

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι ένας Μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου, ο οποίος καταχράται την εξουσία του στο Κονγκό και ο συγγραφέας καταγγέλει τον τρόπο διακυβέρνησής του. Το δεύτερο μέρος είναι ένας “μονόλογος του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’”. Ενός αδύναμου ηγέτη, ο οποίος νιώθει ότι η εξουσία του κινδυνεύει και ο ίδιος δεν εχει τη δυνατότητα να την προστατέψει. Στους μονολόγους ο συγγραφέας φανερώνει τον τρόπο που ο ίδιος βλέπει το καθεστώς και εκφράζεται ο ίδιος μέσα από το «στόμα» των τυράννων. Είναι καυστικός και εξευτελιστικός απέναντι τους.
«Τι θα ήταν οποιοσδήποτε άνθρωπος χωρίς τα ενδύματά του; Αν κάνεις σταθεί και σκεφτεί αυτήν την πρόταση, αντιλαμβάνεται ότι χωρίς τα ενδύματα του ένας άνθρωπος δεν θα ήταν τίποτα απολύτως ότι τα ενδύματα δεν κάνουν απλώς τον άνθρωπο, είναι ο άνθρωπος ότι χωρίς αυτά είναι ένα κενό, ένα μηδενικό, ένα τίποτα» σελ. 85
Το πρωτότυπο κείμενο του «Μονόλογος του Βασιλιά Λεοπόλδου» απορρίφθηκε από τον εκδοτικό οίκο Harper and Brothers, προκειμένου να δημοσιευθεί στο περιοδικό North American Reviews λόγω του προκλητικού για την εποχή περιεχομένου του. Τελικά το έργο δημοσιεύθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1905 από την Αμερικανική Εταιρεία για τη Μεταρρύθμιση στο Κογκό. Η ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού ήταν θερμή και ο Mark Twain δώρισε όλα τα έσοδα στην Εταιρεία.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Δύο μνημειώδη έργα πολιτικής σάτιρας από τον πιο ευαίσθητο πολιτικά και κοινωνικά Αμερικανό συγγραφέα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Στο πρώτο, τον “Μονόλογο του Βασιλιά Λεοπόλδου”, ο Mark Twain καταγγέλλει την εγκληματική διακυβέρνηση του Βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου στο Κονγκό· στο δεύτερο, ειρωνεύεται τον αδύναμο Τσάρο της Ρωσίας Νικόλαο Β’, ο οποίος, έχοντας μόλις πνίξει στο αίμα μια ειρηνική διαδήλωση έξω από τα Χειμερινά Ανάκτορα, νιώθει την εξουσία του να κλονίζεται και αναζητεί στήριγμα στα εμβλήματα του αξιώματός του. Δύο έξοχα δείγματα πολιτικής εγρήγορσης και συγγραφικής τόλμης.
Η σειρά του βιβλίου.
Μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τον κόσμο; Και ναι και όχι. Σίγουρα, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Η σειρά Μικρά Διαχρονικά φέρνει στις βιβλιοθήκες μας σημαντικά κείμενα μεγάλων στοχαστών, πρωτοπόρων, ριζοσπαστών και οραματιστών που οι ιδέες τους συγκλόνισαν τις κοινωνίες, αναστάτωσαν τα πολιτισμικά δεδομένα της εποχής τους και διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον ζούμε σήμερα. Την σειρά διευθύνει η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα