Οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες στον κόσμο

βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες έχουν δικαιολογημένα χαρακτηριστεί ως ναοί της γνώσης, αφού ειδικότερα σε εποχές που η τεχνολογία αποτελούσε ένα ύψιστο όνειρο, καθιστώντας την πρόσβαση σε πληροφορίες ανέφικτη, αυτές αντιστέκονταν στις δυσκολίες των καιρών, λαμβάνοντας την θέση μιας όασης που παρείχε γνώσεις, οι οποίες μέχρι τότε προορίζονταν για συγκεκριμένο κοινό. Μάλιστα, στην περίπτωση των μεγάλων αστικών πνευματικών κέντρων δινόταν βαρύνουσα σημασία στην αρχιτεκτονική των βιβλιοθηκών με αποτέλεσμα αυτές να αποτελούν κι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την εκάστοτε πόλη, συνδυάζοντας την όμορφη εμφάνιση με το εξαίσιο περιεχόμενο, συνήθεια που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την κατασκευή κτιρίων τα οποία προορίζονται να στεγάσουν τα μικρά γνωστικά ταξίδια που ονομάζονται βιβλία.

Εμείς ξεχωρίσαμε μονάχα ελάχιστες παγκόσμιες βιβλιοθήκες από το πλήθος παλιότερων και σύγχρονων βιβλιοθηκών που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους αλλά και την ιστορία τους. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτό ταξίδι που κάθε βιβλιοφάγος θα ήθελε να πραγματοποιήσει· ένα ταξίδι στις πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες του κόσμου.

• Βιβλιοθήκη Στιφτ Άντμοντ (Αυστρία)

βιβλιοθήκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

(Πηγή εικόνας: trattatodellapittura.blogspot.com)

Η μοναστηριακή βιβλιοθήκη Στιφτ Άντμοντ στην Αυστρία αποτελεί ένα εξαίσιο ευρωπαϊκό μπαρόκ στολίδι με ιστορία από το 1776. Η οροφή της κοσμείται με τοιχογραφίες του Μπαρτολομέο Αλτομόντε από τον 8ο αιώνα και τα ράφια της φιλοξενούν πάνω από 200.000 τόμους, των οποίων το άρωμα ξεχειλίζει σε ολόκληρο το τεράστιο κτίριο της (με μήκος πάνω από 70 μέτρα!), δικαιολογώντας επάξια τον χαρακτηρισμό “8ο θαύμα του κόσμου”, τον οποίο της προσδίδουν.

• Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας

βιβλιοθήκες

(Πηγή εικόνας: frapress.gr)

Η ίδρυση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας τοποθετείται το 1368 ενώ η λειτουργία της ως δημόσια από το 1793. Πλέον ανακαινισμένη, έπειτα από 10 χρόνια εργασιών, έχει κατορθώσει να συνδυάσει αρχιτεκτονική, ιστορία και τεχνική. Πρόκειται για έναν συγκερασμός παλαιού και σύγχρονου, στον οποίο ο ελληνικός χαρακτήρας δεν λείπει, αφού ανάμεσα στα τεκμήρια της θα συναντήσει κανείς 5.000 ελληνικά χειρόγραφα.

• Βιβλιοθήκη σπανίων βιβλίων και χειρογράφων Beinecke (ΗΠΑ)

βιβλιοθήκες

(Πηγή εικόνας: theshopsatyale.com)

Ο περί χειρογράφων λόγος μας οδηγεί ασυνείδητα στην βιβλιοθήκη του αμερικανικού Πανεπιστημίου Yale που το 1963 έγινε δωρεά από την οικογένεια Beinecke. Ένα κτίριο σχεδιασμένο από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα Γκόρντον Μπάνσφατ και ίσως κι ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια χειρογράφων στον κόσμο, στο οποίο προσφεύγουν χιλιάδες φοιτητές αλλά και ειδήμονες επισκέπτες που το έργο τους απαιτεί την χρήση ειδικών συλλόγων.

• Η εθνική βιβλιοθήκη του Κεμπέκ, Μόντρεαλ (Καναδάς)

βιβλιοθήκες

(Πηγή εικόνας: perierga.gr)

Η εθνική βιβλιοθήκη της γαλλόφωνης αυτής επαρχίας του Καναδά ξεχωρίζει για την μίξη κλασικών και μοντέρνων χαρακτηριστικών, κερδίζοντας ιδιαίτερα τον θαυμασμό έπειτα από την πρόσφατη αποκατάσταση της. Στόχος της η διατήρηση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, πράγμα που φαίνεται να επιτυγχάνεται με το πλήθος των φιλανάγνωστων επισκεπτών της.

• Η Βιβλιοθήκη της Τζιαντζίν (Κίνα)

βιβλιοθήκες

(Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr)

Η βιβλιοθήκη της πόλης Τιαντζίν στην Κίνα αν και ιδρύθηκε μόλις το 2017 έχει κατορθώσει ήδη να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα 33.700 μέτρα της, οι 5 όροφοι της, το “the eye” – το τεράστιο μάτι στο κέντρο της με εσωτερικό αμφιθέατρο για ομιλίες- αλλά και τα ράφια της που φιλοξενούν πάνω από 1.2 εκατομμύρια βιβλία, την καθιστούν ένα σύγχρονου μεγέθους και αρχιτεκτονικής φουτουριστικό αριστούργημα βγαλμένο σαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Οι παραπάνω εικόνες, αν και είναι ένα ελάχιστο δείγμα των εξαιρετικών βιβλιοθηκών που συναντάμε παγκοσμίως, αποτελούν από μόνες τους αναντίρρητη απόδειξη της ρήσης του αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λούις Μπόρχες … «πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης».


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;