Ο Ασβός, ένα ερωτικό μυθιστόρημα του Β.Βασιλικού

 

ερωτικό μυθιστόρημα
Πηγή εικόνας: booktalesgr.wordpress.com

Ο Ασβός είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, αν και ο τίτλος του δεν προμηνύει το περί έρωτος περιεχόμενο. Διότι ο ασβός είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά θηλαστικά για τα οποία σπανίως συναντάμε κάποια αναφορά ακόμη και στα παραμύθια. Ούτε λόγος, βέβαια, για την ερωτική του ζωή και τη σεξουαλική του συμπεριφορά. Αλλά και ο συγγραφέας δεν διευκρινίζει με σαφήνεια τον λόγο της επιλογής αυτού του ζώου αν και κάνει συχνά μνεία σε αυτό.

Ο Ασβός είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα για τον παθιασμένο έρωτα δύο πολύ διαφορετικών χαρακτήρων που ζούνε, προσωρινά, στη Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Εκείνος είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας και εκείνη φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. Εκείνος βρίσκεται για ένα διάστημα στις ΗΠΑ δίνοντας διαλέξεις, ενώ εκείνη φοιτά με επιτυχία στο πανεπιστήμιο. Ο έρωτας τους είναι προϊόν της τυχαιότητας. Η συνάντηση τους γίνεται στα πλαίσια μίας από τις διαλέξεις του συγγραφέα. Ο έρωτάς τους περνάει από διάφορες φάσεις πάθους αλλά και έντονης αντιπαράθεσης, έχει τα σκαμπανεβάσματα του, όπως όλοι οι έρωτες άλλωστε. Όμως, το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το ιδιαίτερο ερωτικό μυθιστόρημα είναι ότι ο συγγραφέας μας περιγράφει την κοινή ζωή των δύο πρωταγωνιστών του με φόντο την μεγάλη αγάπη του συγγραφέα που έχει πεθάνει. Η θλίψη για τον θάνατό της γυναίκας του, η μελαγχολία, οι αναμνήσεις από την κοινή ζωή μαζί της επηρεάζουν και δοκιμάζουν τον έρωτα του και τη σχέση του με τη νεαρή φοιτήτρια. Στο πλαίσιο αυτής της ερωτικής και έντονα σεξουαλικής σχέσης (εδώ ο συγγραφέας με μεγάλη μαεστρία αλλά και πάθος περιγράφει πολλές ερωτικές σκηνές ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές) ο Β. Βασιλικός πλάθει τους χαρακτήρες του, μας δείχνει τα προτερήματα τους αλλά κυρίως τις αδυναμίες τους στην προσπάθεια τους να ζήσουν ένα αλλόκοτο έρωτα. Συναισθηματικές αντιφάσεις, πάθος, θλίψη, απιστία περιλαμβάνονται σε αυτό το εξόχως ερωτικό μυθιστόρημα.

ερωτικό μυθιστόρημα
Πηγή εικόνας: bookbar.gr

Πέρα από τη Νέα Υόρκη, η Ρώμη αλλά και μερικές ελληνικές πόλεις αποτελούν το πεδίο της δράσης και της ζωής του συγγραφέα. Οι αναμνήσεις του από στιγμές που έζησε σε αυτά τα μέρη με την αποθανούσα σύζυγό του είναι ένα συναισθηματικό βάρος από το οποίο αδυνατεί ή δεν θέλει να απαλλαγεί. Η εικόνα της συζύγου που έχασε βρίσκεται συνεχώς μπροστά του ακόμη και όταν κάνει έρωτα με την φοιτήτρια. Η Νέα Υόρκη δεν είναι απλά το σκηνικό σε αυτό το ερωτικό μυθιστόρημα, αλλά μία πόλη πολύβουη που οι κανόνες της εμπλέκονται με την ζωή των δύο πρωταγωνιστών. Οι βόλτες δίπλα στους ουρανοξύστες ή στο νεκροταφείο, τα γεύματα στα εστιατόρια της, οι καφέδες στα μπαράκια της είναι στοιχεία της ερωτικής ιστορίας. Αλλά και θέματα της τρέχουσας τότε πολιτικής κατάστασης όπως η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν καταλαμβάνουν σημαντική έκταση μέσα σε αυτό το ερωτικό μυθιστόρημα ενώ μία παράλληλη ερωτική ιστορία, ένθετη, ανάμεσα σε έναν Ιρανό και σε μία πλούσια Αμερικανίδα, δίνουν μία άλλη, πιο πολιτική χροιά στη διήγηση.

Ο Ασβός γράφτηκε το 1980 αλλά εκδόθηκε το 1992. Έχει κυκλοφορήσει και με διαφορετικούς τίτλους από επιλογή του συγγραφέα. Η τωρινή, τρίτη του έκδοση, με το κατακόκκινο δέσιμο, γίνεται από τις εκδόσεις Διάπλαση. Όσοι αγαπούν τα ερωτικά μυθιστορήματα αλλά και τα “αφηγήματα πόλης” έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη συγγραφική δεινότητα ενός πολύ καλού συγγραφέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;