Walkman CD Player: Μια αναδρομή στα παλιά

.

Η έμπνευση του άρθρου:

Πριν περίπου 5 χρόνια είδα ένα αντικείμενο που δεν περίμενα ποτέ να ξαναδώ. Ήμουν στο λεωφορείο πηγαίνοντας προς την σχολή και όλα κυλούσαν ομαλά. Οι περισσότεροι ήταν απορροφημένοι στο κινητό τους ή στις σκέψεις τους. Κανείς δεν έδινε σημασία σε κανέναν ή έστω προσπαθούσαν να μην διασταυρώσουν τα βλέμματα τους με κάποιον ξένο και παρεξηγηθεί. Θυμάμαι ήταν χειμώνας και εγώ στεκόμουν όρθια, στο κυκλικό μέρος του λεωφορείου. Ξαφνικά το βλέμμα μου έπεσε σε μια στρόγγυλη ασημί συσκευή. Μια κοπέλα απέναντι μου είχε ένα walkman, η αλλιώς φορητό CD player. Σίγουρα (αν είστε της γενιάς μου) όλοι θα θυμάστε την φορητή αυτή συσκευή. Το μηχάνημα αυτό ήταν -ο τότε- φορητός τρόπος για να ακούς μουσική. Το σχήμα του ήταν, συνήθως, στρόγγυλο και μέσα τοποθετούσες ένα CD. Το walkman συνοδευόταν από ένα ζευγάρι ενσύρματα ακουστικά και ένα βιβλιαράκι οδηγιών. Ενώ δεν χρειαζόταν φορτιστή καθώς λειτουργούσε με μπαταρίες.

Γύρω γύρω, ή και πάνω, το walkman είχε ορισμένα κουμπάκια. Με τα κουμπιά αυτά μπορούσες να μεταβείς στο επόμενο ή το προηγούμενο τραγούδι. Να χαμηλώσεις ή να αυξήσεις τον ήχο και φυσικά να ξεκινήσεις το τραγούδι ή να το κάνεις παύση. Οι διαφορές με τα κινητά είναι εμφανής. Δεν μπορούσες να πας απευθείας στο κομμάτι που ήθελες, αλλά και ούτε να πας με την μια στο συγκεκριμένο στίχο που επιθυμούσες να ακούσεις. Έπρεπε να έχεις υπομονή, πατώντας συνεχώς το skip για να πας στο τραγούδι που ήθελες και να περιμένεις μέχρι να φτάσει στο στίχο που επιθυμούσες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν μπορούσες να αγοράσεις έναν δίσκο υπήρχε λύση. Τότε όλο και κάποιος φίλος σου θα είχε έναν γνωστό ο οποίος θα μπορούσε να κατεβάσει τα τραγούδια στον υπολογιστή του και να στα γράψει σε ένα CD.

walkman
πηγή: maketecheasier

Ιστορία του Walkman

Αρχικά το walkman πρωτοκυκλοφόρησε με την μορφή κασετόφωνου τον Ιούλιο του 1979. Ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1984, η Sony δημιούργησε μια συσκευή που πλέον δεν θα έπαιζε μουσική με κασέτες αλλά με CD και την ονόμασε Discman. Ενώ το 1997 μετονομάστηκε σε walkman. Σύμφωνα με το περιοδικό Time οι βασικοί παράγοντες που έκαναν την συσκευή τόσο δημοφιλή στο κοινό ήταν δύο. Αρχικά η συσκευή ήταν φορητή. Κάτι που ήταν εφικτό καθώς λειτουργούσε με μπαταρίες και δεν χρειαζόταν κάποιο καλώδιο. Επομένως μπορούσες να πάρεις το walkman και να ακούσεις μουσική οπουδήποτε ήθελες. Το πιο σημαντικό όμως ήταν όχι μόνο ότι μπορούσες να ακούσεις μουσική οποιαδήποτε στιγμή αλλά να την ακούς μόνο εσύ. Το walkam σου παρείχε ιδιωτικότητα καθώς δεν είχε κάποιο εξωτερικό ηχείο και άκουγες μουσική μόνο από τα ακουστικά. Δεν είναι τυχαίο που η Sony είχε φτιάξει κινητά και mp3’s με το brand του walkman. Ξαφνικά το 2014 επανέρχεται για λίγο στην μόδα χάρις την ταινία της Marvel Guardians of the Galaxy. Η ταινία μας ξαναθυμίζει για λίγο την αίγλη αυτών των συσκευών.

Επιστροφή στο τώρα

Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξη μου όταν μέσα στο λεωφορείο βλέπω μια κοπέλα να ακούει μουσική, όχι από κινητό ούτε από mp3 αλλά από ένα walkman CD player. Ήθελα πολύ να την ρωτήσω πως το βρήκε, αν το είχε από παλιά και γιατί τέλος πάντων να ακούει από εκεί μουσική. Αυτό το σκηνικό με πήγε πίσω στις παιδικές μου αναμνήσεις. Τότε που στις σχολικές εκδρομές υπήρχε αυτό το παιδί, που όλοι θέλαμε να κάτσουμε δίπλα του γιατί είχε αυτή την συσκευή που παίζει ήχο. Στο τέλος όλοι καταλήξαμε να έχουμε και από ένα φορητό CD player. Η αλήθεια είναι πως περισσότερο έζησα την εποχή του mp3. Όμως σε εκείνη την ηλικία όταν είσαι μικρός και βλέπεις μια συσκευή που της βάζεις ένα στρόγγυλο αντικείμενο και ακούς μουσική( στο CD αναφέρομαι) σε μαγεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

walkman
πηγή:bhphotovideo

 

Λίγες σκέψεις

Όλα αυτά τα παλιά αντικείμενα επανέρχονται σιγά σιγά στην μόδα, αλλά γιατί; Μας θυμίζουν εποχές που όλα ήταν πιο απλά; Δεν νομίζω. Το να αγοράσεις ένα CD ή ένα walkman δεν σου εξασφαλίζει τα χρήματα που σου εξασφαλίζει η δωρεάν μουσική που κατεβάζεις. Ο χειρισμός σε ένα κινητό είναι πιο εύχρηστος. Μπορείς να ακούσεις ένα τραγούδι από όποιο σημείο θες καθώς και να ανατρέξεις με την μια σε όποιο τραγούδι επιθυμείς από την λίστα σου. Τι σου προφέρει λοιπόν να ακούς μουσική από μια παλιά φορητή συσκευή ; Ίσως να είναι η ομορφιά του παλιού. Το συναισθηματικό δέσιμο με ένα αντικείμενο που είναι λίγο χαραγμένο στην γωνία και σε κάνει να ανακαλείς το πώς σου έπεσε εκείνη την ημέρα από τα χέρια, ενώ περίμενες την φίλη σου να σε πάρει τηλέφωνο. Ίσως σου θυμίζει άλλες εποχές από τις οποίες μαγεύεσαι. ‘Η πολύ απλά είχε χαλάσει το κινητό ή το mp3  της κοπέλας και ξέθαψε το παλιό της walkman.

Όπως και να έχει δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι πολλά από τα παλιά αντικείμενα εκείνων των δεκαετιών κρύβουν μέσα τους κάτι ξεχωριστό. Όσο δύσκολα και αν μας φαίνονται τώρα στο χειρισμό, τότε ήταν για εμάς πολύ σημαντικά αντικείμενα. Έτσι ακριβώς όπως σκεφτόμαστε σήμερα για ένα παλιό φορητό player, έτσι θα σκεφτόμαστε σε λίγα χρόνια για την επίπεδη τηλεόραση. Η τεχνολογία εξελίσσεται και η μόδα αλλάζει. Ωστόσο η αγάπη για τα παλιά αντικείμενα πάντα θα αναβιώνει.

 

Πηγή

walkman, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Θάνου

It is our choices, that show what we truly are, far more than our abilities.- J.K. Rowling.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;