

Η Όρσα, ευαίσθητη και εσωστρεφής, είναι αυτή που ακολουθούμε όσο ξετυλίγεται η ιστορία. Αγαπάει τον Σπύρο και ο έρωτάς τους ξετυλίγεται με φόντο την όμορφη θάλασσα και τα όμορφα τοπία της Άνδρου. Η άλλη αδελφή, η Μόσχα είναι κοινωνική και έξω καρδιά. Ονειρεύεται να φύγει κάποτε από την Άνδρο, από αυτόν τον “καταραμένο” τόπο που βγάζει μόνο ναυτικούς και καπετάνιους. Η ίδια μάλιστα, λέει πως δεν θέλει να παντρευτεί ναυτικό. Άραγε, οι δύο αδερφές θα παντρευτούν τους άντρες που επιθυμούν σε μια κοινωνία όπου ο έρωτας υποβιβάζεται και άραγε, θα καταφέρουν να ζήσουν με τον τρόπο που η κάθε μία επιθυμεί;
Η ζωή των ναυτικών περιγράφεται εδώ με γοητευτικό τρόπο, όπως στα ποιήματα του Καββαδία. Πράγματι, ο ποιητικός τρόπος γραφής της Καρυστιάνη θυμίζει πολύ Καββαδία: θαλασσινά τοπία, ναυτικοί όροι, λιμάνια του κόσμου…
Το κέντρο όμως της ιστορίας δεν είναι τόσο οι ναυτικοί και η ζωή τους όσο οι γυναίκες που
Μέσα όμως σε αυτήν την κοινωνία, υπάρχει και η Όρσα που η μονοπατοσιά στο σπίτι-όλα ακούγονταν από πάνω, όλα…- χάλασε τη ζωή της. Αυτή δεν εκμυστηρεύεται σε κανέναν τις λύπες και τα πάθη της αλλά ούτε και το μυστικό που την τρώει σαν σαράκι. Μονάχα κάνει τον κύκλο Μαλταμπέ, Άγιος Δημήτριος, γεφυράκι, παλιό ταφείο, βραχοσπηλιά, σκέφτεται και αναπολεί. Την Όρσα την αγάπησα, παρά την μελαγχολία της και την συμπόνεσα. Μια γλυκιά κοπέλα που οι σκουριασμένες επιταγές της εποχής δεν άφησαν να ευτυχίσει. Αγάπησα και τον Σπύρο του οποίου η αγάπη για την Ορσούλα δεν έσβησε ποτέ. Η συγγραφέας παρουσίασε έναν έρωτα γλυκόπικρο, αθώο και παντοτινό σε μια όμορφη αλλά ταραγμένη εποχή.
Έτσι τα κανονίζει η ζωή. Να κρατάει ο έρωτας λίγο και ο καημός του πολυ.
Το Μικρά Αγγλία είναι ένα μυθιστόρημα μέσα στο οποίο η Ιστορία συνυφαίνεται με τις ζωές των ανθρώπων. Η Καρυστιάνη καταφέρνει να αποδώσει με επιτυχία τα χαρακτηριστικά των δεκαετιών-τις μουσικές, τα ρούχα, τις μυρωδιές- τις συνήθειες των ανθρώπων-τα προξενιά, τις γιορτές-τον πόλεμο και να σε μεταφέρει σε αυτήν την χρονική περίοδο του 20ου αιώνα(1926-1948) κάνοντάς σε αβίαστα μέρος της ιστορίας.
Ο αριστοτεχνικός τρόπος με τον οποίο ξετυλίχτηκαν μπροστά στα μάτια μου οι ζωές και τα συναισθήματα των ηρώων κατάφερε να με συγκινήσει και να με ταξιδέψει στην προπολεμική Ελλάδα, στα λιμάνια του κόσμου και στην όμορφη Άνδρο όπου η ζωή κυλάει και ακολουθεί τους λικνιστούς ρυθμούς της θάλασσας-πότε ήρεμη μα πότε-ποτέ ανταριασμένη.
Information
- Στο βιβλίο βασίστηκε η ταινία Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη που κυκλοφόρησε το 2013 με πρωταγωνιστές την Πηνελόπη Τσιλίκα στον ρόλο της Όρσας, την Σοφία Κόκκαλη στον ρόλο της Μόσχας, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου στο ρόλο του Σπύρου Μαλταμπέ και τον Μάξιμο Μουμούρη στον ρόλο του Νίκου Βατοκούζη.
Οπισθόφυλλο
Η ιστορία διαθέτει ναυτικό φυλλάδιο και ταξιδεύει επί μία εικοσαετία μεταφέροντας θαλασσοφαγωμένους άντρες και θαλασσοφαγωμένες γυναίκες στους μεγάλους ή ασήμαντους πλόες της ζωής, από τη Σουραμπάγια στα βυσσινοχώραφα της Άνδρου, από ένα ντοματοπίλαφο στο Μπουένος Άιρες κι από τις συμμαχικές νηοπομπές κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου στη Ρίβα και στο λευκό διώροφο των Σαλταφέρων με το τσιγκούνικο ταβάνι, που σαν απλωμένο τουλπάνι έσταζε τους ήχους του απάνω σπιτιού και μαζί τους ήχους του έρωτα στο πανομοιότυπο κάτω σπίτι, είκοσι τέσσερις λεπτές κυπαρισσοσανίδες που ρήμαξαν ζωές