Ο συναρπαστικός κόσμος των manga!

Η τρέλα των manga εξαπλώνεται ολόενα και πιο πολύ. Παιδιά και ενήλικες σε κάθε γωνιά του πλανήτη λατρεύουν να διαβάζουν τις περιπέτειες των ηρώων αυτών των τόσο ιδιαίτερων κόμικς που έχουν ως πατρίδα τους την Ιαπωνία. Πότε όμως έκανε την εμφάνιση του αυτό το ξεχωριστό είδος τέχνης; Πως κατέληξε να είναι τόσο δημοφιλές σε τόσα μέρη του κόσμου;

english-manga-anime-lesson-3-638

 

Manga ονομάζονται τα ιαπωνικά κόμικ,τα οποία αν και έγιναν περισσότερο δημοφιλή στις ημέρες μας, έχουν ρίζες που πηγάζουν από το μακρινό παρελθόν. Η διήγηση ιστοριών με τη συνοδεία εικόνων ήταν από πολύ παλιά κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας. Συγκεκριμένα,τα έργα τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ένα πρώτο είδος manga,χρονολογούνται τον 11 αιώνα! Δημιουργός τους ήταν ο ιερέας Toba Sojo και είχαν χιουμοριστικό χαρακτήρα.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των manga διαδραμάτισε και ο Katsushika Hokusai, καλλιτέχνης που έζησε τον 19ο αιώνα. Τα επίσης χιουμοριτστικά σκίτσα του αποτελούν ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δείγμα manga της εποχής εκείνης.  Ωστόσο,τα manga όπως τα γνωρίζουμε σήμερα,άρχισαν να δημιουργούνται μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,αφού οι Ιάπωνες καλλιτέχνες είχαν επηρεαστεί έντονα από τον δυτικό τρόπο ζωγραφικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιγά σιγά η τέχνη των manga άρχισε να γίνεται περισσότερο γνωστή και στη Δύση.Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,οι πρώτοι fan των manga άρχισαν να εμφανίζονται τις δεκαετίες του 1970 και 1980. Έπειτα,εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη αλλά και στην Βραζιλία, την Κορέα, την Κίνα και άλλες χώρες.

Στην Ιαπωνία η λέξη manga αναφέρεται γενικότερα στα καρτούν, σε αντίθεση με τις δυτικές χώρες, στις οποίες η ίδια λέξη αναφέρεται καθαρά στα ιαπωνικά κόμικ. Χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Josei ονομάζονται τα manga που απευθύνονται στις γυναίκες, ενώ Seinen αυτά που απευθύνονται στους άνδρες. Όσο αφορά τα άτομα μικρότερης ηλικίας,υπάρχουν τα Kodomo manga για τα παιδιά, τα Shonen manga, τα οποία είναι μάλιστα τα δημοφιλέστερα και απευθύνονται στα έφηβα αγόρια και τέλος τα Shojo manga που διαβάζονται κυρίως από έφηβα κορίτσια.

κόσμος των manga

Πολύ διαφορετικά από τα κόμικ των δυτικών χωρών,όσο αφορά το περιεχόμενο αλλά και την τεχνική, τα manga συνήθως περιγράφουν την ιστορία ηρώων που ζουν απλές, καθημερινές ζωές και ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι έχουν κάποια μαγική ιδιότητα ή ένα δύσκολο πεπρωμένο για να εκπληρώσουν.Δεν είναι σπάνια η διασκευή των manga σε anime, δηλαδή σε σειρές κινουμένων σχεδών βασισμένες στην πλοκή κάποιου manga.

Τα Naruto, Dragonball Z, One Piece, Pokemon, Sailor Moon είναι μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα manga που γεμάτα δράση, συναισθήματα και ένταση προσφέρουν στιγμές ψυχαγωγίας στον κάθε αναγνώστη. Η ανάγνωση ενός manga μπορεί να αποδείχθει μια φανταστική εμπειρία, αφού έχουν τη δυνατότητα να συναρπάσουν το κοινό και να του προσφέρουν μια γεύση Ιαπωνικής κουλτούρας… Είναι κάτι που αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα, ακόμα και από τους πιο … διστακτικούς!

Στα ελληνικά κυκλοφορούν πολλά manga από τις εκδόσεις Anubis.Μερικές από τις καλύτερες προτάσεις για τους αναγνώστες είναι το Death Note, Bleach, Naruto και Love Hina.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ιωάννα Τζώτζη

Είμαι μια φοιτήτρια της σχολής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής,με αγάπη για τα βιβλία,την τέχνη και τους μακρινούς πολιτισμούς..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;