Αφιέρωμα στον Manfred Willmann

 

Σήμερα θα κάνουμε ένα αφιέρωμα σε έναν σύγχρονο καλλιτέχνη . Ο Manfred Willmann είναι ένας αυστριακός φωτογράφος που γεννήθηκε το 1952. Θεωρείται από τους πρώτους φωτογράφους στην Αυστρία. Η δουλειά του είναι ευρέως γνωστή και το έργο του αναγνωρισμένο από όλους τους γνωστούς φωτογράφους και κριτικούς τέχνης. Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε πολυάριθμες εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί και μουσεία, όπως το Μουσείο Albertina στην Αυστρία και το Museum der Moderne Salzburg και στο Mönchsberg. Είχα την τύχη να γνωρίσω το έργο του στο μουσείο Albertina της Αυστρίας και εντυπωσιάστηκα με την δουλειά του και με τα χαρακτηριστικά της τέχνης του. 

photos.smugmug.com

Εκεί υπάρχει πλήθος του έργου του και εκεί γνώρισα τα στοιχεία της τέχνης του. Τα βασικά στοιχεία της τέχνης του, λοιπόν,  είναι η χρήση φλας στις φωτογραφίες του και ότι επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις λεπτομέρειες. Επιπλέον , έχει πολλές εκθέσεις αυτοβιογραφικού χαρακτήρα, όπου παρουσιάζει κομμάτια από την ζωή του και τους ανθρώπους του. Παρουσιάζει συγκεκριμένα 6 μεγάλες εκθέσεις του συμπεριλαμβανομένων κάποιων συνεργατικών δουλειών του.

Πηγή: www.albertina.at

Μέχρι την εποχή που ξεκίνησε να ασχολείται με την φωτογραφία δεν ήταν συχνή η χρήση χρωμάτων για την έκφραση. Εκείνος άρχισε να χρησιμοποιεί κυρίως χρώμα στις φωτογραφίες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικέντρωσε την χρήση φλας στο έργο του από το 1979. Το χρησιμοποίησε για λήψεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους , σε πρωινές και βραδινές λήψεις. Το φλας κατά τη γνώμη του προβάλει το φως σε φωτογραφίες κάθε είδους.  Φωτογράφιζε πολλά πράγματα και πρόσωπα σε κοντινό.

Πηγή: d7hftxdivxxvm.cloudfront.net
Ο Willmann συλλαμβάνει σκηνές από το προσωπικό του περιβάλλον στο Γκρατς και τη νότια Συρία, σκηνές που
 σπάνε με κλισέ της ειδυλλιακής αγροτικής ζωής. Οι εικόνες του αποκαλύπτουν μια πολύ άμεση και υποκειμενική 
άποψη που χαρακτηρίζεται από τη συνεπή χρήση του φλας και την εστίαση στις λεπτομέρειες. 
Ο Manfred Willman υιοθετεί τις μεθόδους και τις μορφές της φωτογραφίας για να δημιουργήσει ένα πολύχρωμο, 
εννοιολογικό έργο. Για να τονίσει την φαινομενική έλλειψη ρεπορτάζ στις εικόνες του, ο Willman απεικονίζει 
ανθρώπους που εκτελούν τις πιο κοσμικές εργασίες - εργασία, καθαρισμό, φαγητό, παιχνίδι - καθώς και ζωντανά 
και νεκρά ζώα. Εναλλάσει τα θέματα του ελεύθερα ανάμεσα σε τοπία, πορτραίτα, νεκρές φύσεις και λεπτομερείς λήψεις.
Εκτός από ένα ισχυρό φλας που τραβάει τα στοιχεία του από το φόντο για να ανακουφίζει, ο Willman δεν 
χειραγωγεί τις εικόνες του καθόλου. Δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάδρα και οι συνθέσεις του είναι καθημερινές. 
πηγή: www.albertina.at

Αυτός ήταν ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος που είναι καλό να γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με την 
φωτογραφία ενεργά και αυτό γιατί το έργο του επέφερε αλλαγές στον κλάδο της φωτογραφίας.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δάφνη Νικητοπούλου

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;