Ρέμα Ορλιά: ο παράδεισος του Ολύμπου

Πηγή: Platamonas.gr

Στον ανατολικό Όλυμπο, δυτικά του Δίον υπάρχουν δύο σημεία άγνωστα σε πολλούς, πλην των ντόπιων, αλλά ευρύτερα γνωστά σε ξένους επισκέπτες. Ο λόγος γίνεται φυσικά για τους καταρράκτες στο ρέμα Ορλιά (ή Ουρλιά) και το καταφύγιο Κορομηλιά.

Ο μύθος για το ρέμα Ορλιά

Σύμφωνα με την παράδοση, το ποτάμι Ελικώνας ή Βαφύρας ή Ορλιάς ονομάστηκε έτσι από τον θόρυβο-βουητό του νερού του. Ο Ορλιάς είναι αρχαιότατος ποταμός της Πιερίας, ο οποίος “χάθηκε” από την ντροπή του, αρνούμενος να εξαγνίσει τις Μαινάδες (μαινόμενες γυναίκες της Πιερίας), οι οποίες θέλησαν να ξεπλύνουν εκεί τα χέρια τους από το αίμα του Ορφέα. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πώς ο ποταμός μπήκε στο έδαφος και βγήκε ξανά στην επιφάνεια λίγο πιο έξω από το Δίον, όπου σχηματίζει και τους καταρράκτες του.

Ακολουθώντας το μονοπάτι…

Για να φτάσουμε στους καταρράκτες Ορλιά, κινούμαστε στην Εθνική Οδό, την οποία εγκαταλείπουμε στην έξοδο προς Δίον. Ακολουθώντας την πινακίδα προς “Καταφύγιο Κορομηλιά” και στη συνέχεια τις πινακίδες “Όλυμπος”, στα 4 χλμ. περίπου συναντάμε το εξωκλήσι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και λίγα μέτρα παραπάνω, αφήνουμε το αυτοκίνητο. Ακολουθούμε πεζοί το δρομάκι που μας οδηγεί στον έναν καταρράκτη, ο οποίος δημιουργεί μικρή λίμνη.

Στο δρομάκι πριν φτάσουμε στον πρώτο καταρράκτη, υπάρχει ένας βράχος με ζωγραφισμένη μια κόκκινη καρδιά. Αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι σε τρία λεπτά καταλήγουμε στον δεύτερο καταρράκτη. Ο δεύτερος καταρράκτης είναι πιο ψηλός και επιβλητικός και δημιουργεί μεγαλύτερη και πιο βαθιά λίμνη. Αρκετοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής επισκέπτονται τους καταρράκτες για μπάνιο και πικνίκ.

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Δήμος Ζωγράφου: Η ιστορία από τον δήμο Ποταμού έως σήμερα
Ad 14

Επίσης, ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να απολαύσει μια πληθώρα χειμερινών και θαλάσσιων σπορ. Η περιοχή προσφέρει δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση και canyoning.

Ρέμα Ορλιά
Πηγή: Dion-olympos.gr

Καταφύγιο Κορομηλιάς

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφτούν το καταφύγιο Κορομομηλιάς, 9 χλμ. από τη διασταύρωση με τους καταρράκτες. Εκεί μπορεί κανείς να φτάσει είτε με πεζοπορία από μονοπάτι παράλληλο του ρέματος Ορλιά, είτε με αυτοκίνητο σε χωματόδρομο με κάποια ανώμαλα σημεία.

Η διάρκεια ανάβασης διαρκεί περίπου 2.5 ώρες για εκπαιδευμένους οδοιπόρους, ενώ με το αυτοκίνητο 9 χλμ., δηλαδή 35-40 λεπτά οδήγησης. Το καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100μ, διαθέτει κατάλυμα για ύπνο και φαγητό. Ιδανική εποχή για τη διαδρομή αυτή είναι αφού λιώσουν τα χιόνια, καθώς αυτά τροφοδοτούν τα ρέματα.

Ρέμα Ορλιά
2.bp.blogspot.com

Η χλωρίδα και πανίδα στο ρέμα Ορλιά

Η περιοχή είναι ιδανική και για την εξερεύνηση της χλωρίδας και της πανίδας του Ολύμπου. Το βουνό αυτό θεωρείται ένας βοτανικός παράδεισος, αφού πολλά από τα είδη του είναι ενδημικά. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να θαυμάσουμε το πλήθος από τις διαφορετικές ορχιδέες. Η κίτρινη Orchis Provincialis, η μικρή κόκκινη Orchis Quadripunctata και οι διάστικτες Orcis Tridentata και Orchis Purpurea.

Μέσα στους θάμνους βρίσκουμε την Campanula Spatulata. Στα ξέφωτα μπορούμε να βρούμε την Fritillaria Μessanensis, ενώ δίπλα στα ρέματα η σαρκοφάγα Pringuicula hirtiflora παραμονεύει να πιάσει στα κολλώδη φύλλα της μικρά ανύποπτα έντομα. Πάνω στις πέτρες μπλεδίζει η Aquilegia Αmaliae και το Ceranium Samguineum ζωγραφίζει με πινελιές κόκκινες τους πράσινους θάμνους.

Η πανίδα της περιοχής και εν γένει του Ολύμπου περιλαμβάνει σημαντική ποικιλία ειδών. Συνολικά έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, όπως αγριοκάτσικο, αγριόγατα, κουνάβι κ.α. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 104 είδη πουλιών, ορισμένα από τα οποία πολύ σπάνια.

Διαβάστε επίσης  Παλαιός Παντελεήμονας Πιερίας: Χωριό-Όνειρο
Orchis Provincialis
Πηγή: Floraolympus.blogspot.gr

Όλυμπος

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς