7 βιβλιοπροτάσεις από την Emma Watson

Θα σας πάω λίγο στα παλιά σήμερα. Εντάξει, όχι τόσο παλιά, πριν λίγα χρόνια, το 2011. Που βγήκε η τελευταία ταινία του Harry Potter: Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2. Θυμάστε την Ερμιόνη; Φυσικά και την θυμάστε. Η Emma Watson είναι!

Η Emma Watson έχει κάνει κι άλλες ταινίες –φυσικά- αφήνοντας πίσω της τον ρόλο της Ερμιόνης, όπως στην ταινία «Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο Περιθώριο» και την ταινία που περιμένουμε να βγει τον Μάρτιο του 2017, με trailer ρεκορ, καθώς το teaser είχε 91,8 εκατομμύρια views τις πρώτες 24 ώρες της προβολής του, “Η πεντάμορφη και το τέρας”. Αλλά δεν γράφω γι’αυτό.

Ως γνωστόν, η Emma είναι ακτιβίστρια που προσπαθεί να δείξει σε όλους τους ανθρώπους την σημασία –και αναγκαιότητα- του φεμινισμού στις ζωές μας και για την ισότητα των δύο φύλλων. Με αυτήν την αφορμή, λοιπόν, δημοσίευσε στο Goodreads ένα νέο book club, το «Our Shared Shelf» στο οποίο κάθε μήνα θα μας δίνει την πρόταση της για βιβλία που έχουν φεμινιστικό-ακτιβιστικό περιεχόμενο.

Να πούμε, βέβαια, ότι κάποια βιβλία μπορεί να είναι προτάσεις κι από άλλες γυναίκες που είναι στον χώρο του θεάματος, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα! Κι ήρθα, για να σας πώ τα 7 που έχει διαβάσει –μέχρι τώρα έστω- , για να ξέρετε κι εσείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περσέπολις, Marjane Satrapi

Emma Watson

Η Περσέπολις, είναι η ιστορία της Satrapi και την αξέχαστη παιδική της ηλικία, που πέρασε στην Τεχεράνη με την οικογένεια της κατά την διάρκεια της Ισλαμικής Επανάστασης. Θίγει το θέμα της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής στην τότε Τεχεράνη, καθώς μας λέει ιστορίες για το σχολείο, τους γείτονες, τους φίλους… Ξετυλίγει και το νήμα της Βιέννης, οπού πήγε να σπουδάσει και τα προβλήματα που αντιμετώπισε εκεί, με την προσωπική της, ερωτική ζωή αλλά και την απομάκρυνση της από την οικογένεια της. Μας δείχνει τις μπερδεμένες ιστορίες μια κοπέλας που μεγαλώνει μέσα στον πόλεμο αλλά και μιας έφηβης που έχει κάθε διάθεση για ζωή.

Ένα όμορφο και σοκαριστικό ταυτόχρονα βιβλίο που έχει ωμό χιούμορ, καθώς όλα γράφονται με μια σκληρή ειλικρίνεια.

Watson: « Απλή, αλλά με πολλές “παγίδες”, η ζωγραφική της Satrapi είναι παιχνιδιάρικη και διαψεύδει την σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της – αλλά είναι και πολύ αστεία»


Emma Watson

Οι Αργοναύτες, Maggie Nelson

Αυτό το βιβλίο είναι ένα είδος απομνημονεύματος, που προσφέρει άγριες αλλά και φρέσκιες σκέψεις για την επιθυμία, την ταυτότητα του καθενός αλλά και τους περιορισμούς και τις δυνατότητες της αγάπης και της…γλώσσας. Το κέντρο του είναι ο ρομαντισμός: η ιστορία της συγγραφέα με τον καλλιτέχνη Harry Dodge. H ιστορία περιλαμβάνει το μέρος που ο Harry ερωτεύεται την Maggie, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί στην ταυτότητα τους, όπως περιέχεται και το ταξίδι της μέσα από τα μάτια μιας εγκυμονούσας.

Γράφοντας στο πνεύμα των δημόσιων διανοουμένων, όπως η Susan Sontag και ο Roland Barthes, η Νέλσον δεσμεύει την προσωπική της εμπειρία σε μια εξερεύνηση για την σεξουαλικότητα της, το φύλο και τους εξοργιστικούς θεσμούς του γάμου και την κλασσικής οικογένειας. Η επιμονή της για ατομική ελευθερία και η αξία του να φροντίζει κανείς τον εαυτό του γίνεται σύνθημα αυτού του στοχαστικού, αμετανόητου και χωρίς συμβιβασμούς βιβλίου.

Watson: «ίσως να χρειάζεται λίγο δουλειά, αλλά οι Αργοναύτες μας ανταμείβουν με έναν πιο ανοιχτόμυαλο τρόπο για τις σκέψεις μας περί ταυτότητας και ελευθερίας.»


Emma Watson

How to Be a Woman, Caitlin Moran

Η Caitlin Moran βάζει ένα νέο πρόσωπο στον φεμινισμό, πηγαίνοντας κατευθείαν στην καρδιά των γυναικείων σημερινών προβλημάτων με το βιβλίο αυτό.

Το ξεκίνημα της Moran ήταν ένα σχεδόν-αμέσως bestseller στην Αγγλία, όπως υπήρξε και στο Top 10 βιβλία της χρονιάς από το Amazon. Όντας ακόμα ψηλά στις κατατάξεις, το βιβλίο έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Με αστείρευτο χιούμορ μας παρουσιάζει τα κοινωνικά προβλήματα των γυναικών. Όπως λέει και το Vanity Fair: ένα βιβλίο που όσες το διαβάσουν, θα ‘ναι περήφανες που είναι γυναίκες.

Watson: «To διάβασα στο αεροπλάνο από το Λονδίνο προς Νέα Υόρκη και γέλασα δυνατά και έκλαψα τόσο πολύ που νομίζω πως όλη η καμπίνα, μαζί με το προσωπικό του αεροπλάνου, νόμιζαν ότι είχα τρελαθεί»


Emma WatsonAll About Love, Bell Hooks

«Η λέξη αγάπη είναι η πιο συχνά χρησιμοποιημένη λέξη στο λεξιλόγιο μας ως ουσιαστικό…αν γινόταν, όμως, ρήμα θα αγαπούσαμε καλύτερα» γράφει η Bell στο βιβλίο της. Σε αυτό, το πιο προκλητικό και έντονα προσωπικό βιβλίο της, που περιέχει πολιτιστική κριτική και πολλές φεμινιστικές απόψεις, δείχνει το νόημα της αγάπης, όπως το βλεπουμε εμείς. Στην θέση του μας παρουσιάζει μια παραγωγική νέα ηθική για τους ανθρώπους και την κοινωνία που έχουν στερηθεί την αγάπη.

Χρησιμοποιεί την πένα της για να μας εξηγήσει «Τι είναι η αγάπη;» οι οποίες παντήσεις είναι σοκαριστικές και για το μυαλό αλλά και την καρδιά. Σε δεκατρία κεφάλαια εξηγεί μέσα από δική της έρευνα τον συναισθηματικό δεσμό των ανθρώπων αλλά και την αποτυχία της κοινωνίας να προβάλλει ένα συγκεκριμένο πρότυπο αγάπης.

Watson: «Λατρεύω να διαβάζω Bell, και είμαι πολύ ενθουσιασμένη για το All about love. Είναι αρκετό καιρό στην λίστα μου.»


Emma Watson

The Color Purple, Alice Walker

Νικήτρια ενός Pulitzer αλλά και του National Book Award, το αμφιλεγόμενο αυτό μυθιστόρημα της Alice σχετικά με μια θαρραλέα γυναίκα, έχει γίνει πολιτιστικό φαινόμενο.

Η Celie έχει μεγαλώσει σε αγροτική περιοχή στην Γεωργία, όπου μας εξιστορεί την παιδική της ηλικία που περιλάμβανε αδιάκοπη κακοποίηση. Περιφρονημένη από την κοινωνία γύρω της , αντιμετωπίζεται επίσης άσχημα κι από την ίδια την οικογένεια της. Βιάστηκε και κακοποιήθηκε από τον πατέρα της, ενώ εκείνη προσπαθεί να προστατεύσει την αδελφή της, Nettie, από μια παρόμοια μοίρα. Η Nettie το σκάει και ξεκινάει μια νέα ζωή ως ιεραπόστολος στην Αφρική όσο ο πατέρας της πουλάει την Celie ως νύφη-παιδί σε έναν μεγαλύτερο μνηστήρα. Τώρα μόνη της καταδικάζεται σε μια ζωή με έναν άνθρωπο που δεν αγαπά.

Η Celie ξεκινά έτσι να γράφει γράμματα με αποδέκτη τον Θεό σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει την ζωή αυτή. Οι επιστολές αυτές εκτείνονται σε είκοσι χρόνια και καταγράφουν ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και ενδυνάμωσης που καθοδηγείται από το φως των πιο ισχυρών γυναικών.

Watson: «Προσπαθώ να διαλέξω έργα που καλύπτουν ένα τόσο ευρύ φάσμα θεμάτων όπως αυτό… έχω ακούσει καταπληκτικά πράγματα γι’ αυτό το βιβλίο από έναν άνθρωπο που εμπιστεύομαι»


Emma Watson

Η ζωή μου στον δρόμο. Gloria Steinem

Gloria Steinem- συγγραφέας, ακτιβίστρια και οργανώτρια – τώρα μας λέει μια ιστορία την οποία δεν έχει πει σε κανέναν πριν, την ζωή της ως ταξιδιώτης, σαν ακροάτρια και σαν καταλυτικός παράγοντας για μια αλλαγή.

«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν γιατί έχω ακόμα ελπίδες και ενέργεια μετά από όλα αυτά τα χρόνια, πάντα λέω: Γιατί ταξιδεύω. Ο δρόμος άλλαξε την γνώμη μου για τον ίδιο μου τον εαυτό. Ο δρόμος είναι μπερδεμένος με τον ίδιο τρόπο που η ζωή μας είναι μπερδεμένη. Μας οδηγεί έξω από την άρνηση και μέσα στην πραγματικότητα, έξω από τις θεωρίες και μέσα στην πράξη, έξω από την προσοχή και μέσα στην δράση, έξω από τα στατιστικά και μέσα στις ιστορίες- εν συντομία, έξω από τα μυαλά μας και μέσα στις καρδιές μας.»

Το Η ζωή μου στον δρόμο είναι μια συγκινητική, αστεία και βαθιά ιστορία από την ωρίμανση της Gloria και επίσης από την ωρίμανση του επαναστατικού κινήματος για την ισότητα. Από την πρώτη της εμπειρία στον κοινωνικό ακτιβισμό ανάμεσα στις γυναίκες της Ινδίας στην δουλειά της ως δημοσιογράφος την δεκαετία του 1960: από την δίνη των πολιτικών εκστρατειών στην ίδρυση του Ms. Magazine: από την ιστορική Διεθνή Διάσκεψη των Γυναικών το 1977στα ταξίδια στην Ινδία- Η ζωή που έχει περάσει στους δρόμους επέτρεψε στην Gloria να ακούσει και να συνδεθεί βαθιά με ανθρώπους, να καταλάβει ότι το περιεχόμενο είναι το παν και να γίνει μέρος σε ένα κίνημα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Watson: «Το διαβάζω με ένα στυλό στο χέρι ώστε να υπογραμμίσω κάποια σημεία για το μέλλον»


Emma Watson

Hunger Makes Me a Modern Girl, Carrie Brownstein

Πριν η Carrie πρωταγωνιστήσει στην διάσημη τηλεοπτική σειρά «Portlandia», ήταν ήδη ένα πρότυπο για τις νέες γυναίκες για τον ρόλο της ως μουσικός στην φεμινιστική punk μπάντα Sleater-Kinney. Η μπάντα ήταν σημαντικό μέρος των πρώτων ταραχών και των indie rock σκηνών στο Pacific Northwest, γνωστό για τους αριστερούς στίχους τους ενάντια στον πόλεμο, στις τετριμμένες ιδέες και τους ρόλους των 2 φύλων.

Το Hunger Makes Me a Modern Girl είναι ένα βαθιά προσωπικό και αποκαλυπτικό βιβλίο από την ζωή της Carrie στην μουσική, από ένθερμος οπαδός σε μια πρωτοποριακή γυναίκα κιθαρίστας. Ακόμα κι αν είχε τις δυσκολίες της στην μουσική βιομηχανία λόγω των σεξιστικών προτύπων, το 2006 έγινε η μόνη γυναίκα μου κέρδισε μια θέση στην στήλη του Rolling Stone με τους 25 πιο υποτιμημένους κιθαρίστες όλων των εποχών.

Αυτό το βιβλίο μιλά για το πώς είναι πραγματικά να είσαι γυναίκα σε μια rock n roll μπαντα, από τις μέρες που δημιουργούνταν τα πρώτα φεμινιστικά underground punk-rock κινήματα, που καθόρισαν την μουσική και την pop κουλτούρα από το 1990 μέχρι σήμερα.

Watson: «ανυπομονώ να διαβάσω αυτό το βιβλίο μαζί σας»

H λίστα συνεχίζεται με κάθε μήνα να προστίθενται νέα βιβλία!

Αν έχετε λογαριασμό goodreads μπορείτε να ακολουθήσετε την ομάδα της εδώ.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νίκη Δούκα

Δημοσιογράφος στα σκαριά. Χωρισμένη στα 3: Ελευσίνα // Θεσσαλονίκη // Λυών. Είμαι απλός άνθρωπος, δώστε μου ένα βιβλίο, μια ταινία, εισιτήρια για πολλά ταξίδια και σοκολάτα και θα είμαι ευτυχισμένη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;