Οι μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο!

Είτε περιέχει 10 είτε 10 εκατομμύρια βιβλία, μια βιβλιοθήκη είναι ένα υπέροχο μέρος να επισκεφθεί κανείς. Διάδρομοι με πανύψηλα ράφια γεμάτα ονόματα διάσημων συγγραφέων, ατελείωτοι τίτλοι και πανέμορφοι χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για διάβασμα, ακούγεται σαν τον παράδεισο του κάθε βιβλιοφάγου. Υπάρχουν, όμως, και βιβλιοθήκες που όποιος και να τις επισκεφθεί θα μείνει έκθαμβος από το μεγαλείο τους. Αν έχετε, λοιπόν, ποτέ την ευκαιρία, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα σε μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου!

 

1. Library of the Congress

μεγαλύτερες βιβλιοθήκεςΉ αλλιώς η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον αριθμεί πάνω από 164 εκατομμύρια αποκτήματα σε περίπου 450 γλώσσες. Αποτελεί το παλαιότερο κέντρο πολιτισμού των Η.Π.Α., καθώς χτίστηκε πριν από περίπου δύο αιώνες. Στην ήδη τεράστια συλλογή της προστίθενται κάθε μέρα 11.000 αντικείμενα, μερικά από αυτά αρκετά σπάνια, όπως το μικρότερο βιβλίο στον κόσμο που όποιος το έχει στα χέρια του χρειάζεται βελόνα για να μπορέσει να γυρίσει τις σελίδες!

 

2. British Library

μεγαλύτερες βιβλιοθήκες

Advertising

Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο βρίσκεται στην Αγγλία. Για να καταλάβετε το μέγεθος της συλλογής της, αν κάποιος έβλεπε 5 από τα αποκτήματα της την ημέρα, θα χρειαζόταν περισσότερα από 80.000 χρόνια για να ρίξει σε όλα από μια ματιά. Πολλά βιβλία, πολύ λίγος χρόνος. Γι’ αυτό οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα πιο εντυπωσιακά από αυτά, όπως τα προσωπικά γράμματα του John Lennon, κάποιοι χειρόγραφοι στίχοι των Beatles, ακόμα κι ένα ημερολόγιο του Leonardo Da Vinci που κατέχουν εξέχουσα θέση στην βιβλιοθήκη.

 

3. New York Public Library

μεγαλύτερες βιβλιοθήκεςΜε 55 εκατομμύρια αντικείμενα στη συλλογή της, η δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Στην ουσία πρόκειται για ένα δίκτυο βιβλιοθηκών με την κεντρική να κοσμείται από δύο πανέμορφα πέτρινα λιοντάρια. Τα ονόματα των λιονταριών είναι Patience (υπομονή) και Fortitude (δύναμη ψυχής), δύο αρετές που, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Fiorello La Guardia, χρειάζονται οι κάτοικοι της πόλης. Στο κτήριο έχουν γυριστεί και σκηνές διάσημων ταινιών, όπως του Spiderman, του Ted 2 και του Ghostbusters.

 

4. Library and Archives Canada

μεγαλύτερες βιβλιοθήκεςΣτόχος αυτής της υπέροχης βιβλιοθήκης είναι να προστατεύσει την κληρονομιά του Καναδά και να την προσφέρει απλόχερα στους πολίτες του. Γι’ αυτό το λόγο διαθέτει πάνω από 20 εκατομμύρια βιβλία (μερικά από τα οποία μπορείτε να τα βρείτε και online) και 24 εκατομμύρια φωτογραφίες. Συγκεκριμένα, η βιβλιοθήκη είναι γνωστή για την συλλογή της με σπάνιες φωτογραφίες, με μία από τις πιο διάσημες να απεικονίζει έναν άνδρα να παλεύει με μια αρκούδα.

 

5. Russian State Library

μεγαλύτερες βιβλιοθήκεςΗ εθνική βιβλιοθήκη της Ρωσίας, γνωστή και με το ψευδώνυμο Leninka, ιδρύθηκε το 1862 και βρίσκεται φυσικά στη Μόσχα. Στα ράφια της, συνολικού μήκους 275 χιλιομέτρων, φιλοξενείται τουλάχιστον ένα αντίγραφο από κάθε ρωσική έκδοση που υπήρξε ποτέ. Η είσοδος είναι εντελώς δωρεάν για όποιον θέλει να την επισκεφθεί και να θαυμάσει τα 44 εκατομμύρια εκθέματά της.

Advertising

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη