7+1 απίθανοι προορισμοί στην Ελλάδα

7+1 απίθανοι προορισμοί στην Ελλάδα. Για πολλούς τα μέρη είναι γνώριμα, ενώ για άλλους όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να αναφερθούμε στον κάθε προορισμό ξεχωριστά, καθώς ο κάθε ένας έχει τις δικές του ομορφιές και ιδιαιτερότητες. Πανέμορφα και ειδυλλιακά τοπία – παντός καιρού – ζεστοί άνθρωποι και απέραντη ομορφιά είναι κάποια από τα στοιχεία που διακατέχουν τους προορισμούς αυτούς. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν!

Προορισμός Νο.1:

Παλαμήδι & Μπούρτζι, Ναύπλιο

Ναύπλιο
Πηγή: Greekescape.com

Το Παλαμήδι είναι το φρούριο στο Ναύπλιο, κατασκευασμένο το 1687 από τους Ενετούς, ύστερα από την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται, μετά από τον Βενετοτουρκικό πόλεμο. Ο λόφος έχει ύψος 216 μέτρα και η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε μέσω αμαξωτής οδού, είτε μέσω μιας σκάλας με περίπου 999 σκαλοπάτια. Αποτελεί ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα φρούρια της Ελλάδας, παράδειγμα της ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.

Το Καστέλι κατά τους Ενετούς και Μπούρτζι κατά τους Τούρκους, είναι ένα μικρό νησάκι μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, καλυπτόμενο πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Το Φρούριο αυτό ανεγέρθη από τους Ενετούς μετά την αποχώρηση του Μαχμούτ Πασά το 1473.

Προορισμός Νο. 2:

Πλατεία Μακρυνίτσας, Πήλιο

Προορισμός Μακρινίτσα
Πηγή: Businessinsider.com

Φτάνουμε, λοιπόν, στην γραφική Μακρινίτσα Μαγνησίας, έναν διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό απολύτου προστασίας. Ο οικισμός είναι χτισμένος σχεδόν κατακόρυφα σε μία καταπράσινη πλαγιά του Πηλίου πάνω από τον Βόλο. Ο περίπατος ανάμεσα σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια, κρήνες με τρεχούμενο νερό είναι must.

Η Κεντρική Πλατεία ή αλλιώς το “Μπαλκόνι του Πηλίου” με τη μαρμάρινη κρήνη και τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές, ο πύργος του Σκοτεινιώτη, το καφενείο “Θεόφιλος” με την τοιχογραφία του διάσημου Έλληνα ζωγράφου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στο αρχοντικό Τοπάλη, λίγα μέτρα κάτω από την κεντρική πλατεία είναι κάποια από τα μέρη που οφείλει κανείς να επισκεφτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προορισμός Νο. 3:

Λιστόν, Κέρκυρα

Κέρκυρα
Πηγή: Pinterest

Το Λιστόν στην Κέρκυρα βρίσκεται δυτικά της Σπινιάδας, της μεγαλύτερης πλατείας της Ελλάδας. Το συγκρότημα με τις αψιδωτές βεράντες και τις μοντέρνες καφετέριες, χτίστηκε το 1807 από τον Γάλλο επίτροπο Mathieu de Lesseps. Αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα από την αρχιτεκτονική της ναπολεόντειας περιόδου, όταν η Κέρκυρα βρισκόταν υπό τη δεύτερη κατοχή των Γάλλων (1807-1814). Το σχέδιο του Λιστόν εμπνεύστηκε από την οδό Ριβολί στο Παρίσι.

Η τοξωτή στοά με τα βενετσιάνικα φανάρια σήμερα φιλοξενεί εστιατόρια και καφέ που γίνονται πόλος έλξης, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες.

Προορισμός Νο. 4:

Κάστρο, Μονεμβασιά

7+1 προορισμοί
Πηγή: Arttravel.gr

Η Μονεμβασιά είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στον Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή για το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασιάς”, μιας μικρής νησίδας που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “μόνη” και “έμβασις”, δηλαδή το μοναδικό πέρασμα. Επίσης, το παρωνύμιο της Μονεμβασιάς είναι το “Γιβραλτάρ της Ανατολής”.

