Mars: Η «γλυκιά» δυναστεία

Πηγή εικόνας: Insider.com

Σε όλους μας είναι γνώριμη αυτή η σκανδαλιστική γεύση, είτε είμαστε μικροί, είτε μεγάλοι. Τα γλυκίσματα της Mars είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Αυτές τις απολαυστικές αλχημείες τις οφείλουμε στην οικογένεια των Mars. Αποτέλεσαν μια «γλυκιά» αυτοκρατορία εδώ και πέντε γενιές. Έχει στην ιδιοκτησία της τις Mars, Snickers, Twix, Milky Way και M&M’s, μεταξύ άλλων. Η οικογένεια τώρα είναι πλέον η δεύτερη πλουσιότερη δυναστεία του πλανήτη με το Bloomberg να υπολογίζει την περιουσία της στα 126,5 δισεκατομμύρια. Στα 78 δισ. την υπολόγιζε το Forbes την τελευταία φορά που τη μέτρησε, το 2016. Η δυναστεία ζούσε για σειρά δεκαετιών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, από τότε ακόμα που o Frank Mars μυήθηκε στον μαγικό κόσμο της σοκολάτας, ενώ ακόμα πήγαινε σχολείο. Έξι από τα μέλη της οικογένειας μένουν σταθερά στις λίστες του Forbes με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς.

Πάρα την τεράστια απήχηση των γλυκισμάτων του, τα μισά έσοδα από αυτά τα 35 δισ. δολάρια ετησίως προέρχονται από τα προϊόντα περιποίησης κατοικιδίων που έχει η Mars στην κατοχή της, τη Mars PetCare, η οποία μεταξύ πολλών άλλων έχει και τις Pedigree, Royal Canin, Whiskas κ.ά. Η οικογένεια επίσης διαθέτει και την γνωστή σε όλους μας εταιρεία, Uncle Ben’s.

Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Η αφετηρία του δρόμου προς την επιτυχία

Ο Frank Mars, ο εμπνευστής της εταιρείας, έμαθε να φτιάχνει σοκολάτες ήδη από πολύ μικρός. Γεννήθηκε το 1882 στη Μινεσότα και έμαθε τα μυστικά της ζαχαροπλαστικής από τη μαμά του. Ο μικρός την έπεισε να πουλάνε τα γλυκίσματα που έφτιαχναν στην κουζίνα τους. Όταν τέλειωσε το σχολείο, άρχισε να φτιάχνει γλυκά από μελάσα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1911, με τη δεύτερη πια γυναίκα του ίδρυσαν τη Mars Candy Factory στην Τακόμα της Ουάσιγκτον. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση πήγαινε καλά, έβαλε τελικά λουκέτο, μιας και ο Frank δεν υπολόγισε σωστά τον ανταγωνισμό που υπήρχε στην ίδια πόλη. Ο ίδιος, ωστόσο, βρήκε αμέσως λύση. Το 1920 πήρε τη γυναίκα και την κόρη του και μετακόμισαν στη Μινεάπολις της Μινεσότα. Εκεί έχτισε νέο εργοστάσιο γλυκισμάτων σοκολάτας (Mar-O-Bar Co),  το οποίο τα πήγε τόσο καλά με αποτέλεσμα να μπει στο χρηματιστήριο ως Mars Inc. και έκανε πλούσιο το ζευγάρι. Οδηγούσαν πια ένα πανάκριβο αμάξι και είχαν δύο εξοχικά, σε Ουισκόνσιν και Τενεσί. Όσο για το άλογο της Ethel, συζύγου του Frank, κέρδισε το 1940 το περίφημο Kentucky Derby και βύθισε τους ιδιοκτήτες του στα πλούτη.

Πηγή εικόνας: grc.mars.com

Η δημιουργία του κολοσσού των Mars

Ο Forrest Edward Mars Sr., ο γιος του Frank, ήταν εκείνος που με τις ιδέες του έφτασε την εταιρεία στην κορυφή. Το 1923, όσο η Mars μεγάλωνε μέρα με τη μέρα, πήγε να ζήσει μαζί του και σκέφτηκε μια πρωτότυπη ιδέα, τα «μαντολάτα σοκολάτας». Δηλαδή τις μπάρες σοκολάτας Milky Way! Και ήταν πράγματι ο Forrest αυτός που έκανε την εταιρεία κολοσσό. Παρά το γεγονός ότι σοκολατένιες μπάρες έφτιαχνε ήδη ο Frank, η ιδέα του μικρού ήταν επαναστατική για την εποχή. Παρουσίασε, λοιπόν, τη Milky Way στον κόσμο και ο κόσμος την λάτρεψε, κάνοντάς τη την εμπορικότερη και πιο αγαπημένη σοκολάτα της Αμερικής.

Ο Frank ήταν ευχαριστημένος με όσα είχε καταφέρει, ενώ ο γιος του ονειρευόταν επεκτάσεις στο εξωτερικό. Και πράγματι έκανε το δικό του. Τσακώθηκε με τον πατέρα του και πήρε ένα κεφάλαιο για να ξεκινήσει το 1932 να χαράζει τον δικό του δρόμο προς την κορυφή. Εξαργύρωσε το μερίδιό του στη Mars και πήγε στην Αγγλία για να φτιάξει τη Mars Bar το 1932 και τα Maltesers λίγο αργότερα. Πριν τα κάνει όλα αυτά, είχε πάει να δουλέψει στα ευρωπαϊκά εργοστάσια της Nestle. Το 1940 αποφάσισε να δημιουργήσει μια σοκολάτα «που να λιώνει στο στόμα, όχι στα χέρια». Ήταν μια ακόμα απόδειξη ότι το επιχειρηματικό δαιμόνιο ζούσε μέσα του. Την έφτιαξε, καλύπτοντάς τη με ένα σκληρό περίβλημα. Την ονόμασε M&M’s και κυριάρχησε ξανά στην αγορά. Το 1954 κυκλοφόρησαν και σε γεύση φιστικιού, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν αλλεργικός στο φιστίκι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: Pinterest.com

Η Mars σήμερα…

Σήμερα, η Jacqueline και ο John, τα παιδιά του Forrest, είναι τα μεγάλα αφεντικά της Mars Inc., χωρίς, όμως, ενεργή συμμετοχή στον όμιλο. Η Jacqueline είναι, μάλιστα, η μόνη από τη δυναστεία με τρόπο ζωής που «αντανακλά το καθεστώς της ως δισεκατομμυριούχος», όπως παρατηρούσε το «The Washingtonian» το 2008. Η Jacqueline και ο πρώτος σύζυγός της, David Badger, απέκτησαν 3 παιδιά και ένα από αυτά, ο Stephen Badger, είναι ο σημερινός πρόεδρος της Mars Inc.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας, στην πραγματικότητα για το 99% της ιστορίας μας, είχαμε επιλέξει να μείνουμε μακριά από τη δημόσια σφαίρα, θέλαμε όμως οι εταιρίες μας να αφορούν τους καταναλωτές. Κι όμως, οι καιροί έχουν αλλάξει.

Stephen Badger.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι το γεγονός πως για τον άλλο μεγαλοϊδιοκτήτη του κολοσσού, τον αδερφό της Jacqueline, John, δεν είναι τίποτα γνωστό, παρά μόνο το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2015 τον έκανε ιππότη η βασίλισσα της Αγγλίας. Ξέρουμε, επίσης, ότι έχει τρία παιδιά και είναι απόφοιτος του Yale. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως το Forbes, περιλαμβάνοντάς τον στις λίστες με τους πλουσιότερους του κόσμου μεταξύ 2010-2014, σχολίαζε πως είναι «ο πλουσιότερος άνθρωπος, η φωτογραφία του οποίου δεν είναι διαθέσιμη στο περιοδικό». 

Σήμερα μας λέει πως είναι ο 19ος πλουσιότερος Αμερικανός και στο νούμερο 33 των πλουσιότερων του πλανήτη με περιουσία 29,2 δισ. δολαρίων. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο αποθανών Forrest Jr. κληρονόμησαν επίσης την ολιγάρκεια του πατέρα τους, καθώς ζουν σε διαμερίσματα «σχετικά προσιτά», όπως σχολιάζει με νόημα το Forbes.

Πηγή εικόνας: wsj.com

Στην Ελλάδα

Η Mars Hellas, έπειτα από πολλά χρόνια μείωσης πωλήσεων, θα κλείσει τη φετινή χρονιά με αύξηση πωλήσεων της 8%, σε αντίθεση με το 2018 που κατέγραψε πτώση κατά 7%. Ο Γιόνας Σάουμαν, γενικός διευθυντής της Mars Hellas, ερωτήθηκε για την πιθανότητα δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα από την Mars, η οποία διαθέτει εργοστάσια και κέντρα έρευνας σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Ο κ. Σάουμαν διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος σχέδια που να αφορούν στη δημιουργία τέτοιου είδους μονάδας στην Ελλάδα, αλλά ούτε και την εξαγορά αντίστοιχης ελληνικής. H κατηγορία των σοκολατοειδών, η οποία καταλαμβάνει μερίδιο 30% επί των εσόδων, η Mars Hellas, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, θα επιδιώξει την ενίσχυση των πωλήσεών της μέσω αύξησης των σημείων όπου διατίθενται τα προϊόντα της με έμφαση στο δίκτυο μικρής λιανικής. Ενισχύεται, επίσης, η κατηγορία της τσίχλας η οποία ονομάζεται Orbit, καθώς και η κατηγορία των τροφίμων. Οι δύο αυτές κατηγορίες καταλαμβάνουν μερίδιο περίπου 25% των εσόδων της εταιρείας.

Aπο τις πωλήσεις της εταιρείας που ξεπερνάνε τα 35 δισ. δολάρια, το 52% πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, το 22% στη Δ. Ευρώπη, το 14% στην Ασία και το 8% στην Κ. Ευρώπη και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 80 χώρες.


Ακολουθεί σχετικό βίντεο με την οικογένεια των Mars.


Πηγές

Η άγνωστη δυναστεία των 126,5 δισεκατομμυρίων . Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5582460/h-agnosti-dynasteia-ton-126-5-disekatommyrion . Τελευταία πρόσβαση 22/12/19

Mars Hellas: Αύξηση πωλήσεων 8% το 2019. Ανακτήθηκε από : https://www.insider.gr/epiheiriseis/emporio/125666/mars-hellas-ayxisi-poliseon-8-2019 . Τελευταία πρόσβαση 22/12/19


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Δάσιου

Είμαι φοιτήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;