Μια μοναδική ανοιχτή βιβλιοθήκη στη Κίμωλο!

Κίμωλο

Ναι, στην Κίμωλο! Σε αυτό το μικρό, «εκτός τουριστικής ζώνης» νησάκι του Αιγαίου με τα ήρεμα, γραφικά σοκάκια του και τα χαρακτηριστικά λευκά και μπλε κυκλαδίτικα σπίτια. Μόλις τριάντα λεπτά μακριά από τη Μήλο, εκτός από εντυπωσιακές παραλίες με διάφανα νερά και πολύχρωμα βότσαλα, βρίσκεται και η πιο όμορφη ανοιχτήΚίμωλο βιβλιοθήκη των Κυκλάδων έτοιμη να υποδεχτεί τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους που επιθυμούν να γνωρίσουν τη μαγεία του βιβλίου με έναν τρόπο μοναδικό και με αποκλειστική υποχρέωση να επιστρέψουν ό, τι δανειστούν!

Η βιβλιοθήκη κατασκευάστηκε από εθελοντές κατοίκους του νησιού, τους «Κιμωλίστες» σε συνεργασία, φυσικά, με τον Δήμο Κιμώλου. Τα βιβλία είναι δωρεά τόσο μεμονωμένων ατόμων, κυρίως κατοίκων, όσο και συλλόγων, όπως ο «Υπαίθριος Ζωή Αθηνών», και ο ορειβατικός σύλλογος Ε.Π.Ο.Σ Φυλής. Σκοπός τους είναι να μπορεί ο κόσμος να δανείζεται βιβλία ελεύθερα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και χωρίς να χρειάζεται να κλειστεί σε κάποιο δωμάτιο.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα της βιβλιοθήκης στην Κίμωλο! Οι κατασκευαστές της, εμπνευσμένοι από τις ομορφιές της φύσης και χρησιμοποιώντας τίποτα παραπάνω από μια κασέλα, μια πιατοθήκη και δύο κρεμάστρες, δημιούργησαν πέντε υπαίθρια σημεία δανεισμού βιβλίων, το ένα από τα οποία είναι και κινητό! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΚίμωλοΗ κεντρική βιβλιοθήκη του νησιού λειτουργεί στην πλατεία της Σωτήρας, όπου τα βιβλία είτε φιλοξενούνται σε όμορφα διαμορφωμένα μπαούλα με κυκλαδίτικο χαρακτήρα είτε κρέμονται με τη βοήθεια σχοινιών από κλαδιά φίδας. Η ιδέα με τα κλαδιά διατηρήθηκε και στη βιβλιοθήκη της περιοχής Καρκάνη, αλλά και σε αυτήν που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Μια παραδοσιακή πιατοθήκη προστατεύει τα βιβλία στην τέταρτη βιβλιοθήκη, στην Αγορά, κάτω από την Καμάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2017 ξεκίνησε η λειτουργία της πέμπτης βιβλιοθήκης, η οποία είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη. Είναι κινητή και ακούει στο όνομα Μελέτης! Ο Μελέτης είναι ένα συμπαθέστατο γαϊδουράκι – βιβλιοθηκάριος, που φορά ψάθινο καπέλο και κουβαλά στην πλάτηΚίμωλο του σαμάρι με την επιγραφή «Κινητή βιβλιοθήκη Κιμώλου “Ο Μελέτης”»! Σταματά δύο φορές την εβδομάδα σε κεντρικά σημεία του νησιού κλέβοντας καρδιές και δανείζοντας βιβλία στους επισκέπτες.

Οι ντόπιοι, λοιπόν, σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την Κίμωλο και να γνωρίσετε τις ομορφιές της. Η μοναδική αυτή βιβλιοθήκη λειτουργεί αποκλειστικά από δωρεές, οπότε όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει ένα βιβλίο (κατά προτίμηση λογοτεχνικό) ή ένα παλιό μπαούλο ή βαλίτσα για καλό σκοπό! Ακόμα, όμως κι αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, η ανοιχτή βιβλιοθήκη της Κιμώλου σας περιμένει και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα σας μείνει αξέχαστη!Κίμωλο


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σύλβια Ζέρβα

Μια εκολαπτόμενη φαρμακοποιός μεγαλωμένη με τις αξίες και τις αρχές του Harry Potter, λάτρης του καφέ και του καλού φαγητού και πάντα σε mood για ένα ταξιδάκι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;