Ταξιδεύοντας και μαθαίνοντας την Δανία

Δανία
Πηγή: προσωπικό αρχείο

Ταξιδεύοντας στη Δανία

Τα ταξίδια σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένο άνθρωπο. Όλα τα ταξίδια ανεξαρτήτως προορισμού σου ανοίγουν το μυαλό, σου δείχνουν νέες εικόνες, σου δείχνουν πως είναι η ζωή πέρα από τον τόπο σου και το μέρος που ζεις. Σε μαγεύουν καθώς πολλές φορές σε κάνουν να ονειρεύεσαι αντικρίζοντας μαγικά μέρη. Ένα τέτοιο ταξίδι ήταν αυτό στη Δανία. Ταξίδι πολιτισμού.

Ταξίδι στη Δανία

Πηγαίνοντας να επισκεφτώ μια πολύ καλή μου φίλη είχα και την ευκαιρία να επισκεφτώ την πρώτη μου σκανδιναβική χώρα. Ήταν ένας στόχος να επεκτείνω τις ταξιδιωτικές μου ανησυχίες και στον Βορρά καθώς όλοι έλεγαν πως καμία σχέση δεν έχει με το Νότο και έτσι ήταν. Η Δανία ήταν ένα όνειρο. Πολλές λέξεις θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν, αλλά ο πολιτισμός και η ελευθερία κάθε είδους  ήταν παντού. Μια ελευθερία να είσαι ανεπιτήδευτος, ποδήλατα παντού, χαρούμενοι άνθρωποι, ευγενικοί και ορεξάτοι για τη ζωή. Ακόμη και η ατμόσφαιρα της Δανίας σε έκαναν να νιώθεις ότι ο πολιτισμός, η πραγματική έννοια αυτού μετουσιώνεται στην κουλτούρα της χώρας αυτής.

Μαθαίνοντας τη Δανία

Είναι όμορφο πολύ να μαθαίνεις μια χώρα, μαθαίνεις για τον πολιτισμό και την κουλτούρα της ενώ ”κλέβεις” όμορφες συνήθειες του λαού της. Το μυαλό και η καρδιά σου γεμίζουν νέες εικόνες και ιδέες για τον κόσμο, την ισότητα, την ευτυχία και τις αξίες της ζωής. Η Δανία συνδυάζει τον υγιεινό τρόπο ζωής και την ηρεμία αυτής, παρά τον κρύο καιρό της. Είναι μια πολύχρωμη χώρα, και πολλές φορές  έχει ανακηρυχθεί και ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο.Προκαταλήψεις και στερεότυπα αποτελούν απαγορευμένες λέξεις και πρακτικές.

Η μαγική λέξη ”hygge”

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με την δανέζικη αυτή λέξη, στάση ζωής. Δεν υπάρχει ελληνική λέξη με την οποία μπορεί να μεταφραστεί ακριβώς αλλά σημαίνει ζεστασιά και  ανεμελιά  που μπορείς να επιτύχεις από την διακόσμηση του σπιτιού σου ως στις σχέσεις  με τους άλλους ανθρώπους. Η Δανία είναι η χώρα της ζεστασιάς και της άνετης χαλαρής στάσης ζωής, που όλοι θα πρέπει να υιοθετήσουμε. Διακόσμηση του χώρου μας με ζεστά χρώματα πολλά φυτά και πολλά κεριά. Χαμηλοί φωτισμοί και γεμάτα βιταμίνες φαγητά. Τι το ιδανικότερο για τώρα που αρχίζει και αλλάζει ο καιρός από μια ζεστή ατμόσφαιρα και όμορφες μυρωδιές.

Η Δανία από τότε είναι και θα είναι στην καρδία μου για τις συμβουλές ζωής που η στάση ζωής των ανθρώπων της μου έδωσαν, από την ανάγκη να ζεις την ζωή όσο πιο ανέμελα και ποιοτικά μπορείς και να έχεις μια στάση απέναντι στην φύση και τον άνθρωπό γεμάτη σεβασμό και αγάπη, ειλικρινής αγάπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ίνα Οικονόμη

Μποέμικο και ρομαντικό πνεύμα με αγάπη για τα βιβλία,τα ταξίδια και τις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Ανεξήγητη αγάπη για την φιλοσοφία. "Πρέπει να είσαι έτοιμος να καείς στην ίδια σου τη φλόγα:πως να ξαναγεννηθείς αν δεν γίνεις πρώτα στάχτη"-Νίτσε

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;