Charles Dickens: Ο αγαπημένος των Χριστουγέννων

 

174 χρόνια μετά την συγγραφή του, το έργο του Charles Dickens «Το πνεύμα των Χριστουγέννων» συνεχίζει να μαγεύει τα παιδιά όλων των ηλικιών κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες. Τι καλύτερο για να μπούμε στο πνεύμα των γιορτών από ένα αφιέρωμα στον Charles Dickens, τον δημιουργό του αγαπημένου αντιήρωα Ebenezer Scrooge;

 

Ο σπουδαίος Άγγλος λογοτέχνης Charles Dickens γεννήθηκε στο Portsmouth το 1812. Σε μικρή ηλικία αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί για να βοηθήσει την οικογένεια καθώς ο πατέρας του είχε φυλακιστεί για χρέη. Όσα βίωσε κατά την δύσκολη διάρκεια εκείνης της εποχής τον στιγμάτησαν και όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, δεν είχε καμία συμβουλή, φροντίδα ή κουράγιο από κανέναν όσο προσπαθούσε να βγει απο το αδιέξοδο. Πολλά από τα περιστατικά εκείνα θα τα συναντήσουμε στα έργα του με αποκορύφωμα το βιβλίο David Copperfield όπου ο ήρωας του έργου αποτελεί και το συγγραφικό του alter ego.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ως συγγραφέας ο Charles Dickens υπήρξε πολυγραφότατος και το έργο του αριθμεί πάνω από δέκα νουβέλες, έναν μεγάλο αριθμό διηγημάτων, θεατρικά έργα και ποίηση αλλά και μη λογοτεχνικά κείμενα που δημοσιεύτηκαν τόσο πριν όσο και μετά τον θάνατό του. Άξια αναφοράς, η συλλογή με τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα που ξεπερνούν τα είκοσι με γνωστότερο και πιο αγαπητό το μνημειώδες «Το πνεύμα των Χριστουγέννων».

 

Στο έργο αυτό, ο Charles Dickens μας παρουσιάζει τον Ebenezer Scrooge έναν μοναχικό και φιλάργυρο άνθρωπο που μισεί τα Χριστούγεννα. Η πηγή έμπνευσης του Charles Dickens για τον χαρακτήρα του Scrooge αποτελεί μέχρι και σήμερα μυστήριο καθώς υπάρχουν πολλές θεωρίες για το ποιος μπορεί να ήταν πραγματικά! Κατά διαστήματα, έχουν αναφερθεί ως πηγή έμπνευσης ο (πραγματικά φιλάργυρος) John Elwes αλλά και ο Jeremy Wood ο οποίος πιθανόν να αποτέλεσε τον πρώτο Βρετανό εκατομμυριούχο!

 

Ο Ebenezer Scrooge δέχεται την επίσκεψη του Πνεύματος των νεκρού συνεργάτη του την στιγμή που ετοιμάζεται να πάει για ύπνο. Ο συνεργάτης του που είχε πεθάνει πριν από επτά χρόνια, λόγω του ότι είχε τις ίδιες συνήθειες με τον Scrooge, έχει τιμωρηθεί με το να περιφέρεται στην γη έως την αιωνιότητα. Προσπαθώντας να δώσει στον Scrooge την τελευταία ευκαιρία για να μετανοήσει και να σωθεί από παρόμοια μοίρα, τον ενημερώνει ότι θα τον επισκεφθούν τρία χριστουγεννιάτικα πνεύματα: του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Το Πνεύμα του Παρελθόντος τον γυρνά πίσω στην εποχή που ήταν παιδί, ένα μοχαχικό παιδί που είχε σταλθεί από τον άκαρδο πατέρα του σε ένα σχολείο αλλά και σε κάποια γιορτές λίγα χρόνια αργότερα όταν είναι νέος και η αρραβωνιαστικιά του τον εγκαταλείπει επειδή διαπιστώνει ότι η αγάπη του για τα χρήματα είναι μεγαλύτερη από ό,τι για εκείνη. Το Πνεύμα του Παρόντος, του δείχνει την οικογένεια Gratchit η οποία ταλανίζεται από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει ο μικρότερος γιος της οικογένειας. Τέλος, το Πνεύμα του Μέλλοντος τον οδηγεί στα Χριστούγεννα ένα χρόνο μετά και ο μικρός Τιμ λείπει γιατί δε τα κατάφερε… Επίσης, το Πνεύμα του δείχνει σκηνές από τον θάνατο ενός εξαθλιωμένου άνδρα του οποίου τα υπάρχοντα κλέβονται από την οικονόμο και τον νεκροθάφτη του ενώ κανείς δε πήγε στην κηδεία του. Ο Scrooge σοκάρεται ακόμα παραπάνω από τις ήδη σκοτεινές σκηνές όταν το πνεύμα του δείχνει ότι το όνομα στον τάφο είναι το δικό του. Ο Scrooge αποφασίζει να αλλάξει και να δώσει στον εαυτό του την τελευταία ευκαιρία να σωθεί αλλά και στους συνανθρώπους του όσα τους στέρησε όλα αυτά τα χρόνια και γίνεται υπόδειγμα μεγαλοψυχείας και δοτικότητας.

 

 

Τόσα χρόνια μετά, ο μύθος που δημιούργησε ο Charles Dickens παραμένει επίκαιρος και πιο αγαπητός από ποτέ. Με πάμπολλες και την τηλεόραση, ο μύθος του Ebenezer Scrooge διδάσκει την αγάπη που κρύβεται σε όλους μας και που αν μη τι άλλο, οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να το δείξουμε σε όλους όσους έχουμε γύρω μας.

 

Ο Charles Dickens απεβίωσε το 1870 σε ηλικία μόλις 58 ετών. Το έργο του όμως συνεχίζει να ζει και να διδάσκει μέχρι και τις μέρες μας. Με την ευκαιρία λοιπόν του εορταστικού κλίματος, ας δώσουμε όλοι μας λίγο παραπάνω αγάπη σε όλους τους ανθρώπους γύρω μας δείχνοντάς τους τί σημαίνουν για εμάς!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παύλος Ιακωβίδης

Με καταγωγή από Καβάλα και τόπο διαμονής την Θεσσαλονίκη, γράφω για όσα διαβάζω και με συναρπάζουν ή για όσα ακούω και πιστεύω ότι αξίζει να ακουστούν. Αγαπώ ιδιαίτερα τους συγγραφείς που ζουν για να γράφουν και όχι όσους γράφουν για να ζουν. Μαζί θα μιλάμε για βιβλία και συγγραφείς, θέματα πολιτισμού αλλά και όση μουσική μπορώ να αγγίξω! Μπορείτε να με βρείτε στο paul.iakovidis2010@gmail.com!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;