Ιδέες για βιβλιοφάγους σε καιρούς εγκλεισμού

(Πηγή εικόνας: weheartit.com)

Η επικρατούσα κατάσταση μετά από τις αλλαγές που η καθημερινότητα μας υπέστη εξαιτίας της έλευσης στην χώρα μας της πανδημίας του κορωνοϊού, της οποίας ο αποτελεσματικότερος τρόπος περιορισμού μέχρι στιγμής καθίσταται η λεγόμενη καραντίνα ή εγκλεισμός γέμισε την καθημερινότητα των περισσότερων όχι μόνο με τα συνεπακόλουθα δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά και με άπλετο ελεύθερο χρόνο. Υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες κρίνεται βαρύνουσας σημασίας η διατήρηση της ψυχραιμίας μας κι η εξάλειψη των αρνητικών συναισθημάτων μας, πράγμα που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της ενασχόλησης με όσα αγαπάμε, τηρώντας βέβαια το χιλιοειπωμένο των ημερών “μένουμε σπίτι”.

Για τους βιβλιοφάγους που λάτρευαν ανά καιρούς να κλείνουν την πόρτα του σπιτιού τους, ανοίγοντας ένα βιβλίο και ταυτόχρονα μια νέα είσοδο σε περιπέτειες, έρωτες κι απογοητεύσεις λογοτεχνικών ηρώων σμιλευμένων με προσοχή από κάποιον συγγραφέα, συγκεντρώσαμε ορισμένες ιδέες που εν μέσω καραντίνας θα αποτελούσαν σωτήρια λέμβο στην τρικυμία της πλήξης.

•Διάβασε ένα βιβλίο… ακόμα και δωρεάν. Ο αυξημένος ελεύθερος χρόνος αποτελεί δίχως άλλο πρόσφορο έδαφος για την ανάγνωση βιβλίων που από καιρό στέκονται στα αδιάβαστα της βιβλιοθήκης μας, ενώ ακόμα κι αν εξαντληθούν αυτές οι επιλογές ή δεν συνάδουν με την τωρινή αναγνωστική μας διάθεση, δεδομένης της κατάστασης, διάφοροι εκδοτικοί οίκοι προσφέρουν δωρεάν e-books ευρείας θεματικής, τα οποία δύνανται να καλύψουν το γούστο ακόμα και του πιο απαιτητικού βιβλιοφάγου.

•Άκουσε ένα βιβλίο… κι αυτό δωρεάν. Αν, πάλι, η προσοχή μας αποσπάται εύκολα ή αν επιθυμούμε να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τα βιβλία με την ταυτόχρονη διεκπεραίωση μιας άλλης ασχολίας μας, τα audiobooks, τα οποία σπάνε τα στεγανά της παραδοσιακής ανάγνωσης, φαντάζουν ως ιδανική λύση. Με καθομιλουμένο λόγο, που όμως δεν στερείται λογοτεχνικότητας, έχουμε με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα ως ακροατές όχι μόνο να απορροφήσουμε πληροφορίες αλλά και την τονικότητα και τις αποχρώσεις του κειμένου, που μας μεταδίδουν το ύφος του συγγραφέα. Μια σύντομη αναζήτηση στο youtube αλλά και στους ιστότοπους γνωστών εκδοτικών οίκων φέρνει κυριολεκτικά στα αυτιά μας διάφορα βιβλία αγαπημένων, κλασικών αλλά και μη, συγγραφέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

•Παρακολούθησε εκείνη την κινηματογραφική εκδοχή του βιβλίου που διάβασες. Ο ελεύθερος χρόνος μας πλέον επιτρέπει να παρακολουθήσουμε χωρίς τύψεις την κινηματογραφική εκδοχή της ιστορίας ενός βιβλίου που έχουμε διαβάσει. Η περιέργεια μας για το ποιος ηθοποιός και πόσο ικανά θα υποδυθεί τον αγαπημένο μας λογοτεχνικό ήρωα -είτε αυτός είναι κλασικός είτε όχι- ήρθε μάλλον καιρός να εξανεμιστεί. Ενώ, όσοι έχουν μεγαλύτερη όρεξη για έναν πολυήμερο “netflix marathon” θα μπορούσαν να αναζητήσουν και βιβλία που πήραν σάρκα και οστά στην μικρή οθόνη.

•Οργάνωσε την βιβλιοθήκη σου. Ίσως αυτή η πρόταση να ακούγεται λιγότερο δελεαστική συγκριτικά με τις υπόλοιπες αλλά είναι εξίσου απαραίτητη κίνηση για κάθε βιβλιοφάγο. Πρόκειται, άλλωστε, για μια διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο, ωστόσο, μελλοντικά θα αποβεί χρήσιμη, αφού οργανώνοντας τα βιβλία μας ανά συγγραφέα, ανά είδος ή εκδότη καθίσταται ευκολότερο να εντοπίσουμε όποιο αναζητούμε. Ταυτόχρονα, η εικόνα μιας οργανωμένης βιβλιοθήκης ισοδυναμεί με ένα αισθητικά ωραίο θέαμα, που θα βελτιώσει κατά πολύ τον χώρο μας.

βιβλιοφάγους(Πηγή εικόνας: www.wanderlustywriter.com)

Συμπερασματικά, λοιπόν, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, σημασία έχει να διατηρήσουμε αμείωτη την ανθρωπιά μας αλλά και το ενδιαφέρον μας για όσους κι όσα αγαπάμε. Τα φαντασιακά ταξίδια που ονομάζονται βιβλία ήταν πάντοτε κι εξακολουθούν ακόμα και σε τέτοιες στιγμές να παραμένουν ένας καλός σύντροφος.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Λόνδου

Γεννημένη το '99 στην Χαλκιδική, αντικείμενο σπουδών μου η φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεγάλη μου λατρεία... τα βιβλία. Βιβλία κοινωνικού, φιλοσοφικού και ψυχολογικού περιεχόμενου πάντοτε κέρδιζαν το ενδιαφέρον μου, μα φυσικά σχέση ζωής μέχρι στιγμής αποδεικνύεται η λογοτεχνία, που με το μαγικό της τρόπο καταφέρνει κάθε στιγμή να με ταξιδεύει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;