Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα

 

μπαλάντα για τον έρωτα και την φιλία
Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Διαβάζοντας το μυθιστόρημα Ballade des Dames της Τούλας Τίγκα, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα του, ο αναγνώστης αναρωτιέται αν πρόκειται για μία ή πολλές ιστορίες φιλίας γυναικών της τρίτης ηλικίας ή για μία ή πολλές αφηγήσεις του έρωτα που, όπως λένε, χρόνια δεν κοιτά. Ή μήπως πρόκειται για μία εξαιρετική προσπάθεια να παντρευτούν τα δύο αυτά θέματα μέσα από τις παράλληλες ιστορίες της ζωής πέντε γυναικών;

Σοφία, Βιργινία, Μάρω, Θεανώ και Ματίνα. Πέντε αχώριστες στην παιδική και εφηβική τους ηλικία φίλες, από τα Τρίκαλα, που η ζωή και οι επιλογές της καθεμιάς τις στέλνουν σε διαφορετικούς προορισμούς, μακριά από την γενέτειρά τους, αλλά όχι αξεπέραστα μακριά, αφού αποφασίζουν να βρεθούν, μετά από αρκετά χρόνια, στην πόλη όπου μεγάλωσαν. Είναι η μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Αν και δεν έχουν χάσει επαφή μέσα στα χρόνια, αφορμή για την συνάντηση είναι η ασθένεια και η “εξαφάνιση” της Μάρως η οποία ζει στην Καστοριά. Οι υπόλοιπες αποφασίζουν να συναντηθούν για να αναλάβουν δράση για την “χαμένη” φίλη τους. Η ημερομηνία καθορίζεται αλλά πριν φτάσουμε στην πολυπόθητη συνάντηση των γυναικών που βρίσκονται στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, διαβάζουμε τις ιστορίες της καθεμίας, άλλοτε σε πρώτο και άλλοτε σε τρίτο πρόσωπο. Μπαλάντα για την φιλία και τον έρωτα. Πρόκειται για γυναίκες με διαφορετικούς χαρακτήρες και αντιδράσεις απέναντι στα ίδια γεγονότα, η καθεμιά με τα προτερήματα και τις αδυναμίες της. Η παρουσία τους μέσα στο βιβλίο είναι εξισορροπημένη οπότε ο αναγνώστης δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με κάποια αλλά μπορεί να επιλέξει με ποια αισθάνεται μεγαλύτερη συγγένεια, ακόμη και αν εκείνος ανήκει στο έτερο φύλο.

μπαλάντα φιλίας και έρωτα
Πηγή εικόνας: maxmag.gr

Οι αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια σε μία πόλη που άλλοτε έμοιαζε με χωριό ενώ τώρα έχει δραματικά αλλάξει. Οι πρώτοι τους έρωτες, πραγματικοί αλλά και αποτυχημένοι, στα παγκάκια και στους κινηματογράφους της πόλης. Οι σχέσεις των κοριτσιών με τις οικογένειες τους. Οι ισχυροί φιλικοί δεσμοί μεταξύ τους. Οι μετέπειτα σπουδές τους πιο βόρεια και τα φοιτητικά τους χρόνια σε μία μεγαλύτερη πόλη. Οι γάμοι και οι χωρισμοί, η δημιουργία οικογένειας για κάποιες εξ αυτών. Οι νέες γνωριμίες και οι ατελέσφοροι έρωτες που εισβάλλουν κάποια στιγμή στις ζωές κάποιων από τις γυναίκες της παρέας. Οι θάνατοι αγαπημένων προσώπων. Όλες οι εμπειρίες που ενδέχεται να μας προσφέρει η ζωή περιγράφονται με μαεστρία και ισχυρή νοσταλγία από την συγγραφέα. Μπαλάντα της φιλίας και του έρωτα.Ο αναγνώστης, κάποιες στιγμές, αισθάνεται πως η ίδια η συγγραφέας είναι μία από τις πέντε γυναίκες οι ιστορίες των οποίων αναπτύσσονται μέσα στο βιβλίο. Ή έστω, κάποια που να γνώριζε καλά τις πέντε φίλες.

Σίγουρα η ανάγνωση του μυθιστορήματος αυτού από άτομα της τρίτης ηλικίας θα αφήσει μία γλυκόπικρη αίσθηση νοσταλγίας. Αλλά, παρά τις συχνές αναφορές στα χρόνια που περνάνε και αφήνουν την επίδρασή τους πάνω στα σώματα, οι ιστορίες των γυναικών και κυρίως η αντιμετώπιση του παρόντος χρόνου αποπνέει αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον. Ο έρωτας και η φιλία είναι άλλωστε σχέσεις διαχρονικές ή αχρονικές. Αλλά, και οι νεότεροι σε ηλικία αναγνώστες θα αισθανθούν μία τρυφερότητα για τις ηρωίδες που ίσως να ταυτίζονται με πρόσωπα από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον τους. Μπαλάντα της φιλίας και του έρωτα για όλες και όλους μας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάπλαση.

Πηγή κεντρικής εικόνας: Trikala365.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μουράτης

Γεννήθηκα το 1976 στη Θεσσαλονίκη αλλά πέρασα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα χωριό της Καστοριάς. Σπούδασα Περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη και Ξένες Γλώσσες στο Λονδίνο όπου έμεινα 6 χρόνια. Πλέον, διαμένω στην Αθήνα και συγκατοικώ με μία γάτα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;