Ουίσκι: Το Νερό της Ζωής

SHARE

Ουίσκι

Το γνωστό σε όλους ουίσκι έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Νερό της Ζωής», που προκύπτει από τη φράση της κέλτικης διαλέκτου: «uisge beatha». Κατέληξε στη σημερινή του ονομασία από την παραλλαγή που υπέστη η λέξη uisge και μεταφέρθηκε ως usky. Τελικά, με τα χρόνια έγινε Whisky για τους Καναδούς, τους Ιάπωνες και τους Βρετανούς, ενώ για τους Ιρλανδούς και τους Αμερικάνους είναι Whiskey. Το δημοφιλές ποτό έχει την τιμητική του αρκετές ημέρες τον χρόνο. Κάτι που σίγουρα ενοχλεί ελάχιστους. Γιατί όμως τόσος κόπος, όταν μπορείς να το απολαύσεις όλες τις ημέρες;


Η Ιστορία του Ουίσκι

 • Η πρώτη αναφορά που υπήρξε για το ουίσκι έλαβε χώρα στην Ιρλανδία και συγκεκριμένα σε ένα μοναστήρι, το «Clonmacnoise», το 1405. Είπαν πως ένας άστεγος πέθανε, αφού κατανάλωσε υπερβολική δόση uisge beatha τα Χριστούγεννα του uisge beatha.
 • Η επόμενη αναφορά μας προέρχεται από βασιλικά έγγραφα το 1494, όταν ο βασιλιάς ονόματι James IV ζήτησε οκτώ δοχεία βύνης για την παρασκευή uisge beatha. Εκείνη την εποχή, επίσης, οι μοναχοί είχαν γίνεΟυίσκιι εξαίρετοι στη διαδικασία απόσταξης, όμως δεν δημιουργούσαν μεγάλη ποσότητα, καθώς το χρησιμοποιούσαν αυστηρά για ιατρικούς σκοπούς.
 • Το 1536-1541 ο Βασιλιάς Henry VIII της Αγγλίας κατέστρεψε πολλά μοναστήρια στην αναζήτησή του για το ουίσκι και έδωσε το δικαίωμα της απόσταξης και σε αγρότες που χάρη στην καλλιέργεια δημητριακών μπορο
  ύσαν να επιτύχουν τη διαδικασία.
 • Νέα είδη δημητριακών ανακάλυψαν οι Σκωτσέζοι και οι Ιρλανδοί στο ταξίδι τους για την αναζήτηση της νέας γης, όταν έφτασαν στην Αμερική, έχοντας στα αμπάρια τους το δημοφιλές πλέον ποτό.
 • Το πρώτο αποστακτήριο στην Ιρλανδία δημιουργήθηκε το 1608. Το όνομά του «The Old Bushmills Distillery». Είναι μέχρι και σήμερα το παλαιότερο αποστακτήριο που υπάρχει.
 • Το 1725 ο English Malt Tax ανάγκασε τους ιδιοκτήτες αποστακτηρίων να λειτουργούν νύχτα εξαιτίας των φόρων που τους επέβαλλε. Εκείνη την εποχή το ουίσκι πήρε την ονομασία «σεληνόφως». Κατ’ επέκταση η λέξη moonshine σημαίνει λαθραίο ποτό.

Ο Thomas Jefferson μοίρασε εκτάσεις σε Σκωτσέζους και Ιρλανδούς στο Κεντάκι. Κάτι που έκανε την παραγωγή ουίσκι να ανθίσει, καθώς καλλιεργούσαν καλαμπόκι και το περίσσευμα το απόσταζαν. Ο Elijah Craig, ένας γνωστός αποσταγματοποιός κάποτε έφτιαξε βαρέλι από καμένα ξύλα και τοποθέτησε μέσα ουίσκι χωρίς να γνωρίζει τι επίδραση θα είχε αυτό στη γεύση του ποτού. Έτσι δημιουργήθηκε το καπνιστό σε όλους μας Bourbon.

Advertisement

Διαδικασία απόσταξης

Ουίσκι

Η διαδικασία απόσταξης φημολογείται ότι ξεκίνησε πρώτη φορά από τους Βαβυλώνιους στη Μεσοποταμία το 2ο αιώνα π.Χ., όμως δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για αυτήν τη θεωρία.

Εν συνέχεια τον 1ο αιώνα μ.Χ. οι πρώτες χημικές αποστάξεις ξεκίνησαν από Έλληνες στην Αλεξάνδρια. Οι Άραβες υιοθέτησαν την τεχνική αυτή από του Έλληνες, όμως δεν υπήρξε καμία απόσταξη αλκοόλ σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις. Έπειτα η απόσταξη πέρασε από τους Άραβες στους Λατίνους τον 12ο αιώνα.

Η πρώτη απόσταξη αλκοόλ έγινε το 13ο αιώνα από τους Ιταλούς και αφορά την απόσταξη του κρασιού.


Τι είναι και πώς παράγεται

Το ουίσκι παράγεται από τη απόσταξη και πολτοποίηση του κριθαριού. Έπειτα ωριμάζει μέσα σε ξύλινα βαρέλια. Ανάλογα με το είδος του μπορεί να περιέχει σίτο, κριθάρι, σίκαλη και καλαμπόκι. Περιέχει 40% έως και 70% αλκοόλ κατ’ όγκο. Οι κυριότερες παραγωγές γίνονται από τη Σκωτία, τον Καναδά, την Αμερική, την Ιρλανδία και την Ιαπωνία. Αυτό που διαφοροποιεί το κάθε ουίσκι είναι η ποιότητα νερού που χρησιμοποιούν, καθώς και τα σιτηρά. Έχουμε τις εξής βασικές κατηγορίες:

 1. Single Malt Scotch Whisky: περιέχει παρασκευάσματα από μία μόνο ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου και η πρώτη ύλη του είναι το κριθάρι.
 2. ΟυίσκιBlenden Whisky: είναι η ανάμειξη διάφορων αποσταγμάτων. Εδώ συναντάμε τις γνωστότερες σε όλες μας μάρκες όπως: Johnie Walker, Ballantine’s και Haig. Η τιμή του καθορίζεται σύμφωνα με τα χρόνια παλαίωσης. Τα υποχρεωτικά χρόνια παλαίωσης της κατηγορίας αντιστοιχούν σε τρία έτη. Σύμφωνα με την ανάμειξη των πολλών malt έχουμε το αποτέλεσμα μικρής παλαίωσης, άρα χαμηλότερης τιμής.
 3. Ιρλανδέζικα: πρόκειται για την περιοχή που δημιουργήθηκε το πρώτο αποστακρήριο ουίσκι. Έχουν φρουτένια γεύση και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η τριπλή απόσταξη. Συναντάμε δημοφιλείς μάρκες όπως η Irish Blended (Jameson, Powers) και η Irish Single Malt (Bushmills, Wild Geese).
 4. Αμερικάνικα: Τα αμερικάνικα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτά που φτιάχνονται με καλαμπόκι περιεκτικότητας 51% και αποτελούν κάποια από τα γνωστότερα ουίσκι της αγοράς, όπως το Knob Bourbon Creek Bourbon, το Bulleit Bourbon και το Marker’ s Mark. Η δεύτερη κατηγορία περιέχει 51% τουλάχιστον σίκαλη και ονομάζεται Ray. Κάποια από αυτά είναι τα Bulleit και το Knob Creek Rye.
 5. Ιαπωνικά: Η παραγωγή είναι ίδια με των Σκωτσέζικων Ουίσκι και η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούν είναι το κριθάρι. Η διαφορά στη γεύση προέρχεται από το νερό που χρησιμοποιούν οι Ιάπωνες για να παράγουν το ποτό. Πάντα το προμηθεύονται από πηγές που βρίσκονται κοντά στα αποστακτήρια. Δημοφιλέστερα Ουίσκι είναι τα Single Malt Yamazaki και τα Blenden Nika και Hibiki.

Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι

Ουίσκι

Advertisement

Μία από τις πολλές εορτές για το ουίσκι τη χρωστάμε στον 21χρονο φοιτητή Blair Bowman, ο οποίος σπούδαζε Ισπανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα website στο οποίο παρότρυνε χιλιάδες ανθρώπους να συμμετέχουν στο γεγονός που έγινε γνωστό με την ονομασία: World Whisky Day ή αλλιώς WWD. Το 2015 πουλήθηκε στο The Drinks Magazine και τη γιορτάζουμε στις 21 Μαΐου.


Διεθνής Ημέρα Ουίσκι

Ουίσκι

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε στις 27 Μαρτίου προς τιμήν του δημοσιογράφου και συγγραφέα βιβλίων για το Ουίσκι και την Μπύρα, Michael James Jackson, καθώς ο Jackson γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1942 και έφυγε από τη ζωή το 2007. Οι συνάδελφοί του όρισαν αυτήν την ημέρα κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ που διεξαγόταν για το ουίσκι, στη βόρεια Ολλανδία. Ο Jackson έχασε τη ζωή του εξαιτίας της νόσου Πάρκισον, έτσι στις 27 Μαρτίου παροτρύνουν τον κόσμο να πιει ένα ποτήρι ουίσκι και να συνεισφέρει στην καταπολέμησή της.

 


Παγκόσμια Ημέρα Σκωτσέζικου Ουίσκι

Το δημοφιλέστερο ουίσκι έχει τη δική του ξεχωριστή εορτή στις 8 Φεβρουαρίου. Την Παγκόσμια Ημέρα Σκωτσέζικου Ουίσκι διοργανώνει η Diageo, με διάφορες εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο σε αποστακτήρια για γευσιγνωσία. Η γιορτή αυτή δεν περιορίζεται στη Σκωτία, καθώς η Diageo οργανώνει σημεία πώλησης σε Ελλάδα και άλλες περιοχές του εξωτερικού, ώστε να απολαύσουν όλοι την υπέροχη γεύση του σκωτσέζικου ουίσκι.


Η διαδικασία παραγωγής του ουίσκι είναι αρκετά ενδιαφέρουσα όπως και η ιστορία που έχει αφήσει. Ας πιούμε όλοι μαζί ένα ποτήρι ουίσκι στην υγειά όσων δουλεύουν ή δούλεψαν στο παρελθόν σκληρά, για να το απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.


Και για ένα ευχάριστο κλείσιμο ας δούμε τη διαδικασία παραγωγής του Σκωτσέζικου Ουίσκι:

Advertisement

 


Πηγές:

http://longreads.oneman.gr/whiskey-encyclopedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Whisky

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CF%85%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B9

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ερωτευμένη με το φανταστικό και ό,τι έχει να κάνει με μύθους και περίεργα πλάσματα. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1994, όπου και κατοικεί ακόμα. Όταν δεν είναι κρυμμένη μέσα στα βιβλία της σίγουρα βρίσκεται πίσω απ’ την οθόνη του υπολογιστή γράφοντας μυθιστορήματα, διηγήματα ή άρθρα. Το μυθιστόρημά της με τίτλο "Απρόσμενο Ξύπνημα" μετράει 200.000 προβολές στο Wattpad, την παγκόσμια πλατφόρμα ανάγνωσης βιβλίων, και βρίσκεται στην τελική ευθεία της έκδοσης. Εξίσου με τη λογοτεχνία, αγαπάει τη ζωγραφική και την τέχνη της φωτογραφίας, διότι πιστεύει πως η καθεμιά απεικονίζει μοναδικές στιγμές, αναμνήσεις και συναισθήματα. Θα τη βρείτε εδώ και στο nyctophilia.gr

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG