Παιανία: H γενέθλια πόλη του ρήτορα Δημοσθένη

Παιανία
Πηγή εικόνας: urbanlife.gr

Η Παιανία είναι προάστιο της Ανατολικής Αττικής και βρίσκεται από την μία πλευρά δίπλα στην κοιλάδα των μεσογείων και από την άλλη την αγκαλιάζει ο Υμηττός. Ήταν τόπος καταγωγής του πασίγνωστου Ρήτορα Δημοσθένη που έχει δώσει την μορφή του στο έμβλημα της πόλης μαζί με ένα φύλλο αμπέλου, στοιχείο της μεσογειακής χλωρίδας που χαρακτηρίζει την περιοχή. Η περιοχή φημίζεται για τα γραφικά της ταβερνάκια αλλά οι περισσότεροι αγνοούν ότι έχει μια απίστευτη λαογραφική και ιστορική παράδοση. Τα αξιοθέατα της είναι ένα προς ένα μοναδικά και με το τέλος του άρθρου σίγουρα η επίσκεψη σας στην περιοχή επιβάλλεται.

Παιανία
Πηγή εικόνας: marko.gr

Ιστορικά η ονομασία Παιανία είναι αρχαιοελληνική και ήταν ένας από τους πιο πλούσιους δήμους της αρχαίας Αθήνας. Η περίοδο ακμής της ήταν μεταξύ του 5o έως και τον 3o αιώνα που ξεκίνησε η παρακμή της χωρίς όμως να εγκαταλειφθεί. Τα χρόνια της Λατινοκρατίας (1204-1453) στην περιοχή κατέβηκαν οι Αρβανίτες που συμβίωσαν μαζί με τους αρχαίους Παιανείς και άλλαξαν το όνομα της πόλης σε Λιόπεσι. Οι αρβανίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή καθώς ζητούσαν οι Λατίνοι κυρίαρχοι της περιοχής φθηνά εργατικά χέρια για τα χωράφια. Οι λιοπεσιώτες είχαν πολύ μεγάλη συμμετοχή στην Ελληνική επανάσταση του 1821 με ονομαστούς οπλαρχηγούς όπως ο Γιάννης και Αναγνώστης Ντάβαρης. Η επίσημη μετονομασία σε Παιανία έγινε επίσημα με βασιλικό διάταγμα του 1915 αλλά η προηγούμενη αρβανίτικη ονομασία Λιόπεσι υπήρχε στην τοπική διάλεκτο των κατοίκων μέχρι και τη δεκαετία του ’70.

Παιανία
Πηγή εικόνας: dailymirror.gr

Ένα από τους καλύτερους λόγους για να έρθεις στην Παιανία είναι το σπήλαιο «Κουτούκι» που αποτελεί ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης, και η ηλικία του, υπολογίζετε στα 2.000.000 χρόνια και ανακαλύφτηκε το 1926 από βοσκούς. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο και ομορφότερο της Αττικής. Έχει κατακόρυφο ύψος 38.5μ και το μήκος των διαδρόμων είναι 350μ. Ο κεντρικός του θάλαμος έχει διαστάσεις 60χ60 και η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 17 βαθμούς κελσίου. Η είσοδος έχει πολύ μικρό αντίτιμο και εντός του θα βρείτε έργα της φύσης από σταλακτίτες και σταλαγμίτες που θα σας θυμίσουν τον πύργο της Πίζας, το άγαλμα της Ελευθερίας, τις Καρυάτιδες, τις αρχαίες στήλες, λιοντάρι, κοράλλια και τον κόκκινο καταρράκτη που το χρώμα του οφείλετε στα οξείδια του σιδηρού. (Τηλέφωνα: 210-6642910 /210-6642108).

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Φιλικής Εταιρείας: Ένα κρησφύγετο που έγινε μουσείο
Παιανία
Πηγή εικόνας: vorresmuseum.gr

Δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης είναι το μοναδικό μουσείο Βορρέ. Ιδρύθηκε το 1983 και είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα που σαν σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει τον πολιτισμό και την ελληνική τέχνη. Ιδρυτής του ο Ιών Βορρέ συλλέκτης έργων τέχνης διεθνούς φήμης ο οποίος είχε διατελέσει την δεκαετία του 90 δήμαρχος Παιανίας. Το μουσείο βρίσκεται μέσα σε μια έκταση 18 στρεμμάτων και είναι γνωστό για την ενεργή του δράση μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, και διοργάνωση εκθέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι κήποι που το περιβάλλουν αποτελούνται βασικά από την μεσογειακή χλωρίδα και θεωρούνται από τους πιο σημαντικούς κήπους στην Αθήνα. Το μουσείο στην ουσία αποτελείται από δυο μουσεία το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης που και τα δυο μαζί καταγράφουν 2500 χρόνια ιστορίας μέσα από 6000 περίπου εκθέματα. Στο λαογραφικό μουσείο η περιήγηση στα εκθέματα γίνεται την μια στιγμή στο εσωτερικό του κτηρίου και την άλλη εξωτερικά. Θα δείτε έπιπλα από την νησιωτική Ελλάδα, κειμήλια, κεραμικά, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Στο μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής τέχνης θα εντοπίσετε μοναδικά γλυπτά, και πίνακες από μοναδικούς Έλληνες ζωγράφους που έλαμψαν στα μέσα στον 20ού αιώνα μέσα από διαφορετικά ζωγραφικά κινήματα.

