Πρωταθλητισμός vs Γυμναστική

Όλοι έχουμε έναν φίλο που γυμνάζεται συνέχεια και τον πειράζουμε λέγοντας του “ούτε πρωταθλητής να ήσουν!”. Αυτός, το πιο πιθανό είναι  να γελάσει, διότι ξέρει πολύ καλά ότι η γυμναστική δεν έχει πολλά κοινά με τον πρωταθλητισμό.

Η γυμναστική ή άθληση γίνεται στον ελέυθερο χρόνο υπό τις συνθήκες που ορίζει ο αθλούμενος. Είτε είναι ερασιτεχνική ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή απλά “γυμναστήριο”, αυτός ορίζει τις μέρες που θα γυμναστεί, το μέρος του σώματος που θα… βασανίσει και το πόση ώρα θα κρατήσει το ευχάριστο αυτό μαρτύριο. Γυμναστική, με την ευρύτερη έννοια, μπορείς να κάνεις σχεδόν παντού. Στο πάρκο, στο σπίτι, σπίτι του κολλητού. Με παρέα η χωρίς.  Επίσης, η γυμναστική για τους περισσότερους δεν επηρεάζει άλλους τομείς της ζωής και δεν έγινε και κάτι αν δεν πας γυμναστήριο μια μέρα βρε αδερφέ. Ή αν φας πολλά κομμάτια πίτσα με μπόλικο τυρί. Η αν βγείς για καναδυό ποτάκια με την παρέα.  Εξάλλου, “παν μέτρον άριστον”. Δεν θα πας για τρέξιμο σήμερα αν χθες ήταν “leg day” και νιώθεις κάψιμο στα πόδια.

Ο πρωταθλητισμός από την άλλη είναι η επαγγελματική ενασχόληση με τον αθλητισμό. Εκτός από αυτό, είναι και η θυσία πολλών μικρών πραγμάτων για την εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου. Ο επαγγελματίας αθλητής, ή μάλλον ο σωστός επαγγελματίας αθλητής, ούτε για ποτάκια θα βγαίνει, ούτε θα παραλείπει προπονήσεις τακτικά. Γιατί εξάλλου να θες να τινάξεις στον αέρα ένα όνειρο ζωής;

Η σωματική και όχι μόνο προσπάθεια που καταβάλλεται στον πρωταθλητισμό δεν έχει πολλά κοινά σημεία με την απλή άθληση. Πολύωρες καθημερινές προπονήσεις, αυστηρό διαιτολόγιο και συνεδρίες φυσικοθεραπείας δεν αφήνουν πολλές ώρες ελεύθερες για τον αθλητή. Πού όρεξη για βόλτες όταν το σώμα σου τρέμει από την υπερπροσπάθεια; Ειδικά όταν διανύεις μια περίοδο τραυματισμού και περιμένεις αργά και σταθερα να επανέλθεις υγιής και δυνατός.  Με όλο τον πόνο, σωματικό ή μη που συνοδεύει τη διαδικασία, την απογοήτευση και την αγωνία. Οι θυσίες αυτές όμως, αποκτούν υπόσταση όταν καταφέρνει να πετύχει τον στόχο του. Αυτός μπορεί να είναι η κατατάκτηση ενός μεταλλίου σε κάποια διοργάνωση ή πολύ απλά η συμμετοχή του σε αυτήν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυμναστική μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Είτε για λόγους βελτίωσης της φυσικής κατάστασης είτε για εκτόνωση, σαν χόμπι. Ο πρωταθλητισμός από την άλλη είναι για λίγους. Και αυτό γιατί εκτός από επαγγελματική δραστηριότητα, είναι ένα πάθος που απαιτεί θυσίες, θέτοντας τους δικούς του κανόνες. Έχοντας ως μόνο κοινό χαρακτηριστικό την “σωματική άσκηση”, ο πρωταθλητισμός και η γυμναστική είναι μάλλον όροι με πολύ διαφορετικές έννοιες!

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελευθερία Κουτσιμάρη

Εκολλαπτόμενη τοπογράφος μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μου αρέσει να ζωγραφίζω και να πίνω τον καφέ μου μέτριο. Αν με ψαχνεις θα είμαι στο γυμναστήριο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;