

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Dorian Gray, ένας πανέμορφος και ναρκισσιστής νεαρός του οποίου το πορτραίτο ζωγραφίζει ο Basil Hallward. Τότε όμως, ο Dorian συναντά τον Λόρδο Henry Wotton, φίλο του ζωγράφου, και σαγηνεύεται από την δυναμική προσωπικότητά του και την κοσμοθεωρία του. Ο Λόρδος Henry θεωρεί ότι η μόνη αξία στη ζωή είναι η ομορφιά και η ολοκλήρωση των αισθήσεων. Συνειδητοποιώντας ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Dorian εκφράζει την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα να γεράσει το πορτραίτο που δημιούργησε ο Bazil να γεράσει αντί γι’ αυτόν. Η ευχή του Dorian εκπληρώνεται και ασπάζεται την άποψη του Λόρδου δηλαδή ότι:
“Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από τον πειρασμό είναι να ενδώσεις σε αυτόν.”
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το κάλλος και η νεότητα του αριστοκράτη παρέμεναν αλώβητα. Ενώ όμως ο Dorian βυθιζόταν βαθμιαία σε μία έκλυτη ζωή ακολασίας στο κυνήγι των αισθήσεων, το πορτραίτο λειτουργούσε ως μία διαρκής υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε πράξη στην ψυχή, με την κάθε αμαρτία να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της μορφής του είτε ως σημάδι γήρανσης. Λειτουργούσε έτσι μέχρι να φτάσουν στο απόγειο τους η αλαζονεία και ο ηδονισμός του. Τότε, φάνηκαν οι συνέπειες αυτής της φρικτής ευχής και της έλλειψης συνείδησης ενός ανθρώπου που ξεπούλησε την ψυχή του, όπως ο Φάουστ, για την καλλονή και την απόλαυση και συνειδητοποίησε, τελικά, πόση ματαιοδοξία έκρυβε η ευχή, πόσο λάθος έκανε που θυσίασε την ψυχή του και την ηθική του ακεραιότητα, κυνηγώντας την αέναη νεότητα.
Σήμερα, αν και έχουν παρέλθει περισσότερα από εκατό χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε, αυτή η ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Oscar Wilde εξακολουθεί να γοητεύει. Οι περιπέτειες σχετικά με την έκδοση του, η δριμεία κριτική που δέχτηκε, η μάχη που έδωσε ο Oscar Wilde καθώς και οι ιδέες που μεταδίδει αυτό το βιβλίο, επιβεβαιώνουν το γνωστό απόφθεγμα του Wilde, δηλαδή ότι: “Τα βιβλία που ο κόσμος αποκαλεί ανήθικα είναι τα βιβλία που δείχνουν στον κόσμο τη δική του αισχρότητα.”
Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81_%CE%9F%CF%85%CE%AC%CE%B9%CE%BB%CE%BD%CF%84