

Ο Harald Gilbers γεννήθηκε το 1969 στο Ντιντερχάιν της Γερμανίας. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία στο Άουγκσμπουργκ και στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση και ως θεατρικός σκηνοθέτης, πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή. Το Σκοτεινό Βερολίνο ήταν το πρώτο του βιβλίο και το πρώτο μέρος της τριλογίας Germania, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Friedrich Glauser. Ακολούθησαν τα δυο επόμενα βιβλία της τριλογίας με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Οπενχάιμερ, τα οποία γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία τόσο στην Γερμανία, όσο και στις χώρες όπου μεταφράστηκαν (Γαλλία- Prix Historia 2016 για το δεύτερο μέρος της τριλογίας).

Πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο έχει, όμως, ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο. Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει στο επίμετρο του βιβλίου, η μυθιστορηματική πλοκή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία προέκυψαν από δική του έρευνα και των συνεργατών του σε σημειώσεις, χειρόγραφα, ημερολόγια ή και βιβλία της εποχής, αλλά παραμένει μυθοπλαστική.

Ο H. Gilbers τοποθετεί τον πρωταγωνιστή του, τον οποίο ακολουθεί πιστά ο αναγνώστης στη Ναζιστική Γερμανία και πιο συγκεκριμένα, στο Βερολίνο στα τέλη του 1944, λίγο πριν κριθεί η ήττα των δυνάμεων της Κατοχής από τις Συμμαχικές δυνάμεις και πραγματοποιηθεί η κατάληψή του. Χρησιμοποιεί το ιστορικό πλαίσιο του Β’ παγκοσμίου πολέμου για να αναδείξει μια οπτική του πολέμου που ίσως δεν βρίσκεται στο κέντρο ενδιαφέροντος των αναγνωστών κατά την περίοδο του πολέμου: τον λαό της χιτλερικής εποχής και τι έχουν να πουν εκείνοι που ζούσαν στην καρδιά της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αποπνικτικό κλίμα της τρομοκρατίας, η αγωνία των βομβαρδισμών, η υποβόσκουσα αγανάκτηση του λαού στο τυραννικό καθεστώς, ο στιγματισμός της εβραϊκής ταυτότητας, η έλλειψη βασικών αγαθών μεταφέρονται γλαφυρότατα στο μυθιστόρημα. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συγγραφέας με επιδεξιότητα είναι επιβλητική και γι’ αυτό, καθιστά την αφήγηση πολυεπίπεδη και όχι επικεντρωμένη στη δραστηριότητα του επιθεωρητή.

Ο αποτρόπαιος τρόπος που εκτελούνται τα εγκλήματα, από την άλλη, έρχεται να συμπληρώσει τη φρικαλεότητα των εγκλημάτων των Ες-Ες, των Ταγμάτων Εφόδων, της Χιτλερικής Νεολαίας και των πιστών οπαδών τους και πληροί τις προϋποθέσεις της αστυνομικής λογοτεχνίας. Από το πρώτο κιόλας θύμα του κατά συρροήν δολοφόνου που κυνηγάει ο επιθεωρητής Οπενχάιμερ, ο Η. Gilbers εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα, πολλές φόρες και διάσημα ονόματα που ήταν σημαντικοί συντελεστές στο κρατικό καθεστώς του Χίτλερ και πραγματοποιεί την ολοκληρωτική ένωση του αστυνομικού και του ιστορικού πλαισίου. Η σύνδεση είναι τόσο στενή που ο πρωταγωνιστής βρίσκεται να εξαρτάται από τα γεγονότα που εξελίσσονται στην πόλη του, καθώς η αποκάλυψη του δολοφόνου που βασανίζει και δολοφονεί γυναίκες εξαρτάται κι αυτή από τα γεγονότα.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που συμβάλει στην αφήγηση και χρήζει αναφοράς, είναι η σκιαγράφηση της προσωπικότητας του δολοφόνου. Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην περιγραφή ενός ακατανόητου δολοφόνου, αλλά επεξηγεί τη συμπεριφορά του από το στόμα μιας ψυχολόγου: οι κινήσεις του και ο τρόπος λειτουργίας του δεν είναι τυχαίος και δεν θα μπορούσε να είναι. Η επιστημονική επεξήγηση ρίχνει φως σε πολλές σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης.

 

Περιγραφή βιβλίου

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ GERMANIA
ME ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ
Τον Μάιο του 1944, στο βοµβαρδισµένο Βερολίνο, ο Εβραίος πρώην επιθεωρητής της δίωξης κοινού εγκλήµατος Ρίχαρντ Οπενχάιµερ, ο οποίος είναι σε διαθεσιµότητα εξαιτίας των φυλετικών νόµων του Τρίτου Ράιχ, ανακαλείται στην υπηρεσία για να συµβάλει στην εξιχνίαση µιας σειράς φόνων, τα θύµατα των οποίων είναι γυναίκες ελαφρών ηθών που σχετίζονται µε διαφορετικούς τρόπους µε το Εθνικοσοσιαλιστικό Kόµµα. Τα θύµατα, τα οποία έχουν βασανιστεί και θανατωθεί µε έναν συγκεκριµένο τρόπο, ανευρίσκονται τοποθετηµένα τελετουργικά κοντά σε µνηµεία πεσόντων του Πρώτου Παγκόσµιου Πολέµου.
Ο Οπενχάιµερ δίνει διµέτωπο αγώνα: από τη µια, παλεύει να εξιχνιάσει την υπόθεση, και από την άλλη, να σώσει την ίδια του τη ζωή, αφού γνωρίζει ότι µόλις τελειώσει µε την υπόθεση θα είναι στο έλεος των Ες Ες…ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Ένα απολαυστικό αστυνοµικό µυθιστόρηµα, εξόχως πολιτικό, που συνδυάζει την ιστορία µε το θρίλερ.
Bremer Nachrichten
Ατµοσφαιρικό, ανατριχιαστικό, µε εξαιρετικά πειστικούς χαρακτήρες… Σκοτεινό σαν εφιάλτης. Ένα µυθιστόρηµα που θα θυµάστε για καιρό.
Das Syndikat
Μια ακριβής αποτύπωση της εποχής και του τόπου, µια καθηλωτική ιστορία.
WDR5

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γιώτα Συνιρίδου

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, μία κοινωνική λειτουργός με ακόρεστη αγάπη για τα βιβλία και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;