Paulo Coelho: Ο «αλχημιστής» της επιτυχίας

Paulo Coelho
Πηγή: mixanitouxronou.gr

Ο Paulo Coelho είναι ο «αλχημιστής» της επιτυχίας. Αρκετοί συγγραφείς και κριτικοί έχουν παραδεχτεί και αναγνωρίσει το μοναδικό ταλέντο του. Έχει εμπνεύσει μουσικούς, στιχουργούς και κυρίως τον απλό κόσμο.

Ο Paulo Coelho είναι ένας από τους διασημότερους συγγραφείς της εποχής μας, ενώ ξεχωρίζει για το μοναδικό του όραμα για τον κόσμο και την αισιοδοξία του.


Τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια

Ο Paulo Coelho γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1947 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.  Η οικογένεια του ανήκε στην μεσαία κοινωνική τάξη και ήταν βαθιά θρησκευόμενοι Καθολικοί. Ο Coelho μαθήτευσε σε ένα αυστηρό Καθολικό σχολείο μέχρι τα 17. Ήταν γενικά πολύ κακός μαθητής, ωστόσο λάτρευε να διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία. Στην ηλικία των 12 ετών, αρχίζει να αποτυπώνει σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Από τα 14 του γνώριζε ότι το μόνο επάγγελμα που θέλει να κάνει είναι αυτό του συγγραφέα.

Paulo Coelho
Πηγή: newsbeast.gr

Όταν ήταν πλέον 17 χρονών, ανακοινώνει στους γονείς του ότι θέλει να γίνει συγγραφέας και όχι μηχανικός, όπως ήταν ο μπαμπάς του. Αυτή του η απόφαση βρήκε αντίθετους τους γονείς του, οι οποίοι αρνιόντουσαν κατηγορηματικά να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν αυτή του την απόφαση.

Η Βραζιλία ήταν συντηρητική χώρα και οι γονείς του πίστευαν ότι οι συγγραφείς δεν κερδίζουν χρήματα και ότι είναι επιρρεπείς σε διάφορες καταχρήσεις και πειρασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια συνέντευξη του είχε δηλώσει:

Για να με αποτρέψουν οι γονείς μου να γίνω συγγραφέας, μου έκοψαν το χαρτζιλίκι και θέλησαν να με παντρέψουν.

Ο Paulo Coelho, όμως, ήταν ανένδοτος στην απόφαση του και ως εκ τούτου οι γονείς του αποφασίζουν να τον βάλουν σε ψυχιατρική κλινική για να τον «συνεφέρουν». Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του στην ψυχιατρική κλινική ειχε υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ, ενώ είχε αποπειραθεί αρκετές φορές να αυτοκτονήσει. Δραπέτευσε 3 φορές από την κλινική και για να τον αφήσουν ελεύθερο υποσχέθηκε ότι θα σπουδάσει στη Νομική.


Η επανάσταση

Ο Paulo Coelho έμεινε στην σχολή της Νομικής για 1 χρόνο, ώσπου δεν άντεξε άλλο και τα παράτησε.

Στα 23 του χρόνια κάνει την προσωπική του επανάσταση και ασπάζεται το κίνημα των χίπις. Μελετά τον Βουδισμό και αρχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Προορισμοί του ήταν το Περού, η Βολιβία, η Ευρώπη, η Αμερική και  το Μεξικό. Μετά από 2 χρόνια συνεχόμενων ταξιδιών αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Βραζιλία.

Γνωρίζει τον Βραζιλιάνο ροκ σταρ Ραούλ Σέιρας και ξεκινάει να του γράφει τους στίχους των τραγουδιών του.

Η συναναστροφή του με τον Ραούλ Σέιρας τον βάζει σε έναν άλλο κόσμο.

Ο Paulo Coelho γίνεται και εκείνος χρήστης ναρκωτικών ουσιών, πίνει ασύστολα αλκοόλ, ενώ μπλέκεται με την μαύρη μαγεία και τον σατανισμό.

Βάζει στο στόχαστρο την στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας. Φυλακίστηκε 3 φορές κατά την διάρκεια της Βραζιλιάνικης χούντας και υποβλήθηκε σε πολλά βασανιστήρια. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Μου πήρε πολλά χρόνια να συνέλθω από το ψυχολογικό σοκ που υπέστη από τα βασανιστήρια».

Ωστόσο, βρίσκεται σε καλλιτεχνικό οίστρο και γράφει ασταμάτητα.

Paulo Coelho
Πηγή: iefimerida.gr

Η αφύπνιση και η συγγραφή

Το 1986 η σύζυγος του, Κριστίνα, με την οποία είναι παντρεμένος 40 χρόνια, τον βάζει στον ίσιο δρόμο. Τον προτρέπει να κάνουν το προσκύνημα στον δρόμο του Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα. Το προσκύνημα αυτό είναι το περίφημο τάμα των Καθολικών.

Ο Paulo Coelho αφυπνίζεται πνευματικά και εμπνέεται το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: «Το ημερολόγιο ενός μάγου».

Η αποδοχή του κοινού για το βιβλίο ήταν τόσο μεγάλη που αποφασίζει να σταματήσει τις άλλες ασχολίες του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την συγγραφή βιβλίων. Εκτός από συγγραφέας ήταν θεατρικός σκηνοθέτης, έγραφε ποιήματα και στίχους, ενώ εργάστηκε ως ηθοποιός και δημοσιογράφος.

Το 1988 κυκλοφορεί για 1η φορά ο «Αλχημιστής» από έναν μικρό βραζιλιάνικο εκδοτικό οίκο. Του πήρε μόλις 2 εβδομάδες η συγγραφή του βιβλίου και πούλησε μόνο 900 αντίτυπα, με αποτέλεσμα ο εκδοτικός οίκος να αρνηθεί την επανέκδοση του βιβλίου. Ο Paulo Coelho, όμως, δεν εφησυχαζόταν. Ήξερε ότι έχει γράψει ένα καλό βιβλίο.  Πήρε το βιβλίο του και πήγε σε έναν αμερικάνικο εκδοτικό οίκο, ο οποίος και δέχτηκε να το εκδώσει αμέσως. Το όνομα του ήρωα του βιβλίου είναι εμπνευσμένο από τον ήρωα του βιβλίου του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, «ο γέρος και η θάλασσα»,  όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο Coelho.

Paulo Coelho
Πηγή: livanis.gr

Ο «Αλχημιστής» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά λογοτεχνικά φαινόμενα,  έχει βρεθεί στην 1η θέση στους καταλόγους των best sellers σε πάνω από 74 χώρες και έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα.

Με την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το βιβλίο παγκόσμια, το 2008 ο Paulo Coelho μπαίνει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο πιο πολυμεταφρασμένος συγγραφέας εν ζωή, καθώς το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 67 γλώσσες.

Από την επανακυκλοφορία του «αλχημιστή», κάθε 2 χρόνια εκδίδεται και από ένα επιτυχημένο βιβλίο που φέρει το όνομα του, όπως οι Βαλκυρίες, τα 11 λεπτά, Η Μπρίντα, Μοιχεία, Ζαχιρ, Μάτα Χάρι, και πολλά άλλα βιβλία, τα οποία κατατάσσουν τον Paulo Coelho στους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του 20ου αιώνα.


Φιλανθρωπικό Έργο

Ο Paulo Coelho προσπαθεί μέσω της αναγνωρισιμότητας του να συμβάλει και σε παγκόσμιες κοινωνικές δραστηριότητες. Χρησιμοποιεί το όνομα του, ώστε να προσφέρει κάτι καλύτερο στο κοινωνικό σύνολο και σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια.

Έχει ιδρύσει μάλιστα ένα ίδρυμα στην Βραζιλία, το οποίο φέρει το όνομα του και παρέχει βοήθεια σε παιδιά και ηλικιωμένους με οικονομικά προβλήματα. Για την δημιουργία του ιδρύματος, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Αγγελιοφόρου της Ειρήνης του ΟΗΕ.

Επίσης, είναι πρέσβης της Ευρωπαικής Ένωσης για τον διαπολιτισμικό σύλλογο και μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων της Βραζιλίας, καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ειρήνης «Σιμόν Πέρες».

Επιπλέον, έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της τιμής στη Γαλλία.


Success story

Έχουν πουληθεί πάνω από 200 εκατομμύρια βιβλία του Paulo Coelho σε περισσότερες από 150 χώρες, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 81 γλώσσες.

Paulo Coelho
Πηγή: newsbeast.gr

Έχει παγκόσμιο εκτόπισμα και γι’ αυτό σύμφωνα με το διάγραμμα του Global Throught Leaders θεωρείται ο 2ος άνθρωπος στον κόσμο με την μεγαλύτερη επιρροή, μετά τον Πάπα Φραγκίσκο.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ χαρισματικός άνθρωπος και συγγραφέας. Έχει καταφέρει να συνδυάσει την Παλαιά Διαθήκη με τον διαλογισμό με έναν μεθοδικό τρόπο, ώστε να αναδεικνύει αξίες όπως την αγάπη, την φιλία και τον έρωτα.

Μέσω των ρητών και των αποφθεγμάτων που συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία του έχει καταφέρει να αλλάξει την  κοσμοθεωρία πολλών ανθρώπων.

Τα βιβλία του αποπνέουν αισιοδοξία, θετική ενέργεια και με τις συμβουλές του συμβάλει στην ψυχολογική ενδυνάμωση του αναγνώστη του.

Η Madonna και η Oprah Winfrey έχουν δηλώσει δημόσια θαυμάστριες του Paulo Coelho και έχουν υποστηρίξει ότι τους έχει εμπνεύσει ώστε να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Και θα κλείσω με την φράση που τον έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο:

Όταν θέλεις κάτι  πολύ, συνωμοτεί όλο το σύμπαν για να το καταφέρεις.

Έτσι και ο Paulo Coelho ήθελε πάρα πολύ να γίνει συγγραφέας και όπως απεδείχθη συνωμότησε όλο το σύμπαν για να τα καταφέρει.

Το δικό μου αγαπημένο απόφθεγμα του Paulo Coelhο είναι το εξής:

Η πιθανότητα του να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο σου, είναι που κάνει την ζωή ενδιαφέρουσα.


Ακολουθεί βίντεο με τον δέκαλογο του Paulo Coelho.

 

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Paulo_Coelho

https://www.literature.gr/i-zoi-tou-paoulo-koelio-tis-katiannas-panourgia/

https://www.mixanitouxronou.gr/paoulo-koelio-ton-eklisan-i-gonis-tou-sto-psichiatrio-ke-apedrase-3-fores-giati-to-simpan-sinomotise-gia-na-petichi-para-tin-archika-patagodi-apotichia-tou-alchimisti/

http://www.capital.gr/story/907602/paolo-koelo-o-alximistis-tou-bibliou


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρια Διαμαντιδη

Γενικά ανήσυχο πνεύμα. Παθιάζομαι με ότι καταπιάνομαι και θέλω να το φέρω πάντα εις πέρας. Δεν συμβιβάζομαι με ένα μέτριο αποτέλεσμα. Αυτήν την περίοδο γράφω άρθρα για το workingmama.gr και για το montelaki.gr . Όλα στη ζωή είναι ένα ρίσκο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;