Athens
14°
clear sky
humidity: 82%
H 14 • L 14
Weather from OpenWeatherMap
MAXMAG | Επικαιρότητα, Κόσμος, Πολιτισμός, Διασκέδαση, Ομορφιά

Ιαπωνία: Ένα ανερχόμενο μεγαθήριο ή μια έκπτωτη υπερδύναμη;

Ιαπωνία. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ένας οικονομικός κολοσσός που έχει όλες τις προοπτικές να γίνει παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη. Αρχικά, πάμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτήν την τόσο ιδιόμορφη οικονομία.

Ο τριτογενής τομέας παραγωγής (δηλαδή ο τομέας των υπηρεσιών) είναι ο βασικός πυλώνας της ιαπωνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα αποτελεί τα τρία τέταρτα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της. Η Ιαπωνία έχει μεγάλη βιομηχανική βάση, και είναι έδρα μερικών από τους μεγαλύτερους και πιο τεχνολογικά προηγμένους παραγωγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, ηλεκτρονικών, εργαλειομηχανών, χάλυβα και μη σιδηρούχων μετάλλων, πλοίων, χημικών ουσιών, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και επεξεργασμένων τροφίμων. Οι μεγαλύτερες ιαπωνικές επιχειρήσεις είναι επί παραδείγματι: Ηonda, Canon, Panasonic, Sony, Toyota, Nintendo και βέβαια η Nippon Steel που είναι από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες του πλανήτη, μετά την Αμερική.

Επιπρόσθετα η Ιαπωνία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας η οποία αγγίζει το 4%, με τα ωράρια όμως εργασίας και τις συνθήκες πιέσεων που πολλές φορές δουλεύουν οι εργαζόμενοι εκεί, να μοιάζουν εξωφρενικά για εμάς.

Έτσι λοιπόν εύκολα κανείς μπορεί να εξάγει, με όλα τα παραπάνω στοιχεία, το συμπέρασμα πως η Ιαπωνική οικονομία είναι μια πολύ καλή λειτουργική μηχανή ακριβείας. Και για να μιλήσουμε πιο επικαιροποιημένα, στο 4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,9%. Τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν επίσης τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το α’ τρίμηνο του 2015. Αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 2,5%. Το προηγούμενο τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,5%.

Σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 1%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να αυξηθεί κατά 0,6%, ενώ τον Ιούνιο η παραγωγή αυξήθηκε στο 2,2%

Όμως σε όλα τα παραμύθια δεν έχουμε μόνο θετικές εκβάσεις, αλλά κάποια στιγμή ο κίνδυνος χτυπάει το κουδούνι της δημοσιονομικής εισόδου και κάθε κράτος πρέπει να είναι προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο. Πιο συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο συρρικνώθηκε κατά 0,8%, αριθμός που αποτελεί φόβητρο για πολλούς οικονομολόγους, καθώς η οικονομία της Ιαπωνίας βασίζεται κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές του NIKKEI περίμεναν συρρίκνωση της τάξης του 0,3 %.

Πάντως στις αγορές υπάρχει ένα κύμα δυσπιστίας προς την Ιαπωνική οικονομία. Μικρή μεν, υπαρκτή δε. Το αόρατο χέρι της αγοράς έχει πεθάνει, οπότε απλώς αναμένουμε εξελίξεις.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Αθεράπευτα τεχνοκράτης ( fun-fact ) και κολλημένος με την ιστορία. Ναι, είμαι από αυτούς τους περίεργους που παίζουν πινγκ πονγκ, μου αρέσουν τα γερμανικά ως γλώσσα και πάντα θα βρω χρόνο να διαβάσω ένα καλό οικονομικό-κοινωνιολογικό άρθρο. Το μοτο μου: Γίνε η αλλαγή που θες να δεις!

Το MAXMAG είναι ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό, που σκοπεύει να παρέχει ενημέρωση επάνω σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτιστικά, αλλά και πολιτικά. Η κάθε στήλη μας αντιπροσωπεύει και ένα ξεχωριστό πεδίο, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ένα ευρύ πλαίσιο ενδιαφερόντων του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG