Οι ταμπέλες στην εποχή μας

ταμπέλες

Την εποχή που ζούμε θα έχετε παρατηρήσει να συμβαίνουν πολλά και διάφορα πράγματα. Πράγματα παράξενα και συνήθως παράλογα για κάποιους, πράγματα που δεν μπορείς να διανοηθείς ότι συμβαίνουν και άλλα που δεν σου αρέσουν να γίνονται αλλά έχεις αποδεχτεί. Όλα αυτά, όμως, είναι πράγματα που γίνονται από ανθρώπους σε άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν αμέτρητα τέτοια παντού γύρω σου. Ένα από τα κυριότερα είναι η συνήθεια κάποιων ανθρώπων να μετανομάζουν άλλους με βάση τα δικά τους πιστεύω, ή αλλιώς να τους βάζουν ταμπέλες.

Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να προσάπτει σε όποιον θέλει το επίθετο που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα. Αν είναι λιγότερα ή περισσότερα κιλά από αυτά που έχει η κάθε κοινωνία/μόδα ως αποδεκτά, τότε είναι ανορεξικός ή χοντρός. Αν δεν είναι Έλληνας, τότε βρίσκουμε κάτι που έχει πάνω του διαφορετικό για να τον χλευάσουμε. Αν φοράει κοντές φούστες, τότε είναι άξια της μοίρας της. Αν δεν χαμογελάει, είναι ξινή- αν πάλι γελάει πολύ, είναι χαζοχαρούμενη. Αν ντύνεται όπως του αρέσει, τότε είναι παλαιομοδίτικος και δεν έχει ιδέα από στυλ. Αν διαβάζει, τότε είναι φυτό- αν πάλι όχι, τότε είναι χαζός. Αν βγαίνει έξω, τότε έχει λεφτά και τα χαλάει στα ποτά- αν πάλι δεν βγαίνει, τότε είναι κακομοίρα και αντικοινωνική.
Και άλλα τόσα παραδείγματα, όλοι μας τα βιώνουμε καθημερινά, άλλωστε. Μερικές φορές, μάλιστα, γινόμαστε και οι ίδιοι μέρος αυτής της κατρακύλας και όταν φτάνει η ώρα να απολογηθούμε, τότε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και ρίχνουμε το φταίξιμο στην πορεία της κουβέντας. Όλοι το απαρνιόμαστε, λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να προσβάλουμε ή να θίξουμε κάποιο πρόσωπο, απλά έτυχε να συζητηθεί μέσα στην παρέα.
Η αλήθεια είναι ότι, όντως, κανείς δεν θέλει να προσβάλλει κάποιον άλλον με αυτό που λέει, αλλά από την άλλη, το λένε γνωρίζοντας ότι αυτό γίνεται εκ του ασφαλούς. Αναρωτηθείτε τι θα γινόταν αν όλες αυτές οι ταμπέλες που βάζετε σε κάποιον φτάσουν τελικά στα αυτιά του. Ενδεχομένως να είναι έτσι ο χαρακτήρας του και να μην δώσει καν σημασία, να μην τον αγγίζουν αυτά που λέγονται για αυτόν. Αν, όμως, δεν είναι ένας δυνατός χαρακτήρας, μπορεί εύκολα ακούγοντας όλα αυτά να καταρρεύσει και να προβεί σε πολύ άσχημες ενέργειες, που άλλοτε βλάπτουν τον ίδιο του τον εαυτό και, άλλοτε, τους γύρω του. Η ιστορία μας έχει διδάξει αρκετές φορές πόσο μπορεί αρνητικά μπορεί να επηρεαστεί ο ψυχισμός ενός ανθρώπου που βιώνει τέτοιου είδους κοινωνική κατηγοριοποίηση ή και αποξένωση.
Κανείς δεν προτιμά να μιλάνε άσχημα για αυτόν, ανεξάρτητα αν αυτό τον επηρεάζει ή όχι. Ζούμε, όμως, σε μια κοινωνία η οποία προωθεί αυτή τη συνήθεια, προωθεί τις ταμπέλες. Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν καλύτερα όταν γνωρίζουν ότι κάποιος είναι ‘κατώτερος’ από αυτούς, γιατί νιώθουν ότι τότε είναι καλύτεροι από αυτούς και αυτό είναι πλέον το επιθυμητό τους επίτευγμα. Αυτό, ίσως, αποτελεί και ένα από τα αίτια που βάζει ταμπέλες ο ένας στον άλλον. Αν πιστεύω κάτι για τον εαυτό μου και κάτι χειρότερο για τον άλλον, τότε βρίσκομαι θεωρητικά σε καλύτερη θέση, τουλάχιστον στο μυαλό μου. Αδιαφορώντας για τις συνθήκες που έφτασαν το κάθε άτομο να βρίσκεται τη θέση που είναι, αδιαφορώντας για αυτά που έχει καταφέρει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις τα έχει καταφέρει, αδιαφορώντας γενικά για όλο το ιστορικό υπόβαθρό του. Ουσιαστικά, το να βάζεις ταμπέλες στους ανθρώπους έχει μια ρατσιστική εννοιολογική βάση. Κρίνουμε τους άλλους γιατί δεν είναι ίδιοι με εμάς, δεν θεωρούμε κάτι αποδεκτό γιατί είτε δεν το είχαμε ποτέ είτε δεν το γνωρίζουμε. Βάζουμε ταμπέλες στο διαφορετικό, λες και είναι κάτι το παράνομο και κρίνουμε τους άλλους σαν να ξέρουμε τα πάντα;
Όσο συνεχίζουμε να το κάνουμε αυτό ή να το αγνοούμε, άλλο τόσο θα ευνοούμε την ανάπτυξη του ρατσισμού, του φόβου προς τη διαφορετικότητα και, τελικά, της απομόνωσης των ανθρώπων. Δεν μπορείς ποτέ να γνωρίζεις τον πόνο που έχει βιώσει ο άλλος, την ιστορία που έχει δημιουργήσει, αν η ανάγκη τον έκανε να επιλέξει και αν οι συνθήκες τον ευνόησαν. Μην κάνεις πως ξέρεις γιατί δεν μπορείς να ξέρεις! Όπως και οι άλλοι δεν γνωρίζουν την πραγματική ιστορία που κρύβει μέσα του ο καθένας από εμάς, έτσι ακριβώς συμβαίνει και με εκείνους που βιαζόμαστε να τους βάλουμε ετικέτες.

Το βίντεο που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα!

https://www.youtube.com/watch?v=q0qD2K2RWkc

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα, πάτα εδώ.

ταμπέλες


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Κρικέλλη

Μου αρέσει να γράφω για διάφορα θέματα και πιστεύω ότι αν έστω και ένα άτομο παρακινηθεί ή καλυτερεύσει με οποιονδήποτε τρόπο από αυτά που γράφω, τότε έχω πετύχει έναν από τους στόχους μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;