Το σπίτι των φωνών, Donatto Carrisi: Στα όρια μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας

25 Νοεμβρίου 2023
Το σπίτι των φωνών
Το σπίτι των φωνών, Donato Carrisi [Εικόνα: Χρύσα Πέτρου]

“Κανόνας: Οι ξένοι είναι κίνδυνος. Να εμπιστεύεσαι μόνο τη μαμά και τον μπαμπά.”

Στο σπίτι των φωνών, οι αναγνώστες πρόκειται να παρασυρθούν σε μια συναρπαστική ψυχολογική αφήγηση. Επίκεντρο της ιστορίας είναι ο Πιέτρο Τζέμπερ, ένας επιδέξιος παιδοψυχολόγος- ή μάλλον ο καλύτερος παιδοψυχολόγος της Φλωρεντίας. Ο Πιέτρο χρησιμοποιεί στους ασθενείς του τη μέθοδο της ύπνωσης. Μία Αυστραλή συνάδελφός του, του ζητά ανήσυχη να αναλάβει κατ’ εξαίρεση μία ενήλικη ασθενή της, τη Χάνα, ώστε εκείνος να μπορέσει να θεραπεύσει το παιδί που υπάρχει στην ψυχή της ασθενούς της. Μέσα από τη θεραπεία της, θα κληθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για ένα φόνο που συνέβη χρόνια πριν. Η Χάνα πρέπει να μάθει αν ήταν απλά μάρτυρας αυτού του φόνου ή αν η ίδια ήταν που τον διέπραξε.

Έτσι, θα βυθιστούν και οι δυο σε μία περίπλοκη και αινιγματική υπόθεση. Η θεραπευόμενή είναι μια ταραγμένη και μυστικοπαθής γυναίκα, πάνω απ’ όλα όμως είναι μια γυναίκα που φέρει βαθιά ψυχολογικά σημάδια από το παρελθόν. Καθώς ο Πιέτρο θα εμβαθύνει στον ψυχισμό της Χάνα θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο με τους δικούς της δαίμονες αλλά και με τους δικούς του. Μέσα από τις συνεδρίες τους και  ακολουθώντας την θεωρητικά ευτυχισμένη μα και ασυνήθιστη παιδική ζωή της Χάνα, θα αναγκαστούν και οι δύο να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος που ακόμα στοιχειώνουν τις ζωές τους.

Η ιστορία κινείται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και σταδιακά αποκαλύπτονται όλες οι εμπειρίες και οι στιγμές που διαμόρφωσαν την σημερινή Χάνα. Ο συγγραφέας με μεγάλη επιδεξιότητα εξερευνά την σημασία του τραύματος στην παιδική ψυχή και τη σύνδεσή του με τον ενήλικο εαυτό. Θα βυθιστεί στα άδυτα της εύθραυστης ανθρώπινης ψυχολογίας και θα αιχμαλωτίσει τον αναγνώστη σε έναν λαβύρινθο από καλά κρυμμένες αλήθειες και απροσδόκητες αποκαλύψεις. Όταν όλα τα κομμάτια του παζλ θα έχουν μπει στη σωστή σειρά, τίποτα δε θα είναι πια ίδιο. Ούτε οι ίδιοι πρωταγωνιστές θα είναι ξανά οι ίδιοι.

Με φόντο την πάντα γοητευτική Φλωρεντία, αυτή η ιστορία γεμάτη σασπένς, μυστήριο και ψυχολογικά παιχνίδια υπόσχεται να σας κόψει την ανάσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.

Advertising

Το σπίτι των φωνών για εμένα ήταν ένα λογοτεχνικό ταξίδι που ξεπέρασε τα όρια της απλής ανάγνωσης αλλά με παρέσυρε σε έναν άλλον κόσμο. Στο δικό του κόσμο. Η εθιστική ανάγνωση αυτής της ιστορίας σκόπιμα και αριστοτεχνικά σε ρίχνει στις παγίδες του ίδιου του μυαλού σου. Και όταν –πολύ αργά πια–συνειδητοποιείς τις παγίδες που έπεσες, τότε αναγνωρίζεις και την αξία της τόσο καλογραμμένης ιστορίας.

Στην πραγματικότητα, το βιβλίο για εμένα ήταν τόσο καλό που ακόμα και καιρό αφού είχα ολοκληρώσει την ανάγνωσή του, το σκεφτόμουν, το επεξεργαζόμουν και το συζητούσα. Δεν είναι μια ιστορία που θα τελειώσει μόλις κλείσεις το βιβλίο. Είναι μια ιστορία που οδηγεί σε μια βαθύτερη προσωπική ενδοσκόπηση και σε προτρέπει να αναλογιστείς που ξεθωριάζει η αλήθεια και που αρχίζει η ψευδαίσθηση.

Καθώς πλησίαζα προς το τέλος της ιστορίας, συνειδητά επιβράδυνα την ανάγνωση, γιατί ήξερα πως κατά βάθος δεν ήθελα να τελειώσει αυτή η τόσο συναρπαστική διήγηση.

Το σπίτι των φωνών, δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Είναι μια εμπειρία που αποδεικνύει περίτρανα τη δύναμη που έχει μία τόσο δυνατή αφήγηση, σαν αυτές που μοναδικά ξέρει να μας χαρίζει ο Donato Carrisi.

Advertising

Γεια, ειμαι η Χρύσα!! Φαρμακοποιός το πρωΐ και αναγνώστρια όλη την υπόλοιπη ημέρα. Η αγάπη μου για τη λογοτεχνία δεν έχει όρια, διαβάζω απ' όταν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Κάνω τα πάντα μαζί με τον υπέροχο σκύλο μου και το όνειρο μου είναι ένας τεράστιος χώρος γεμάτος με τις δυο μεγάλες μου αγάπες,τα βιβλία και τα σκυλιά.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη