Όρμα, η Αρχόντισσα της Αλμωπίας!

Πηγή: https://www.picuki.com/

Τόπος όμορφος, αυθεντικός και αναλλοίωτος στο χρόνο. Η περιήγηση στη Μακεδονία και συγκεκριμένα σε περιοχές πέριξ της γενέτειρας του μεγάλου στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρου, την αρχαία Πέλλα, δεν είναι απλώς απόδραση. Είναι το τοπίο, η πλούσια βλάστηση, τα νερά, οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Αυτούς θα συναντήσει κανείς όταν ο δρόμος τους, τους οδηγήσει σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Αλμωπίας, την μικρή, αλλά ξεχωριστή Όρμα, που απέχει μόλις τρία χλμ. από τη γνωστή Λουτρόπολη Πόζαρ και 15 χλμ. από την Αριδαία.

Είναι το μικρό ορεινό χωριό, το οποίο ο Μακεδόνας στρατηλάτης αγαπούσε πολύ, τόσο για τα κάστανα και τα κεράσια που παράγει η περιοχή, όσο και για το απόκοσμο δάσος της Όρμας, ή αλλιώς «Μαύρο Δάσος». Λέγεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος από εκεί έκοβε ξύλα για να φτιάξει σάρισες, λίγο πριν ξεκινήσει για τις πολεμικές του εκστρατείες. Σήμερα, η Όρμα αποτελεί όμορφο ησυχαστήριο και θεωρείται ο δεύτερος τουριστικός προορισμός της Αλμωπίας μετά το Λουτράκι, διαθέτοντας ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, ξενοδοχεία και εστιατόρια.

  Η ονομασία του χωριού οφείλεται κατά μια εκδοχή στην ομώνυμη αρχαία μακεδονική πόλη που τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή ενώ σύμφωνα με άλλη στα νερά του ποταμού που ξεχύνονταν ορμητικά μέσα από το βουνό. Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι η λέξη «’Όρμα» προέρχεται από το ρήμα ορμά-ω και θέλει να δηλώσει  ότι το χωριό βρίσκεται σε σημείο όπου τα νερά του ποταμού ξεχύνονται με ορμή.

Η βιοποικιλότητα της τοποθεσίας είναι πολύ σημαντική και η περιοχή είναι από μόνη της φυσικό αξιοθέατο, καθώς βρίσκεται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με καταρράκτες και πλατάνια. Συγκεκριμένα, την πλατεία του χωριού διασχίζει ένα υπέροχο ποταμάκι που προσφέρει αγαλλίαση στον κάθε περαστικό με τον ήχο από τα ρυάκια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως επί το πλείστον οι κάτοικοι της Όρμα ασχολούνται με την γεωργία. Η περιοχή και το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια κερασιού, κάστανου, ροδάκινου, αλλά και πολλών οποροκηπευτικών.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στη θέση «Τούμπα» της Όρμας έχουν βρεθεί ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα, ενώ στην Κορυφή του Τραυλού υπάρχουν απομεινάρια τείχους. Τα κεραμικά που έχουν βρεθεί  στην περιοχή αυτή, χρονολογούνται στην υστερορωμαϊκή περίοδο. Μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πολλοί κάτοικοι της Όρμας μετακινήθηκαν και συνέχισαν τη ζωή τους στην Έδεσσα. Από την Όρμα αναδείχτηκαν αγωνιστές που ακολούθησαν τον Αγγελή Γάτσο στον αγώνα του 1821Μακεδονομάχοι καθώς και αδικοχαμένοι στις μάχες του εμφυλίου. Τον Ιούνιο του 1908 το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από επίθεση Βουλγάρων κομιτατζήδων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Το πιο συγκινητικό και το πιο όμορφο αναμνηστικό που μπορεί να πάρει κανείς μαζί του φεύγοντας από την Όρμα είναι η ενεργητικότητα, η δημιουργική διάθεση και το φιλόξενο πνεύμα των κατοίκων. Έχουν πιάσει το νόημα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Αναμφισβήτητα η ψυχή της Όρμας, είναι ο Σύλλογος Γυναικών που σήμερα αριθμεί 65 μέλη. Είναι από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από γυναίκες κάθε ηλικίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται με το χορευτικό τμήμα, την κοινωνική τους, ανιδιοτελή προσφορά και κυρίως με τον καλλωπισμό του χωριού τους σε διάφορους δημόσιους χώρους. Αυτή η ομάδα γυναικών που κρατά την παράδοση ακόμη ζωντανή, κατάφερε να κάνει την Όρμα πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, από χώρες των Βαλκανίων, της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι ο Φινλανδός, ο Βέλγος ακόμη και ο Τούρκος τουρίστας, αμέσως μετά το λουτρά που θα κάνει στα Πόζαρ, θα σπεύσει στην Όρμα για καλό φαγητό, με συνταγές που κράτησαν σαν φυλαχτό οι γιαγιάδες, και μαγειρεμένο με ντόπια προϊόντα, πιπεριές, σπαράγγια και μανιτάρια. Στη συνέχεια θα σταθεί στους πάγκους που έχουν στήσει στην πανέμορφη πλατεία του χωριού τα μέλη του «Συλλόγου Γυναικών Όρμα» με λογιών – λογιών καλούδια: γλυκά του κουταλιού, με κορυφαίο το γλυκό κάστανο, μαρμελάδες, τουρσιά, πάστες πιπεριάς και φυσικά νοστιμότατα ζυμαρικά, τραχανά και χυλοπίτες.

Πηγή: Orma

Τι έκανε ο Σύλλογος; έφτιαξε την κεντρική γέφυρα του χωριού, που σήμερα είναι λειτουργική και καλαίσθητη, αφού οι γυναίκες φρόντισαν να τη στολίσουν με δεκάδες γλάστρες με φυτά και λουλούδια, τη βρύση, που ήταν εγκαταλελειμμένη και στην ουσία την ξανάχτισε, βάζοντας πέτρες και άλλα υλικά για να ομορφύνει. Επίσης, φροντίζει καθημερινά για την καθαριότητα του χωριού, και αναλαμβάνει το στολισμό του τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, με στόχο η Όρμα να προσελκύει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι πολλές. Την τελευταία  Κυριακή της Αποκριάς, ανάβουν φωτιές στην πλατεία του χωριού και καίνε τον Καρνάβαλο. Στα τέλη Ιουλίου, γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ στις αρχές Οκτώβρη, γίνεται η Γιορτή του Κάστανου, με προσφορά τσίπουρου και κάστανου στην πλατεία του χωριού. Στη γιορτή του Αγίου Νέστωρα, στις 27 Οκτώβρη, γίνεται πανηγύρι.

Το χωριό αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες τοπικές κοινότητες, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να καταλάβει και να βιώσει την έννοια του πολιτισμού.

 

 

Πηγές:

http://www.orma.gr/index.php

Wikipaideia.com

Λουτρά Πόζαρ(https://www.touristorama.com/)

Ο Μεγαλέξανδρος…έτρωγε γλυκό κάστανο και έφτιαχνε σάρισες από το «Μαύρο Δάσος» (https://www.makthes.gr/)

Όρμα: Το πανέμορφο χωριό της Αλμωπίας (http://aridaianews.blogspot.com/)

πηγή εικόνας στα δεξιά: https://www.picuki.com/media/2230453557948348521)
πηγή εικόνας: https://www.facebook.com/Almopias/photos/a.696685810366743/1472029696165680/?type=3&theater)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέλλα Aραμπατζή

Η Στέλλα είναι πτυχιούχος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;