Πάσχα στην Ελλάδα: τα πιο περίεργα και γνωστά έθιμα

(εικόνα από neolaia.gr)

 

Το  Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας κατά την οποία γιορτάζεται η Ανάσταση του Χριστού. Σε πολλά μέρη του κόσμου εκείνη την περίοδο πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις. Τα λαϊκά έθιμα κατά τον σύγχρονο εορτασμό της Ανάστασης στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν το άναμμα λαμπάδων και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια από την τελετουργία της Ανάστασης στις εκκλησίες, δείπνο με κύριο φαγητό τη μαγειρίτσα, τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και το σούβλισμα του οβελία κατά την Κυριακή του Πάσχα.

Το Πάσχα όμως είναι μία τόσο ιδιαίτερη γιορτή που ακόμα και αν παρατηρήσουμε πολλά κοινά ως προς τον Εορτασμό του σίγουρα υπάρχουν άλλα τόσα ήθη και έθιμα που διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Ας ρίξουμε μία ματιά στα πιο παράξενα έθιμα που υπάρχουν στα χωριά και στα νησιά της Ελλάδας.

 

Το πρώτο παράξενο έθιμο είναι οι «Αυγομαχίες». Στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστανούσα Κερκίνης, στην κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, στο Θρυλόριο του Νομού Ροδόπης, στο Μυλοπόταμο της Δράμας και στον  Άνω Άγιο Ιωάννη στην Πιερία, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών εφοπλίζονται με τριάντα κόκκινα αυγά ο καθένας και ξεκινάνε οι «Αυγομαχίες». Νικητής αναδεικνύεται αυτός που στο τέλος της μάχης θα έχει μείνει με τα λιγότερα σπασμένα αυγά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

(εικόνα από cnn.gr)

 

Άλλο ένα παράξενο έθιμο είναι ο «χορός της βροχής» , στα Καλύβια Λιμεναριών της Θάσου που έχει τις ρίζες του στους χορούς του διονυσιακού κύκλου και είναι μία επίκληση για ανοιξιάτικη βροχή. Σύμφωνα με το έθιμο  οι κάτοικοι πιάνουν το χορό  την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς και κρέας με ρύζι που μαγειρεύεται σε τσουκάλια και μοιράζεται στον κόσμο.

Από τα πιο παλιά έθιμα είναι τα «Μαζίδια» που επιβιώνει μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελευθερών , δυτικά του Νομού Καβάλας. Ο κόσμος μεταφέρει σε πομπή τα εικονίσματα από τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη στο εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου όπου τελούν αρτοκλασία και αγιασμό με σκοπό να ευλογηθεί η καλλιεργητική περίοδος που ξεκινάει. Το έθιμο ολοκληρώνεται αφού επιστρέψουν τις εικόνες πίσω στην εκκλησία, με χορούς και σπιτικά φαγητά στην πλατεία του οικισμού.

Στην Πάτμο υπάρχει το έθιμο του «Νιπτήρα» που τον στολίζουν με βάγιες και ανοιξιάτικα λουλούδια, την Μεγάλη Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου σε κεντρική πλατεία της Χώρας ενώ την Κυριακή του Πάσχα γίνεται η δεύτερη Ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε 7 γλώσσες και μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.

Το πιο γνωστό έθιμο ο «Ρουκετοπόλεμος» που γίνεται στη Χίο, πρόκειται για ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία. Στην ουσία είναι ένας ¨πόλεμος¨  ανάμεσα στην ενορία του Αγίου Μάρκου και στην ενορία της Παναγίας Ερυθιανής, με εξαίρεση τα χρόνια της Γερμανικής κατοχής και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας το έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

(εικόνα από newsbomb.gr)

 

Ένα τελευταίο έθιμο είναι οι «Μπότηδες» στην Κέρκυρα. Έίναι ένας συνδυασμός ενετικής και ορθόδοξης παράδοσης. Οι κάτοικοι πετάνε πήλινα κανάτια, αφού πρώτα τα έχουν στολίσει με κόκκινες κορδέλες, από τα μπαλκόνια τους με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 το μεσημέρι ενώ παράλληλα οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους και παίζουν χαρμόσυνες μελωδίες.

(εικόνα από newsit.gr)

 

 

Αυτά είναι τα περισσότερα από τα πιο περίεργα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα. Έθιμα που επιβιώνουν μέχρι σήμερα και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών εκείνες τις μέρες.

Φέτος το Πάσχα μένουμε σπίτι!

 

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

Ladylike.gr

Newsit.gr

Newsbomb.gr

Neolaia.gr

Cnn.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεωργία Γιούπα

Πτυχιούχος της Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;