Την αλήθεια μου θα την πω

αλήθεια
Πηγή εικόνας: pixabay

Την αλήθεια μου θα την πω!
Μία φράση που όταν πρωτοάκουσα μου έκανε εντύπωση. Ήταν μεσημέρι όταν είχαμε πιάσει μια συζήτηση πάνω σε ένα θέμα το οποίο δεν θυμάμαι. Πάνω στην κουβέντα η κυρία Κλειώ γυρνάει και μου λέει την φράση “την αλήθεια μου θα την πω”. Εκείνη την στιγμή ένιωσα έκπληξη με την φράση της χωρίς να καταλάβω το γιατί. Όταν γύρισα σπίτι και το επεξεργάστηκα κατάλαβα ότι η φράση αυτή υποδείκνυε  ότι γνώριζε, πως η αλήθεια που θα πει θα είναι καθαρά από την δική της πλευρά. Έπειτα καταδείκνυε ότι υπάρχουν παραπάνω από μια αλήθειες και αυτή θα μου εξιστορούσε την δική της.

Προφανώς και ο καθένας έχει την αλήθεια του. Η απόρροια μου ήταν που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι όλοι μας έχουμε την δική μας αλήθεια. Η ακόμα καλύτερα το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας προβάλει την δική του αλήθεια ως την μόνη οικουμενικά σωστή. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Γιατί θεωρούμε ότι η δική μας πλευρά είναι η σωστή και των άλλων όχι; Σκεφτήκατε ποτέ ότι η αλήθεια είναι πολύπλευρη; Ότι η ζωή δεν είναι άσπρο και μαύρο αλλά έχει και γκρι αποχρώσεις; Αυτή είναι η δική μου αλήθεια.

Η μοναδικότητα του ανθρώπου

Ο κάθε άνθρωπος έχει την δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Ο διαφορετικός κοινωνικός περίγυρος (οικογένεια, φίλοι κτλπ) και τα διαφορετικά βιώματα έχουν συμβάλει στην διαμόρφωση της ιδεολογίας μας γύρω από διάφορα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Όλοι δρούμε και λειτουργούμε με διαφορετικό τρόπο και αυτό φέρνει διαφορετικά αποτελέσματα στην ζωή μας. Σίγουρα έχετε ακούσει κάποιον να λέει ”έχω πάντα δίκιο”. Μαντέψτε! και όμως αυτός ο άνθρωπος έχει πάντα δίκιο. Ο λόγος που έχει πάντα δίκιο; Η απάντηση είναι απλή. Επειδή θέλει να έχει δίκιο με κάθε κόστος. Ακόμα και υποσυνείδητα θα προσπαθήσει να φέρει με τέτοιο τρόπο της καταστάσεις γύρω του ώστε να βγει σωστός.

Βασικό λάθος του ανθρώπου που έχει πάντα δίκιο; Θεωρεί πως η δική του αλήθεια είναι πιο σημαντική. Δεν μπαίνει καν στον κόπο να αναρωτηθεί για το πως σκέφτονται οι άλλοι. Ακόμα και αν το κάνει θα τον δεις να θέλει απεγνωσμένα να αποδείξει πως μέσα σε όσα έγιναν αυτός είχε δίκιο στο τέλος και όχι εσύ. Η αλήθεια σου δεν είναι τόσο σημαντική για αυτόν γιατί πολύ απλά δεν συμβαδίζει με την δική του. Για να ξεκαθαρίσω, άλλο πράγμα είναι να έχεις συχνά δίκιο και να είσαι ταπεινός και άλλο η ανάγκη για αναγνώριση ότι έχεις πάντα δίκιο. Ότι είσαι γνώστης της μίας και μοναδικής αλήθειας. Δεν υπάρχει μια και μοναδική αλήθεια. Έχουμε μεγαλώσει με διαφορετικές αρχές και σε διαφορετικά κοινωνικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα με διαφορετικές αξίες, ήθη και έθιμα.

αλήθεια
Πηγή εικόνας: iconspng

Τι ορίζουμε ως αλήθεια;

Η προσωπική αλήθεια είναι για τον καθένα η πραγματικότητα που βιώνει. Η πραγματικότητα αυτή καθορίζεται από όσα αισθάνεται  και πιστεύει. Συνήθως, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο αλήθεια, αναφερόμαστε σε πράγματα που αισθανόμαστε και πιστεύουμε από κοινού δύο η περισσότερα άτομα. Ως παράδειγμα θα θέσω την θρησκεία. Τόσες διαφορετικές θρησκείες που η κάθε μια έχει την δική της αλήθεια και θεωρεί την δική της θρησκεία ως την μόνη αληθινή. Ποιος όμως έχει δίκιο; ένας χριστιανός η ένας μουσουλμάνος; Γίνεται να έχουν και οι δύο; Φυσικά και γίνεται. Ο ένας έχει μάθει έτσι και ο άλλος έχει μάθει αλλιώς, απλά ο καθένας υποστηρίζει αυτό που πιστεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόβλημα είναι το να αντιληφθεί κανείς ότι η ζωή δεν είναι ασπρόμαυρη.

Είναι τόσο εύκολο να επιρρίψεις ευθύνες.

Είναι τόσο εύκολο να θεωρήσεις ότι μόνο εσύ είσαι ηθικός.

Είναι τόσο εύκολο να έχεις μόνο εσύ δίκιο και οι υπόλοιποι όχι.

Ξέρεις όμως τι είναι δύσκολο;

Το να μπαίνεις στην θέση του άλλου.

Το να αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις μόνο εσύ δίκιο.

Το να παραδεχτείς ότι και εσύ έχεις φταίξει και ορισμένες φορές γίνεσαι άδικος.

Το να σέβεσαι την γνώμη του συνανθρώπου σου ακόμα και αν δεν ταιριάζει με το δικό σου ιδεολογικό σύστημα.

Μπορεί όσα είπα να μην σου αρέσουν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνω λάθος. Δεν είμαι φιλόσοφος ούτε και γνώστης της αλήθειας. Όσα διαβάζεις μπορεί να σε βρίσκουν εντελώς αντίθετο/η με τα πιστεύω σου. Όμως αυτό που θέλω να κρατήσεις μετά από όσα διάβασες είναι πως αυτή είναι η δική μου αλήθεια και ελπίζω να την σεβαστείς.

 

 

 

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Θάνου

It is our choices, that show what we truly are, far more than our abilities.- J.K. Rowling.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;