Η ζωή μας χωρίς το ίντερνετ

'ίντερνετ
Πηγή εικόνας: naftemporiki

 

Ζούμε χωρίς το ίντερνετ;

Ας υποθέσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί το ίντερνετ. Τι συνεπάγεται αυτό για εμάς τα λαϊκά παιδιά;. Ας τα πιάσουμε ένα ένα. Αρχικά δεν θα υπήρχε η δωρεάν επικοινωνία. Μέσω του ίντερνετ μπορούμε να συνομιλούμε δωρεάν και ανά πάσα στιγμή με όποιον θέλουμε. Μπορείς να δεις με κάμερα το θείο σου στην Γερμανία ή να στέλνεις μηνύματα στην κολλητή σου ενώ διαβάζεις για τις εξετάσεις.

Εφόσον θεωρήσουμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ τότε ξέχνα το τζαμπέ και ξεκίνα να βάζεις μονάδες στο κινητό. Η επικοινωνία θα ήταν μόνο μέσω τηλεφώνου και κινητού. Δεν θα είχες την δυνατότητα να δεις τον συνομιλητή σου.

Δεν θα υπήρχαν τα social media. Κατά πόσο είναι κακό αυτό είναι θέμα για άλλη συζήτηση. Δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να προωθήσεις τον εαυτό σου. Το τι κάνουν και δεν κάνουν οι άλλοι θα ήταν άγνωστο για εσένα παρά μόνο αν ρώταγες τους ίδιους η κάποιον τρίτο. Για τους διάσημους θα μάθαινες από περιοδικά και εφημερίδες. Ενώ για τους άσημους συνομήλικούς που παλιά ακολουθούσες και σχολίαζες, δεν θα γνώριζες  καν την ύπαρξη τους.

Όχι μόνο δεν θα υπήρχαν τα social αλλά δεν θα ήταν εύκολο να ενημερώνεσαι για οποιοδήποτε θέμα σε προβληματίζει. Έβγαλες ένα σπυρί χωρίς να ξέρεις την αιτία; δεν θα μάθεις ποτέ ότι πιθανόν να έχεις καρκίνο 4 βαθμού, γιατί δεν θα υπάρχει ίντερνετ για να το δεις. Πόσες φορές googlares τι έχεις και δεν σου έβγαλε τον καρκίνο σαν πιθανή αιτία; Θα αρκεστείς στα λόγια της μητέρας σου ότι είναι από την ιδρωτίλα, καθώς και του γιατρού που ύστερα από αρκετές εξετάσεις σε διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανησυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλοι έχουμε (ή είμαστε)ο ξερόλας της παρέας που όταν ακούει κάτι ψάχνει αμέσως άρθρα στο ίντερνετ για να δει τι συμβαίνει. Χωρίς το ίντερνετ θα έπρεπε απλά να ξεστραβωθείς να μάθεις τι έγινε ακριβώς στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να πιάσεις και μια κουβέντα της προκοπής βρε αδερφέ.

arkas

Με το ίντερνετ μαθαίνεις διάφορες δεξιότητες χωρίς πληρωμή. Πως να παίξεις κιθάρα, να φτιάξεις κάτι με ξύλο ή με πηλό και ότι άλλο θες. Όχι ότι και τώρα δεν μπορείς να μάθεις. Αλλά θα πρέπει να πληρώσεις καθηγητές. Οι πληροφορίες που σου παρέχει το ίντερνετ για να μάθεις, ναι μεν σε κάνουν αυτοδίδακτο χωρίς να είσαι ακριβώς. Ναι μεν μαθαίνεις μόνος, όμως σε βοηθάει το παιδί στο βίντεο για το πώς να ακολουθήσεις τα σωστά βήματα.

Δεν θα μπορούσες να δεις κριτικές για ξενοδοχεία, εστιατόρια, αμάξια και ότι άλλο σε ενδιαφέρει να αγοράσεις. Θα ρωτούσες κάποιον πάνω στον τομέα για το ποια θα ήταν η πιο σωστή επιλογή αμαξιού. Θα στηριζόσουν 100% στην εμπειρία του φίλου σου ότι το ξενοδοχείο που σου προτείνει (με την κοινή τουαλέτα που ξέχασε να σου αναφέρει) είναι το ιδανικό μέρος για τις διακοπές σου.

Όπως καταλαβαίνεις αγαπητέ αναγνώστη/ρια η πληροφορία θα χανόταν. Θα ήξερες μόνο όσα σου δίδαξαν  στο σχολείο. Θα μάθαινες μέσα από ένα βιβλίο και θα άκουγες όσους είχαν όρεξη να μιλήσουν.

Αν ήθελες να βρεις μια οδό θα έπρεπε να περπατάς για ώρες και να ρωτάς τον κάθε περαστικό για οδηγίες. Ίσως όμως τότε να μάθαινες αναγκαστικά να προσανατολίζεσαι γιατί δεν θα είχες την εύκολη λύση ούτε ένα μηχάνημα για να στηρίζεσαι.

Οι δουλείες θα ήταν πιο χρονοβόρες. Οπότε θα αναγκαζόσουν να γίνεις πιο γρήγορος και να ξέρεις όσο καλύτερα μπορείς τον τομέα σου. Θ έπρεπε να μελετάς πολύ και σκληρά. Χωρίς το ίντερνετ ορισμένες δουλειές δεν θα υπήρχαν καν, όπως λόγου χάρη ο instagramer, youtuber κ.ο.κ

Χάρις το ίντερνετ μπορείς να βλέπεις όποια ταινία ή σειρά θες δωρεάν, καθώς και να κατεβάσεις όποια μουσική σου αρέσει (μεταξύ μας τώρα όλοι παράνομοι είμαστε). Δεν θα μπορούσες να πληρώσεις τους λογαριασμού σου. Αν και πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που τους αρέσει να κουράζονται και πάνε να πληρώσουν αυτοπροσώπως στην τράπεζα. Για αυτούς το να μαλώνουν  με τις γιαγιάδες για ώρες είναι μια μικρή ευχαρίστηση

Ξέχνα το Delivery μέσα από τις διάφορες εφαρμογές. Θα πάρεις τηλέφωνο για να παραγγείλεις το σουβλάκι που θες. Θα πρέπει να έχεις το φυλλάδιο για να ξέρεις το μενού, ειδάλλως θα πρέπει να ρωτήσεις το παιδί στο τηλέφωνο.

Είναι τόσα πολλά αυτά που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς το ίντερνετ. Η ακόμα καλύτερα, είναι τόσα αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αρκεί να προσπαθούσαμε παραπάνω.

Είναι το ίντερνετ εργαλείο του σατανά;

internet
wdrfree

Προφανώς και όχι!

Ωστόσο ας το παραδεχτούμε! Όσο χρήσιμο και αν είναι μας αποσυντονίζει πλήρως. Πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το ίντερνετ; Το εάν ένας γονιός αφήνει με τις ώρες το παιδί του να παίζει σημαίνει ότι φταίει το ίντερνετ; Το ότι σηκώνεσαι το πρωί και το κινητό το έχεις σαν προέκταση του χεριού σου για να χαζέψεις τα άκυρα νέα της ημέρας; Δεν λέω ότι είναι κακό να το κάνεις. Προσπαθώ να σου καταδείξω ότι είναι κακό να το παρακάνεις.

Πόσοι είναι εκείνοι που βγαίνουν με τις παρέες τους και αντί να μιλάνε μεταξύ τους κάθονται για ώρες στο κινητό; τότε γιατί βγήκαν; Οκ, άνθρωποι είμαστε, θα τύχη να βγεις με την παρέα σου και να χαζέψεις, να στείλεις κανένα μήνυμα, ή να θες να περάσει η ώρα γιατί οι φίλοι σου λένε τα νέα τους που αυτοί δεν τα ξέρουν αλλά εσύ τα έχεις ξανά ακούσει. Το θέμα είναι όταν το παρακάνεις.

Το ίντερνετ είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Έχει γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι τις καθημερινότητας μας. Απλά να θυμάστε ότι η αληθινή ζωή είναι εκεί έξω. Οι εμπειρίες έρχονται με το να ζεις και οι επιτυχίες με την προσπάθεια. Όταν είσαι πίσω από μια οθόνη, ότι και αν σου προσφέρει ξέρεις ότι δεν θα φύγει ποτέ. Όμως οι ευκαιρίες ο χρόνος και οι άνθρωποι δεν είναι δεδομένοι.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Θάνου

It is our choices, that show what we truly are, far more than our abilities.- J.K. Rowling.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;