Στα διασωθέντα κτίρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες. Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού. Πέρα, όμως, από τις πέτρινες εκκλησίες και τα δαιδαλώδη καλντερίμια, ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί και το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος το 1909.

Προορισμός Νο. 5:

Χηρόλακας, Γαλαξίδι

Πηγή Εικόνας: LiFO

Το Γαλαξίδι, μια νησίδα μεταξύ βουνού και θάλασσας, βρίσκεται στον νομό Φωκίδας στην βόρεια ακτή του κορινθιακού κόλπου. Τα κυριότερα αξιοθέατα του Γαλαξιδίου είναι ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, χτισμένος τον 7ο αιώνα, ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, η Μονή Αγίου Σωτήρος, το λιμάνι, το παλιό Σχολείο, το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο, το παρθεναγωγείο και τα αρχοντικά.

Προορισμός Νο. 6:

Ενετικό λιμάνι Χανίων & Φρούριο Φιρκά

Προορισμός Ενετικό Φρούριο Χανίων
Πηγή: Zarpanews.gr

Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης και την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1645.

Το βενετσιάνικο λιμάνι με τον φάρο – σήμα κατατεθέν – συνδυάζει ένα σκηνικό ανατολής και δύσης. Θα φτάσετε στη θάλασσα ακολουθώντας την οδό Χάληδων, η οποία καταλήγει στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου. Στα δεξιά, φαίνεται ο λόφος Καστέλι, το τζαμί και τα νεώρια, όπου επισκεύαζαν τα καράβια τους οι Ενετοί. Στα αριστερά, βρίσκεται το φρούριο του Φιρκά και το Ναυτικό Μουσείο Χανίων.

Προορισμός Νο. 7:

Γερολιμένας, Μάνη

Πηγή Εικόνας: Tresor Hotels

Κτισμένος δίπλα στη θάλασσα, ο Γερολιμένας Μάνης, είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Λακωνίας με μικρό φυσικό λιμάνι, το οποίο κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν “Ιερός Λιμένας”. Διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια με τοπικές σπεσιαλιτέ. Επίσης, προσφέρει ξεχωριστή θέα μέχρι και πέρα από το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Βαλκανικής Χερσονήσου. Το ξακουστό χωριό δεν έχει ιδιαίτερα αξιοθέατα να επιδείξει, πέρα από τα γαλαζοπράσινα νερά και την απέραντη ομορφιά του.

Προορισμός Νο. 8:

Λόφος Σαν Τζώρτζη, Σύρος

Πηγή Εικόνας: Ellines.com

Τελευταίος προορισμός, ο Λόφος Σαν Τζώρτζη στη Σύρο. Έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι, ίσως, την ομορφότερη γωνιά της Άνω Σύρου. Το γοητευτικό αυτό οικιστικό σύνολο, μεσαιωνικού χαρακτήρα, απέχει μόλις 3,5 χλμ. από το λιμάνι. Κάτασπρα σπιτάκια με καμάρες, παλιές εκκλησίες, αμέτρητα σκαλοπάτια, σοκάκια γεμάτα λουλούδια και στην κορυφή του λόφου, η Μητρόπολη των Καθολικών, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζη.

Η “Πιάτσα”, στον κεντρικό δρόμο, συγκεντρώνει όλη την εμπορική δραστηριότητα της Άνω Σύρου. Θα επισκεφτείτε το μαγαζί του Λιλή, στο οποίο έπαιξε ο Μάρκος Βαμβακάρης, για να δοκιμάσετε το φαγητό, αλλά και να χαζέψετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

https://en.wikipedia.org

http://www.arttravel.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Καλαϊτζίδου

Απόφοιτη Ιστορικού Δ.Π.Θ. Kατάγομαι και μένω στην Κατερίνη.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;