Atlantis, Ο παράδεισος του βιβλιοφάγου βρίσκεται στη Σαντορίνη

Atlantis
Πηγή: atlantisbooks.org

Το νούμερο ένα του National Geographic

Ένας μικρός λογοτεχνικός θησαυρός βρίσκεται στην Οία της Σαντορίνης και παρά το μικρό του μέγεθος, η φήμη του έχει εξαπλωθεί πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Το “Atlantis” είναι, όπως λέει και το πολύ ταιριαστό όνομά του, μια μικρή Ατλαντίδα βιβλίων. Λίγο κάτω από το επίπεδο του εδάφους, νιώθεις σαν να μπαίνεις σε έναν διαφορετικό κόσμο. Αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει όσους το επισκέπτονται. Μάλιστα, το “Atlantis” βρίσκεται ακόμα στην πρώτη θέση στη λίστα του National Geographic για τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου, (“Destinations of a Lifetime”). Παρόλα αυτά, πέρασε από πολλές καταστάσεις και δυσκολίες, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του, μέχρι να καταφέρει κάτι τέτοιο!

Atlantis
Πηγή: tvxs.gr

Η ιστορία του:

Η δημιουργία του οφείλεται σε δύο Αμερικανούς φοιτητές, τον Oliver και τον Craig, που το 2004 πήραν την απόφαση να κάνουν κάτι δικό τους, όπως εκείνοι το φαντάζονταν ως ιδανικό. Η ιδέα, όπως λένε οι ίδιοι, προέκυψε όταν το 2002 που επισκέφτηκαν το νησί, τους τελείωσαν τα βιβλία που είχαν μαζί τους. Στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν άλλα, ανακάλυψαν πως δεν υπήρχαν βιβλιοπωλεία στην περιοχή, οπότε και αποφάσισαν να ανοίξουν ένα οι ίδιοι! Αυτό, συν το γεγονός ότι τους άρεσε ιδιαίτερα το μέρος, έγινε η αφορμή για το “Atlantis”. Η απόφαση μάλιστα όπως αναφέρουν ήταν ιδιαίτερα γρήγορη, στα πλαίσια μιας φιλικής κουβέντας μεταξύ της παρέας τους. Το “Atlantis” γεννήθηκε για να εξυπηρετήσει την αγάπη των δύο για τα βιβλία, την τέχνη και τα ταξίδια, αλλά στη συνέχεια εξελίχθηκε σε κάτι μεγαλύτερο!

Atlantis
Πηγή: atlantisbooks.org

Είναι από τα βιβλιοπωλεία που συνδυάζουν πολλά σε μικρό χώρο. Συγκεκριμένα, διαθέτει βιβλία σε πολλές γλώσσες πέραν της ελληνικής. Μερικά από αυτά είναι στα Ιταλικά, στα Γερμανικά, στα Γαλλικά, ακόμα και στα Κινέζικα!

Atlantis
Πηγή: tvxs.gr

Εκτός από την ποικιλία στις γλώσσες όμως, αντίστοιχο εύρος υπάρχει και στη θεματολογία που διατίθεται στο βιβλιοπωλείο! Μέσα στα ράφια και στις πολύχρωμες στοίβες θα συναντήσεις χάρτες, ταξιδιωτικούς οδηγούς, λογοτεχνία, φαντασίας και μη, φιλοσοφία, ποίηση, αλλά και πολλούς ιδιαίτερους τίτλους!

Atlantis
Πηγή: tvxs.gr

Δρώμενα:

Το “Atlantis” ξεκίνησε αρχικά έχοντας ως κοινό τους ντόπιους κατοίκους της Σαντορίνης και τους Έλληνες που την επισκέπτονταν από άλλες περιοχές. Ο τουρισμός όμως και οι άνθρωποι που κατέφθαναν απ’ όλο τον κόσμο, διέδωσαν παντού την ξεχωριστή αισθητική του! Πλέον φιλοξενεί και άλλες δράσεις, όπως καλλιτεχνικές ημερίδες, σεμινάρια, βραδιές συζήτησης και πολλά άλλα. Σκοπός είναι οι άνθρωποι να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να συζητήσουν διάφορα θέματα με διαφορετικούς, ενδιαφέροντες ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Atlantis
Πηγή: atlantisbooks.org

Αντίκες:

Βιβλία θα βρει κανείς παντού, μέσα αλλά και έξω από το βιβλιοπωλείο! Η διαμόρφωση του χώρου φαίνεται πως έχει γίνει από ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και έτσι μικρές γωνιές ανάγνωσης, μπορούν να εντοπιστούν παντού ολόγυρα. Επίσης, vintage αντικείμενα κοσμούν τους χώρους, κάποια από τα οποία ίσως είναι προς πώληση. Το “Atlantis” είναι το ιδανικό βιβλιοπωλείο για συλλέκτες! Παρόλα αυτά, δεν προσφέρει μόνο παλιών αντικειμένων. Διαθέτει επίσης βιβλία second-hand, αλλά και πρώτες εκδόσεις!

Το ιδιαίτερο αυτό βιβλιοπωλείο όμως επέκτεινε τους ορίζοντές του, ανοίγοντας τις δικές του εκδόσεις! Συγκεκριμένα, στο site μπορεί κανείς να βρει βιβλία που περιλαμβάνουν μικρά διηγήματα που αρέσουν στους ιδιοκτήτης του “Atlantis” και έχουν επιλέξει να τα συνδέσουν όλα μαζί σε ένα τεύχος! Επίσης, δικές τους δημιουργίες είναι και τα διάφορα πόστερ που θα βρεις εξίσου άμεσα στο site!

Αν αγαπάς πολύ τα βιβλία, αυτό το άρθρο ελπίζω να σε παρακίνησε να επισκεφτείς τη Σαντορίνη μόνο για το συγκεκριμένο μέρος! Αν το αποφασίσεις, φρόντισε να ενημερώσεις τους ιδιοκτήτες για την ημερομηνία άφιξής σου! Οι ίδιοι θα χαρούν πολύ να ενημερωθούν για την επίσκεψή σου στο χώρο τους. Μάλιστα, θα φροντίσουν να είναι ανοιχτό το βιβλιοπωλείο, ώστε να σε ξεναγήσουν προσωπικά!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρύσα Ζεληλίδη

Γεια σας, είμαι η Χρύσα. Ζωγράφος/ Εικονογράφος στο επάγγελμα, το οποίο και έχω σπουδάσει, (στη Σχολή Καλών Τεχνών εδώ στην Ελλάδα... το αναφέρω γιατί κάποιοι αγνοούν την ύπαρξή της). Αγαπώ όμως πέρα από τη ζωγραφική και τα βιβλία, τα ταξίδια και το φαγητό... πολύ! Μια αυθόρμητη εκδρομή οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδας μπορεί να με κάνει πολύ χαρούμενη, ειδικά άμα έχω μαζί και ένα καλό (κατ' εμέ) βιβλίο και καλή (πάλι κατ' εμέ) παρέα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;