Πύρρος Δήμας: Ένας χρυσός αρσιβαρίστας

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουλίου του 1992, ο Πύρρος Δήμας βγήκε τρεις φορές χρυσός ολυμπιονίκης, εκπροσωπώντας τη χώρα της Ελλάδας στο άθλημα της άρσης βαρών.


Γενικές πληροφορίες

Στις 13 Οκτωβρίου 1971, στη Χειμάρρα της Αλβανίας, γεννήθηκε ο Πύρρος Δήμας από Έλληνες γονείς. Όταν ήταν περίπου 8 ετών, άρχισε να ασχολείται με το άθλημα της άρσης βαρών. Το ύψος του ξεπερνάει για λίγα εκατοστά τα 1,70μ. και συμμετείχε στην κατηγορία των 85kg. Σε ότι αφορά τη μόρφωσή του, ο Πύρρος Δήμας έχει σπουδάσει γεωπονία και παιδαγωγικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακόμα, στο πεζικό του ελληνικού στρατού έχει το αξίωμα του ταγματάρχη.

Ήταν παντρεμένος με την παρουσιάστρια αθλητικών εκπομπών, Αναστασία Σδούγκου, και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες ο Πύρρος Δήμας δεν ψηφίσθηκε αρκετά ώστε να εκλεγεί, έγινε διάγνωση πως η γυναίκα του έχει όγκο στο κεφάλι. Έτσι, ο Πύρρος Δήμας έφυγε από την πολιτική σκηνή, ώστε να είναι κοντά στην οικογένειά του.

Πηγή φωτογραφίας: www.fourtounis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Ο Πύρρος Δήμας λίγο πριν τη χρυσή διαδρομή

Άνοιξη 1992 και ο 21χρονος Πύρρος Δήμας έλαβε μέρος στους αγώνες άρσης βαρών που έγιναν στην Ουγγαρία. Εκεί βγήκε 3ος, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ οι δυνάμεις του άρχισαν να αποκαλύπτονται. Την 1η θέση στο βάθρο κατέλαβε ο Σαμάντοφ (Ρωσία), σηκώνοντας 370kg. Την 2η θέση κατέκτησε ο Σέμιον (Πολωνία) με 367,5kg. Ίδια κιλά κατάφερε να σηκώσει και ο Πύρρος Δήμας, αλλά λόγω των παραπάνω κιλών που ζύγιζε από ότι ο αθλητής της Πολωνίας, παρέμεινε στην 3η θέση του βάθρου.


«Χρυσή» Βαρκελώνη

Η Εθνική ομάδα είχε να δει ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο άθλημα των δυνατών από το 1904, όταν το κέρδισε ο Κακούσης. Επόμενος στην ελληνική λίστα των χρυσών νικητών των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Πύρρος Δήμας. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, το 1992, συμμετείχε στην κατηγορία των 82,5kg μαζί με άλλους 31 αθλητές, προερχόμενους από 26 χώρες. Φαβορί για το βάθρο ήταν τέσσερις αθλητές: Σαμάντοφ (Ρωσία), Σέμιον (Πολωνία), Δήμας (Ελλάδα), Μπρατόιτσεφ (Βουλγαρία). Και σε αυτές τις μετρήσεις, ο Πύρρος Δήμας είχε ίσα κιλά με τον Πολωνό Σέμιον. Από την άλλη μεριά, ο Σαμάντοφ ζύγιζε 50 γραμμάρια περισσότερο από ότι ζύγιζε στους αγώνες του 1991.

Ο αγώνας εξελισσόταν με δραματικό τρόπο, αφού τελείωσε με τριπλή ισοβαθμία στα 370kg. συνολικά. Στην τελευταία προσπάθεια του Πύρρου Δήμα, ο αθλητής φώναξε τη φράση «για την Ελλάδα…». Αυτό άφησε έκπληκτους όσους είδαν από κοντά τον αγώνα, μιας και κανένα κανάλι της Ελλάδας δεν μετέδιδε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή για διάκριση.