Advertisements
Ad 14
Παιανία
Πηγή εικόνας: nextdeal.gr

Στο κέντρο της Παιανίας  στην πλατεία βασιλέως Κωνσταντίνου, υπάρχει ο ιερός ναός της Ζωοδόχου Πηγής. Θεωρείτε η μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης  και η οικοδόμηση της έγινε μεταξύ 1902- 1905. Ο τύπος του ναού είναι σύνθετος το ανατολικό σκέλος του αναπτύσσετε στον τύπο του σταυροειδούς ναού και το δυτικό αναπτύσσετε σε τύπο βασιλικής. Το πιο σημαντικό μέρος του ναού είναι οι αγιογραφίες που έχουν γίνει από τα χέρια του  Φώτη Κόντογλου. Πολιούχος της πόλης όμως είναι ο Άγιος Αθανάσιος. Είναι ο παλαιότερος της πόλης και την ημέρα που γιορτάζει γίνονται πολλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές γιορτές. Στο χώρο έχουν βρεθεί ευρήματα που μαρτυρούν ότι προϋπήρχε του χώρου παλαιοχριστιανικός οικισμός. Οι τοιχογραφίες του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά την επίσκεψη σας θα πρέπει να δείτε και το ταφικό μνημείο του Αγίου Σάββα Χαλλιδούς που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Παιανίας.

Διαβάστε επίσης  Κομοτηνή: Εκεί που δύο λαοί συναντιούνται
Παιανία
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Στην πλατεία Δημοσθένους θα βρείτε και την διάσημη Δημοσθένειος Βιβλιοθήκη που σαν σκοπό έχει να καλύψει της πληροφοριακές ανάγκες των πολιτών του Δήμου χωρίς αντίτιμο. Είναι δανειστική και μέσα από 6000 βιβλία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για θέματα που αφορούν την ιστορία, την λαογραφία της πόλης, βιβλία με θρησκευτικά, φιλοσοφικά θέματα και η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσα από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων. Στην Παιανία θα βρείτε και το ιστορικό Εκκλησιαστικό μουσείο «Η γέννηση του Χριστού». Στεγάζεται στο παλαιό 2ο δημοτικό σχολείο και μπορείτε να βρείτε αξιόλογα εκκλησιαστικά αντικείμενα, εικόνες, βιβλία. Ιδιαίτερη μνεία για το φωτογραφικό οδοιπορικό και τέμπλο από τον πρώτο ιστορικό ναό της πόλης της «Χριστουγέννησης» που βρίσκονταν στην πλατεία του οπλαρχηγού Ντάβαρη. Αξέχαστη θα σας μείνει η επίσκεψη στο μουσείο Ιστορίας και Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου Ελληνίδων. Εδώ θα μπορέσετε να δείτε αυθεντικές τοπικές φορεσιές, κοσμήματα, 25.000 αντικείμενα μιας άλλης εποχής, αντίγραφα μινωικών, αρχαϊκών και βυζαντινών ενδυμάτων. Διοργανώνονται πολλές κοινωνικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες και έχουν δημιουργηθεί τμήματα αγιογραφίας και παραδοσιακών χορών.

Παιανία
Πηγή εικόνας: asbmh.pitt.edu

Στην Παιανία θα βρείτε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος. Το έργο του είναι πολύ σημαντικό και σκοπό έχει την μορφωτική, πολιτιστική, φιλεκπαιδευτική, επιστημονική και εκδοτική δραστηριότητα για θέματα που έχουν να κάνουν με την λογοτεχνία τις καλές τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες και ανάγεται στην ευρωπαϊκή συνεργασία. Το κτήριο από μόνο του είναι εντυπωσιακό και εδώ θα βρείτε βιβλιοθήκη με περίπου 20.000 τίτλους, τμήματα πινακοθήκης, και ιστορικής-λογοτεχνικής-λαογραφικής-καλλιτεχνικής και φιλοτελικής αρχειοθήκης. Να αναφέρουμε ότι διάσπαρτα στην πόλη θα βρείτε σημεία από τις παλαιές ράγες που ένωναν το Λαύριο με τους Αγίους Αναργύρους ειδικά στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, και στον χώρο του παλαιού σταθμού πλέον στεγάζεται παιδικός σταθμός.

Διαβάστε επίσης  Ακρόπολη: Ο ιερός βράχος με τα αχαρτογράφητα περάσματα
Παιανία
Πηγή εικόνας: slpress.gr

Η Παιανία τελικά ήταν μια έκπληξη. Οι ενεργοί της πολίτες αγαπούν την πόλη τους και έχουν κάνει θαύματα. Οι εστίες πολιτισμού, οι λαογραφικοί θησαυροί, τα παμπάλαια εκκλησάκια, οι ήσυχες πλατείες, και το μαγικό σπήλαιο είναι λόγοι για να βρεθείς κοντά της. Καμιά φορά δεν είναι τυχαίο που μια τέτοια πόλη γέννησε τόσους αξιόλογους ανθρώπους. Η επίσκεψη επομένως στην Πατρίδα του Δημοσθένη επιβάλλεται.


Πηγές:

  • el.wikipedia.org
  • vorresmuseum.gr
  • paiania.gov.gr
  • euarce.com

Σύνταξη κειμένου: Δημοσθένης Ζιούλας

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός . Λατρεύω τα ταξίδια , την μουσική , το καλό φαγητό . Διαβάζω πολύ και λατρεύω τα γραμματόσημα. Αγαπώ το περπάτημα και λατρεύω να βλέπω με φίλους ταινίες και σειρές.
Ζω μέσα στην θετική ενέργεια και πάντα προσπαθώ να βοηθώ όσους το έχουν ανάγκη .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

70s boho chic: Το trend που κάνει δυνατό comeback.

Το boho chic των 70s, εμπνευσμένο από την ανεπιτήδευτη αισθητική

Απόγνωση, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ: Μια χειριστική πρόζα

Το αριστούργημα του Ναμπόκοφ, Απόγνωση, συντίθεται με μια συγκλονιστική πρόζα