Η βιβλιοθήκη και η δυναμική της

Ναι είναι αναγκαία η βιβλιοθήκη, για κάποιους περισσότερο (ναι στους φοιτητές αναφέρομαι) και για κάποιους λιγότερο. Υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ανακαλύψει την μαγεία που κρύβει μια βιβλιοθήκη και την περιφρονούν. Εν μέρει είναι αντιληπτό, αλλά όχι δεκτό. Η βιβλιοθήκη έχει συνδεθεί στενά με το διάβασμα και το διάβασμα με τη σειρά του έχει εξισωθεί με τα σχολικά και κουραστικά χρόνια. Συνεπώς, η θέαση της βιβλιοθήκης γίνεται με έναν τρόπο που αντικατοπτρίζει μία απέχθεια και μία αρνητικότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, απέχει πολύ από τα μαθητικά έτη.

Η βιβλιοθήκη λοιπόν, όπως και τα βιβλία που φιλοξενεί, κρύβει ένα ταξίδι που θα συναρπάσει τον επισκέπτη της, είτε με τα πολυποίκιλα βιβλία της , είτε με το ‘’vibe’’- την ατμόσφαιρά της. Αποτελεί ένα καταφύγιο στο οποίο ο καθένας που θα επιλέξει να πάει, επενδύει στον εαυτό του. Είναι ένα μέρος πνευματικής διέγερσης, αφού με ένα βιβλίο στο χέρι ο νους κανενός δεν αποκοιμήθηκε ποτέ (εκτός εάν μιλάμε για βιβλία πανελληνίων, τότε πάσο).

Θα παρατηρήσει κάποιος εάν πάει εν καιρώ εξεταστικής περιόδου πως σχεδόν όλες οι βιβλιοθήκες είναι γεμάτες με ανήσυχους και αγχωμένους για τα μαθήματα φοιτητές. Θα τους δει να ξημεροβραδιάζονται προσπαθώντας να τελειώσουν την ατελείωτη ύλη των υπέρογκων συγγραμμάτων και να φεύγουν από εκεί ακόμα ανήσυχοι. Και μετά η πλειονότητα των φοιτητών θα χαθούν για αρκετούς μήνες από τον χώρο αυτό, βλέποντάς τον ως μόνο το μέρος που θα τους βοηθήσει για την εξεταστική. Η βιβλιοθήκη κατά αυτόν τον τρόπο χάνει την ουσία της. Οι φοιτητές μειώνουν άθελά τους προφανώς τον κοινωνικό της ρόλο, που σαφώς είναι και να αποτελέσει μέρος προετοιμασίας εξετάσεων αλλά όχι μόνο αυτό.

Φυλάει πάρα πολλές κατηγορίες βιβλίων που έχουν να προσφέρουν αμέτρητες πληροφορίες και ερεθίσματα στους δέκτες τους, να ταξιδέψουν τα μυαλά τους σε άλλους γαλαξίες και μέρη. Και αυτό είναι το ύψιστο αγαθό που παρέχει μία βιβλιοθήκη, η έξαρση της φαντασίας μέσω των αισθήσεων. Θαρρώ πως δε συγκρίνεται η φυσική υπόσταση των βιβλίων, που τα κρατάς, τα τσαλακώνεις, τα πιάνεις, τα μυρίζεις, με τα ψηφιακά βιβλία. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι μία έσχατη λύση ανάγκης. Ικανοποιεί όλα τα γούστα του αναγνώστη καθώς και έχει βιβλία κάθε λογής, σπάνια και μη, δίνοντας απλόχερα παιδεία σε όποιον έχει την θέληση να την εκλάβει. Η βιβλιοθήκη λοιπόν ανεξαρτήτως μεγέθους εν καιρώ κρίσης παιδείας είναι αναγκαία να εισέλθει στην ζωή όλων και δη των νέων μυαλών,  προκειμένου να συνηθίσουν να την αντιμετωπίζουν ως μέρος μίας καθημερινής ρουτίνας. Ως μίας συνήθειας που μόνο καλό έχει να δώσει και σε αυτούς αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα είσαι σε φάση βαρεμάρας και θα έχεις ελεύθερο χρόνο, βάλε τον εαυτό σου στην διαδικασία να επισκεφθεί την κοντινότερη βιβλιοθήκη και κάπως έτσι θα γίνει η αρχή μίας ατέρμονης αγάπης. Μίας σαγήνης τόσο λόγω των βιβλίων, αλλά και του χώρου και του συναισθήματος που εκπέμπει η όλη κατάσταση.

Και εάν δε σε έπεισα, τσέκαρε μερικές βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο για να πάρεις μία ιδέα από την δυναμική τους :

Rio de Janeiro,real gabinete portugues de leitura.

πηγή:theguardian.com

βιβλιοθήκη

Stuttgart,Germany, stadtbibliothek.

πηγή: dw.com

Sankt,Switzerland,stiftsbibliothek.

πηγή:theguardian.com

βιβλιοθήκη

ή εάν είσαι οπτικό-ακουστικό τυπάκι ιδού :


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έφη Σταμούλη

Το μυαλό μου μία εντροπία. Αθεράπευτα υπναρού με συχνές εκρήξεις ενέργειας και επιθυμίας να καλυτερεύσει την ζωή της , ιδίως μετά από μία κούπα καφέ. Συνήθως θα βρεθεί να ακούει μουσική , να απολαμβάνει ένα βιβλίο , να κάνει binge watching μία σειρά ή να αράζει με τα φιλαράκια της. Ενίοτε είναι και φοιτήτρια Ανθρωπολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;