Αυτή τη φορά, ο Σαμάντοφ (81,850 kg.) κατέλαβε την τρίτη θέση στο βάθρο, διότι ζύγιζε πιο πολύ από τους άλλους δύο αθλητές της ισοβαθμίας. Ο Πύρρος Δήμας (81,800 kg.) είχε ακριβώς το ίδιο βάρος με τον Σιέμιον. Όμως, την πρώτη θέση του βάθρου κατέλαβε ο εκπρόσωπος της ελληνικής ομάδας γιατί συμπλήρωσε σε λιγότερο χρόνο το σύνολο που χρειαζόταν για να στεφθεί νικητής, μετά την προσπάθειά του στα 202,5kg.

Από εκείνη την ημέρα δεν έλειψαν, όμως, τα παρατράγουδα. Ο Σαμάντοφ άφησε το μετάλλιό του πάνω στο βάθρο και αποχώρησε. Λόγω αυτής της συμπεριφοράς, τιμωρήθηκε από την Ομοσπονδία με ισόβιο αποκλεισμό από αγώνες, ενώ η Δ.Ο.Ε. επέβαλλε την αφαίρεση του μεταλλίου και της συμμετοχής. Έτσι, στα αποτελέσματα της κατηγορίας των 82,5kg. δεν υπάρχει αθλητής που κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο.


«Χρυσή» και η Ατλάντα

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1995, ο Πύρρος Δήμας ήρθε αντιμέτωπος με τον Γερμανό φίλο του, Μάρκ Χούστερ. Παρόλο που ήρθαν ισόπαλοι, τη νίκη πήρε ο Δήμας, επειδή ήταν πιο ελαφρύς.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, στις 26 Ιουλίου 1996, ο Πύρρος Δήμας κατάφερε το ακατόρθωτο. Έκανε το νέο Παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ, σηκώνοντας 213kg., στην τελευταία του προσπάθεια και 392,5kg. συνολικά. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε λίγο αργότερα, αφού σήκωσε 213,5kg.

Την πρώτη θέση στον βάθρο κατέλαβε ο Έλληνας αθλητής με 392,5kg. Για δέκα κιλά πιο κάτω, την δεύτερη θέση πήρε ο Χούστερ (Γερμανία), ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέλαβε ο Τσόφαλικ (Πολωνία) με 372,5kg.


Ο Πύρρος Δήμας & το μετάλλιο – ρεκόρ

Με ήδη δύο χρυσά μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων στις βαλίτσες του, ο Πύρρος Δήμας ήθελε ένα ακόμα χρυσό, ώστε να φτάσει το ρεκόρ του Ναίμ Σουλεϊμάνογλου (Τουρκία), ο οποίος είχε στη συλλογή του τρία χρυσά. Λόγω της ακύρωσής του στην κατηγορία των 62kg., ο Τούρκος αθλητής δεν κατάφερε να βελτιώσει το ρεκόρ του. Ο Πύρρος Δήμας προσπάθησε να χάσει κάποια έξτρα κιλά. Ήταν δύσκολο έργο, αλλά τα κατάφερε. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ, στις 23 Σεπτεμβρίου 2000, ο Έλληνας αρσιβαρίστας είχε αρκετό άγχος και σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους, του στοίχησε δύο καλές προσπάθειες στα 175kg. Η τρίτη του προσπάθεια ήταν καλή, σήκωσε τη μπάρα και έτσι παρέμεινε στο παιχνίδι. Μπροστά του είχε τρεις αθλητές. Ο Μάρκ Χούστερ (Γερμανία) ήταν 2,5kg. μπροστά, ενώ ο Γκεόργκι Ασανίτζε (Γεωργία) με προβάδισμα 5kg. Έτσι, ο Πύρρος Δήμας ξεκίνησε το ζετέ από την τέταρτη θέση. Από την πρώτη του, κιόλας, προσπάθεια στα 210kg. κατάφερε και έβγαλε εκτός τον Τσακόγιαν. Ο Ασανίτζε σήκωσε, επίσης, τα 210kg., ενώ ο Χούστερ έφτασε τα 212,5kg. Με αυτό τον τρόπο, πρώτος στην κατάταξη πέρασε ο Χούστερ, έχοντας 390kg. συνολικά. Αλλά ο Ασανίτζε και ο Δήμας δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα. Ο Ασανίτζε απέτυχε στην πρώτη του προσπάθεια στα 215kg., ενώ ο Πύρρος, ο οποίος εμφανιζόταν μετά τον Γεωργιανό αθλητή, τα σήκωσε. Έτσι, δημιουργήθηκε μία τριπλή ισοβαθμία στα 390kg.

Ο Ασανίτζε δε τα κατάφερε. Ο Δήμας, αφού ήξερε πως είχε βγει ήδη νικητής, έκανε μία απλή προσπάθεια για νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 217,5kg.

Με τριπλή ισοβαθμία (390kg.) στην πρώτη θέση πέρασε ο Δήμας, αφού ηταν 160 γραμμάρια πιο ελαφρύς από τον δεύτερο Χούστερ (Γερμανία) και 640 γραμμάρια από τον τρίτο Ασανίτζε (Γεωργία).


«Χάλκινο» τέλος

Ο Πύρρος Δήμας στην κατηγορία των 85kg. κατέκτησε το χάλκινο ολυμπιακό μετάλλιο. Με αυτή την κατάκτηση, έγινε ο «ηγέτης» στη λίστα των αθλητών που έχουν κερδίσει τέσσερα συνεχόμενα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχεδόν δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ο Πύρρος Δήμας είχε υποβληθεί σε εγχείρηση μηνίσκου. Ταυτόχρονα, αντιμετώπιζε και πρόβλημα με τον καρπό του. Στο αρασέ σήκωσε 175kg., φθάνοντας στην τρίτη θέση. Στο ζετέ, ξεκίνησε με 202,5kg. Την προσπάθεια των 205kg. την έχασε. Στο τέλος, σήκωσε μπάρα 207,5kg. για να καταφέρει να διεκδικήσει θέση στο βάθρο. Το χέρι του τον άφησε και λύγισε παρόλο που είχε κάνει ένεση για να τον ανακουφίσει από τον πόνο πριν τον αγώνα. Συνολικά μάζεψε 377,5kg. και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Τότε, άφησε τα παπούτσια του στην άκρη. Αυτό ήταν και το «αντίο» του σαν αθλητής. Αμέσως σηκώθηκε όλος ο κόσμος και τον χειροκροτούσε, φωνάζοντας «Πύρρος Πύρρος» και «Ελλάς Ελλάς». Για δέκα ολόκληρα λεπτά χειροκροτούσαν και έτσι δε μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία της απονομής. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Ασανίτζε (Γεωργία) και την δεύτερη θέση ο Ριμπάκοφ (Λευκορωσία) από το Β’ γκρουπ.


Ακολουθεί βίντεο από την τελετή απονομής του χάλκινου μεταλλίου στον Πύρρο Δήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Πηγές

• Hellenic Olympic Committee, Dimas Pyrros. Ανακτήθηκε από www.hoc.gr/en/node/579 στις 22/07/2019.
• Wikipedia, Πύρρος Δήμας. Ανακτήθηκε από https://el.m.wikipedia.org/wiki/Πύρρος_Δήμας στις 21/07/2019.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνα Τερζή

Γεια σας! Είμαι η Κωνσταντίνα και κατάγομαι από την όμορφη Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι με τα μικρά παιδάκια αφού τους γνωρίζω το άθλημα της πετοσφαίρισης. Προτιμώ να γράφω παρά να μιλάω. Εδώ μέσα συνδυάζω τις δύο μου αγάπες, τον αθλητισμό και το γράψιμο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;