Νιλ Άρμστρονγκ: Ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη

Άρμστρονγκ
Πηγή εικόνας: esquire.com.gr

Ο Νιλ Άρμστρονγκ (Neil Armstrong) γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου του 1930, στην Γουαπακονίτα της πολιτείας Οχάιο. Στην ηλικία των έξι ετών θα πετάξει για πρώτη φορά μαζί με τον πατέρα του, ένα τρικινητήριο Φορντ. Αυτή θα είναι και η πρώτη του πιλοτική εμπειρία η οποία θα τον σημαδέψει για πάντα. Στα 16 του θα βγάλει το δίπλωμα του και αμέσως θα πραγματοποιήσει μόνος του την πρώτη του πτήση. Η ενασχόληση του με τα αεροπλάνα, θα γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ίδιας της ζωής του.


Τα πρώτα νεανικά του χρόνια και η ένταξη του στην NASA

Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, θα εγγραφεί στο πανεπιστήμιο του Περντιού προκειμένου να σπουδάσει αεροναυπηγός. Το 1949 ωστόσο, θα διακόψει την φοίτηση του για να υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία: θα γίνει ο νεότερος πιλότος του USS Essex. Θα συμμετάσχει στον πόλεμο της Κορέας ενώ θα του απονεμηθούν και τρία παράσημα. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, θα επιστρέψει στο Περντιού και θα ολοκληρώσει τις σπουδές του. Θα πάρει το πτυχίο του το 1955 και την ίδια χρονιά θα ξεκινήσει την συνεργασία του με την NASA (πρώην NACA).

Πηγή εικόνας: www.ethnos.gr / Νιλ Άρμστρονγκ.

Η εξέλιξη του στην NASA ήταν θεαματική. Θα γίνει ένας από τους καλύτερους χειριστές αεροσκαφών, φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της ατμόσφαιρας. Το 1959, η NASA θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Mercury: ένα πρόγραμμα με σκοπό να στείλει τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα. Ο Νιλ όμως, δεν ήταν από τους πρώτους 7 αστροναύτες που συμμετείχαν καθώς δεν είχε δείξει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα.

Ωστόσο, μετά τον χαμό της κόρης του σε ηλικία μόλις 2 χρονών, θα νιώσει την ανάγκη να προσηλωθεί σε κάτι θετικό. Έτσι, θα αφοσιωθεί στην ενασχόληση του με το πρόγραμμα και θα επιλεγεί ως ένας από τους 9 αστροναύτες στο πρόγραμμα Gemini, στο οποίο θα δοκίμαζαν τις τεχνολογίες για τον μεγαλύτερο στόχο: το ταξίδι στην σελήνη με το πρόγραμμα Apollo. Θα είναι ο κυβερνήτης της αποστολής.


Η αποστολή Apollo 11 και το ιστορικό πρώτο πάτημα του Άρμστρονγκ στην Σελήνη

Η 20η Ιουλίου του 1969, θα αποτελέσει μια σπουδαία μέρα για την ανθρωπότητα. Η αποστολή Apollo 11, με κυβερνήτη τον Άρμστρονγκ φτάνει στην Σελήνη, έπειτα από 195 ώρες πτήσης. Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Εντ Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλλινς απογειώθηκαν με τον πύραυλο Saturn V και βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από την Σελήνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άρμστρονγκ θα αναφέρει πως το πιο δύσκολο κομμάτι της αποστολής ήταν η διαδικασία της προσελήνωσης. Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν επιβιβάστηκαν στην σεληνάκατο Eagle με σκοπό να προσεδαφιστούν τελικά στο φεγγάρι. Ύστερα από μια λάθος προσέγγιση του υπολογιστικού συστήματος του Eagle, η προσεδάφισή τους θα γινόταν σε ένα βραχώδες σημείο. Τότε, ο Άρμστρονγκ ανέλαβε τον χειρισμό του Eagle και κατάφερε να το προσεδαφίσει μόλις 50 δευτερόλεπτα πριν τελειώσουν τα καύσιμα!

«Χιούστον, εδώ βάση στην Ηρεμία. Ο Αϊτός προσεδαφίστηκε»

Άρμστρονγκ
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Ο Μπαζ Όλντριν τοποθετεί την Αμερικανική σημαία στην Σελήνη.

Έξι ώρες αργότερα και ο Άρμστρονγκ άνηκε πλέον στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην Σελήνη, λέγοντας την ιστορική φράση: «Ένα μικρό ανθρώπινο βήμα, ένα άλμα για την ανθρωπότητα». Λέγεται πως η επιλογή του Άρμστρονγκ για να αποτελέσει τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι, δεν ήταν τυχαία. Πολλοί υποστήριζαν πως οφειλόταν σε πρακτικούς λόγους καθώς η πιλοτική θέση στην σεληνάκατο ήταν πιο κοντά στην πόρτα και έτσι ο Άρμστρονγκ κατέβηκε πρώτος. Το 2001 όμως, θα αποκαλυφθεί πως ο Άρμστρονγκ αποτελούσε ένα πρότυπο που στο πρόσωπο του η NASA έβλεπε έναν άνθρωπο – σύμβολο: η μετριοφροσύνη, ο ηρωισμός και εντυπωσιακή ψυχραιμία του (εξ ου και το παρατσούκλι του Iceman) ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώρισαν.


Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Με την επιστροφή τους στην Γη, οι τρεις αστροναύτες χρειάστηκε να περάσουν κάποιες εβδομάδες σε καραντίνα ενώ για δύο μήνες υποβάλλονταν σε εξετάσεις και ψυχολογικά τεστ. Όπως αναφέρει και ο Τζέιμς Ρ. Χάνσεν στην βιογραφία του, «Πρώτος Άνθρωπος, Η Ζωή του Νιλ. Ο. Άρμστρονγκ», ο Νιλ διαχειρίστηκε καλύτερα από όλους την φήμη του.

«Όπως και αν αναλύσει κανείς τον ήσυχο και ταπεινό τρόπο που έζησε τη ζωή του μετά το Apollo 11, αλλά και την επιλογή του ν’ αποφεύγει τη δημόσια προβολή και τα ΜΜΕ όλα τα επόμενα χρόνια, αποδεικνύεται ότι ο Νιλ διέθετε ιδιαίτερη ευαισθησία ως πυρήνα του χαρακτήρα του: ήταν λες και είχε προβλέψει πως αυτό που είχε βοηθήσει τη χώρα του να επιτύχει εκείνο το καλοκαίρι του 1969 –την επική προσεδάφιση των πρώτων ανθρώπων στη Σελήνη και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη– θα καταστρεφόταν ολοσχερώς από τη μαζική εμπορευματοποίηση του σύγχρονου κόσμου, τις ανούσιες ερωτήσεις και τις επιφανειακές συζητήσεις. Σ’ ένα βαθύτερο, προσωπικό επίπεδο, ο Νιλ αντιλήφθηκε και εκτίμησε όχι μόνο τη δόξα που επεφύλασσε για εκείνον η από κοινού με τον Μπαζ προσσελήνωση, όσο ο Μάικ Κόλινς αιωρούνταν από πάνω τους, αλλά και τη σημασία που είχε αυτή η στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο, για όλους εμάς»

Πηγή εικόνας: www.iefimerida.gr / Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο Μπαζ Όλντριν και ο Μάικλ Κόλλινς.

Μετά την επιστροφή, ο Άρμστρονγκ παραιτήθηκε από το σώμα των Αστροναυτών ενώ το 1970 ανακηρύχθηκε υπεύθυνος των αεροναυτικών δραστηριοτήτων στην NASA. To 1971 θα παραιτηθεί και θα αποκτήσει θέση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. Θα εργαστεί επίσης και σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα, συνήθως ως μέλος διοικητικού συμβουλίου ή εκπρόσωπος τύπου.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ θα πεθάνει στις 25 Αυγούστου του 2012, στο Σινσινάτι της πολιτείας του Οχάιο, σε ηλικία 82 ετών. Έφυγε σπουδαίος και γεμάτος εμπειρίες και ανεκτίμητες εικόνες.


Ακολουθεί βίντεο με την άφιξη τoυ Άρμστρονγκ στην Σελήνη:


Πηγές:

Νιλ Άρμστρονγκ, 1930 – 2012, ανακτήθηκε από www.naftemporiki.gr, τελευταία πρόσβαση 4/8/2020.

Νιλ Άρμστρονγκ, ανακτήθηκε από www.sansimera.gr, τελευταία πρόσβαση 4/8/2020.

51 χρόνια μετά, ο Neil Armstrong είναι ο Πρώτος Άνθρωπος, ανακτήθηκε από esquire.com.gr, τελευταία πρόσβαση 4/8/2020.

Στις 20 Ιουλίου 1969 ο 38χρονος Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Ο. Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας στη Σελήνη, ανακτήθηκε από www.elculture.gr, τελευταία πρόσβαση 4/8/2020.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Λαμπρινή Σούλα

Πρώην μαθήτρια Μουσικού Σχολείου και νυν φοιτήτρια Θεατρολογίας. Αγαπάει την μουσική, τα βιβλία, το θέατρο, το σινεμά, την καλή παρέα, τις σοβαροχαζές συζητήσεις, τον ήλιο, την θάλασσα, τις γάτες και τα μπισκότα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;